aA
Dažnam mūsų Italija yra skaniausių makaronų ir picų šalis, o į Prancūziją vyksta ištikimi jūros gėrybių gerbėjai, žinantys, kad būtent šioje šalyje ras aukščiausią kokybę. Tuo metu Lietuvos nacionalinė virtuvė neatskiriama nuo patiekalų su bulvėmis. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad „antrąja lietuvio duona“ vadinama bulvė yra universali daržovė, galinti pasiūlyti patiekalų ne vien tradicinės virtuvės gerbėjui, bet ir nuolat naujų skonių ieškančiam žmogui.
Bulvės
Bulvės
© Organizatorių nuotr.

Lietuviškos bulvės – ištisus metus


Bulvė dažnai įvardijama kaip tradicinės lietuviškos virtuvės karalienė, kurios valgymo tradicija, remiantis istorikų skaičiavimais, prasideda XVIII amžiuje. Šiuo metu, remiantis Žemės ūkio ministerijos duomenimis, vienam gyventojui per metus tenka apie 100 kilogramų bulvių.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bulvių pardavimai patvirtina dažnai girdimą teiginį, jog lietuviai bulves gali valgyti ištisus metus.

„Mūsų duomenys rodo, kad lietuviškų bulvių pardavimai visus metus laikosi panašiame lygyje, o pirkimo piką matome nuo pirmųjų šalnų iki pavasario, kiek mažiau jos perkamos vasarą. Greičiausiai, šiltuoju sezonu gyventojai renkasi lengvesnį maistą ir patiekalus iš bulvių pasilieka šaltesniems metų laikams“, – teigia V. Budrienė.

Ji taip pat pažymi, kad pirkėjai, renkantis bulves, lietuviška kilmė yra pagrindinis kriterijus.

„Žmonėms labai svarbu, kad jų perkamos bulvės pasižymėtų aukščiausia kokybe ir šviežumu, o lietuviška kilmė jiems – tarsi to garantas. Kadangi parduotuvėse parduodamas bulves tiekia tik mūsų šalies ūkininkai, pirkėjai gali rinktis iš siūlomų rūšių neabejodami, kad gaus kokybišką produktą už prieinamą kainą“, – pažymi V. Budrienė.

Pasak jos, „Iki“ parduotuvėse iš viso yra prekiaujama 4 rūšių bulvėmis: iš ankstyvųjų – „Solist“ ir „Vineta“, vėlyvosios – „Soraya“ ir „Laura“.

Seniai žinoma daržovė – nauji skonių deriniai


Didžkukuliai, dažniau vadinami cepelinais, kugelis, žemaičių blynai – pagrindiniai lietuviški patiekalai, be kurių dažnai neįsivaizduojamas savaitgalio vizitas pas senelius ar apsilankymas tradicinio maisto restorane. Bulvė – nors ir ne pagrindinis, bet būtinas ingredientas valgant ir tokius įprastus patiekalus kaip šaltibarščiai ar balandėliai.

Anot V. Juodkazienės, nors lietuviškos bulvės neatsiejamos nuo tradicinės virtuvės, jų panaudojimo spektras – kur kas platesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Nors dalis lietuvių savaitgalio pietų neįsivaizduoja be cepelinų ar žemaičių blynų, žinoma, yra žmonių, kurių šie patiekalai nebestebina. Visgi lietuviškos bulvės ir patiekalai, kuriuos galima iš jų pasidaryti, siūlo kur kas platesnį pasirinkimą. Pavyzdžiui, sveikiems ir maistingiems pietums galite pateikti orkaitėje keptas bulves su varške ar šviežiomis daržovėmis. O galbūt daržovių blynus norėtumėte pagardinti šviežiomis bulvėmis? Sveikų, mažiau kaloringų receptų įvairovė gali nustebinti ir virtuvės profesionalą“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė siūlo išbandyti 3 patiekalus su lietuviškomis bulvėmis.

Virtų bulvių blynai su daržovėmis

Virtų bulvių blynai su daržovėmis
Virtų bulvių blynai su daržovėmis
© Organizatorių nuotr.

Jums reikės:

  • 800 g virtų bulvių
  • 100 g sūrio
  • 70 g miltų
  • 200 g brokolių
  • 1 kiaušinio
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • Druskos, pipirų


Paruošimas:

Bulves sutrinkite grūstuve, o sūrį sutarkuokite. Supjaustykite brokolį ir nuplikykite, vėliau susmulkinkite. Morką ir svogūną sutarkuokite. Atskirame puode bulves sumaišykite su sūriu, sutarkuota morka, paplaktu kiaušiniu, daržovėmis, smulkiai kapotu česnaku ir svogūnu. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite ant aliejumi įkaitintos keptuvės.

Bulvių salotos su grūdėta varške

Bulvių salotos su grūdėta varške
Bulvių salotos su grūdėta varške
© Organizatorių nuotr.

