18
Kitas

⠀ Silkės mišrainė

– Šiemet šventes pasitinkate naujuose namuose – koks jausmas? Kaip ruošiatės joms?

– Kadangi šiais metais žiema mus apdovanojo savo grožiu, šventinės nuotaikos gyvenant šalia baltuojančio miško tikrai ypatingesnės. Atrodo, labiau juntamas tas Kalėdų stebuklas. Fantazuojame su vaikučiais, kaip pro mūsų kaminą galės įlįsti Kalėdų senelis ir kur paliks savo roges su elniais. Tuo pačiu planuojame išnaudoti visus šalia esančios gamtos malonumus, ruošiame grilį ir pirmą kartą karštą patiekalą Kalėdoms kepsime ne orkaitėje, o ant ugnies.

– Pasidalinkite šeimos šventinėmis tradicijomis.

– Kadangi šeimos ratas vis didėja, o mūsų namuose daugiau erdvės, šiemet per šventes visi giminaičiai sugužės pas mus. Bet tai tikrai nereiškia, kad visus švenčių patiekalus gaminsiu tik aš. Mūsų šeimos moterys labai šeimyniškos ir mėgstančios gaminti, tad dažniausiai likus savaitėlei iki švenčių pradedame tartis, kas ką pagamins, kas kuo nustebinti nori. Turime suneštinį stalą. Taip įdomiau, patogiau ir skaniau.

Kūčios mums atrodo toks ramybės metas, kai mieliau renkiesi žvakės šviesą, kai ant stalo palieki vaišių ir tiems, kas mus paliko.

O Kalėdos – linksmybių metas. Kai keičiamasi dovanomis, skanaujamos mišrainės, mėsos patiekalai, namuose aidi garsus juokas, muzika ir trepsėjimas.

– Koks maistas kasmet būna ant Kūčių stalo?

– Viena svarbiausių Kūčių tradicijų, kurios laikomės ir kurios prašau laikytis pas mus ateinančių svečių, kad visi patiekalai būtų pagaminti be pieno produktų. Taip darė mano močiutė ir mama, labai tai gerbiu ir noriu perteikti savo vaikučiams. O kokio skanumo patiekalų galima prigaminti! Vienas skaniausių – mieliniai blynai. Mūsų šeima kepa minkštučius blynus su įvairiausiais įdarais. Galima kepti su grybais, silke, žuvies file, obuoliukais ar aguonomis.

Dar vienas nuostabus patiekalas, prisiminimais šildantis iš vidaus, – auselės su grybais ir su aguonomis. Nors tai jautru, bet galiu pasakyti, kad mano brangi močiutė išmokė mane jas kepti švęsdama paskutiniąsias savo Kūčias. Tad gamindama jas galiu ne tik pradžiuginti šeimą skaniu maistu, bet ir prisiliesti prie nuostabių prisiminimų.

Dar vienas svarbus dalykas, – kisielius. Pasakysiu atvirai: aš jo nemėgstu, bet būtinai verdu, nes vyrui labai patinka šis gėrimas. Ir nors neragauju jo, sako, kad pavyksta puikiai.
Na ir, aišku, silkė. Kaip mes lietuviai be jos.

– Kokiais gardžiais patiekalais gali pasigirti giminės moterys, dengdamos Kalėdų stalą?

– Vos išgirdusi šį klausimą prieš akis matau keptą paukštį. Visos mano šeimos moterys moka iškepti sultingus, gardžius, šventinį stalą puošiančius paukščius – antį, vištą, žąsį.

Dar vienas gardus klasikinis patiekalas – krabų lazdelės tešloje. Dabar jau ir vyro šeima užsimena, kad būtinai jų per šventes iškepčiau.

O šiaip esame „seno kirpimo“. Neapsieiname be didelio stalo su mišrainėmis ir kitais skanėstais. Net kai tariamės, kad gaminame mažiau, stalas vis tiek pilnas. Juk kada, jei ne per šventes skanauti visa tai. Didžiausias malonumas susitikti su brangiausiais, bendrauti ir dar mėgautis vieni kitų pagamintu maistu.

– Kokie yra jūsų firminiai patiekalai Kūčioms ir Kalėdoms?

– Aš jau kurį laiką gaminu keptą vištą, kurią marinuoju savitu būdu ˜– iš vakaro po oda kišu sviesto su prieskoniais. Paukštis iškepa sultingas ir labai gardus.

Dar viena mišrainė, be kurios nematau savo šventinio stalo, – korėjietiškų morkų mišrainė. Ją gamino mano mama ir visi suvalgydavo ją pačią pirmą. Tad negalėjau neperimti šio gėrio ir aš.

Šiais metais jau repetavau ir gaminau vieną silkės mišrainę. Ją sukūriau pati ir tikrai labai džiaugiuosi nauju kūriniu. Gerai įvertino tiek šeima, tiek žmonės, mėgstantys gaminti pagal mano pateiktus receptus.

Receptai

Kalėdinis keptas sūrio tortas

„Kreminis, švelnus ir su burnoje spragsinčiom aguonom. O pagaminti tikrai paprasta!“ – pateikia Karina.

Reikės:

• 500 g maskarpone sūrio
• 250 g rikotos sūrio
• 350 g varškės (geriau imkite vientisos masės, ne rūpią. Bus gražesnė konsistencija. Tinka du įpakavimai po 180 g)
• 3 kiaušiniai
• 1 skardinė kondensuoto pieno
• 3 šaukštai miltų
• 3 šaukštai aguonų
• 1/2 citrinos sulčių ir žievelės
• 200 g sausainių (gaidelis ir pan)
• 100 g sviesto

Gaminame:

* Sausainius sumalame. Sviestą tirpiname. Ir sumaišome abu produktus.

* Formą ištepame sviestu. Dedame sausainių masę ir paspaudžiame.

* Maskarponę, rikotą, varškę, kiaušinius ir kondensuotą pieną dedame į dubenį. Išplakame iki vientisos purios masės.

* Dedame citrinos žievelę, miltus, aguonas, spaudžiam citrinos sultis ir išmaišome.

* Pilame masę ant sausainių sluoksnio.

* Kepame 170 laipsnių orkaitėje 60-70minučių, kol gražiai paruduos viršus. Mano kepimo forma – 25 cm.

* Ištraukus paliekame kambaryje ar šaldytuve per naktį.

18
Kitas

⠀ Silkės mišrainė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)