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 500 g grūdėtos varškės
  • 1 saujelės kaparėlių
  • 5 lapelių baziliko
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukšto obuolių acto
  • Druskos, pipirų


Paruošimas:

Išvirtas bulves supjaustykite ir palikite atvėsti. Padažui sumaišykite varškę, žoleles ir prieskonius. Į padažą įmaišykite bulves ir pagardinkite druska, pipirais. Paruoštas bulvių salotas pateikite su mėgstamomis daržovėmis.

Įdarytos bulvės su kumpiu

Įdarytos bulvės su kumpiu
Įdarytos bulvės su kumpiu
© Organizatorių nuotr.


Jums reikės:

  • 4 didesnių bulvių
  • 100 g karštai rūkyto kumpio
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 50 g fermentinio sūrio pagal skonį
  • 2 šaukštų pomidorų padažo
  • Aliejaus
  • Druskos, pipirų


Paruošimas:

Bulves su lupena virkite apie 25–30 minučių. Joms atvėsus perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite minkštimą. Jį sudėjus į atskirą indelį sutrinkite šakute. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite. Ant aliejumi įkaitintos keptuvės pakepkite svogūną, morką. Kumpį supjaustykite kubeliais, o sūrį sutarkuokite. Kepintas daržoves sumaišykite su bulvių minkštimu, kumpiu, pomidorų padažu, sūriu. Įdarytas bulves kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.6000

Paprastas būdas išsaugoti rudens sodo gėrybes: labai gardžios konservuotos mišrainės (2)

Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių...

Originalūs svogūnų panaudojimo būdai: pagaminsite pyragą, sriubą ir net desertą (1)

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti...

Kaip skaniai paruošti kavą 5 nesudėtingi receptai su kava (14)

Puodelis juodos ar espresso kavos daugeliui mūsų yra neatsiejama ryto ritualo dalis. Šis...

Puikus grybų receptas žiemai: Alfo Ivanausko marinuoti baravykai (25)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip baravykus užsimarinuoti žiemai – pagal šį receptą pavyks...

Žemaitiškas būdas, kaip tinkamai sūdyti grybus: pasigardžiuodami valgysite per Kalėdas (67)

Kai viešėjau pas savo tėvus, tą savaitgalį mama parnešė didžiulę pintinę grybų –...

Top naujienos

Azerbaidžane skelbiama karo padėtis: žūva žmonės, „nulaužiamos“ interneto svetainės, NATO susirūpinusi atnaujinta 20:13 (824)

Kilus kruviniems susirėmimams armėnų separatistų valdomame Kalnų Karabacho regione, Azerbaidžane...

Skirmantas Malinauskas įvertino Seimo rinkimus: žmonės labai atsargiai reaguoja į tuos, kurie yra protingesni už juos (36)

Į Seimą veržiasi beveik 2000 įvairiausių piliečių. Kas akylai stebi debatus, gali pastebėti,...

Savickas dvejoja, ar sulaukęs įtarimų greitųjų testų byloje, atsisakytų Seimo nario mandato (25)

Greitųjų COVID-19 testų skandalo epicentre atsidūręs Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas...

Vietoje buto – į namą: kodėl senų namų nuperkama tiek pat kiek naujų?

Karantino pamokos paspartino ryškią pastarųjų metų tendenciją – rinktis ne kuklų butą netoli...

Kapitalizmo pamatus Lietuvoje klojęs Navickas apie keistus sutapimus, bemieges naktis ir trigalvį slibiną (4)

Penkiskart – ekonomikos, ministras, ministro pavaduotojas, Seimo narys – tokį valdžios kelią...

Baltarusija tebuvo pradžia: JAV ir Kremlius šalia Lietuvos atverčia kortas – kas sumirksės pirmas (444)

Nenorime, kad kiltų karas. Tokią retoriką pastarosiomis savaitėmis pasirinkęs Baltarusijos...

Restoranų konsultantė Urtė Mikelevičiūtė paaiškino, kas laukia kavinių ir restoranų ateinantį sezoną (17)

Juokaujama, kad 2020 metus prodiusavo siaubo romanų autorius Stephen'as King'as, o režisavo –...

Lina Širvinskienė | D+ nariams

Palmira Galkontaitė – apie darbą ir santuoką: gyvenimas jokių garantijų nedalija (7)

Palmira Galkontaitė televizijoje dirbo daugiau nei trisdešimt metų, tačiau prieš metus jos...

Gydytoja įspėjo: padidėjęs kūno plaukuotumas gali būti ligos požymis

Padidėjęs kūno plaukuotumas ne tik gadina bendrą estetinį vaizdą, bet ir gali signalizuoti apie...

Prieš Eurolygos debiutą pamoką gavęs Schilleris atskleidė, kas neramina jį labiausiai (4)

Kauno „Žalgiris“ patyrė pirmąjį sezono pralaimėjimą netikėtai padovanodamas pirmąją...

|Maža didelių žinių kaina