aA
Konditeriją iki aukštumų ištobulinusiems prancūzams sausio 6-ąją minima Trijų karalių diena ne tik žymi gražiausių žiemos metų švenčių pabaigą, tačiau tai yra dar viena puiki proga parodyti savo kulinarinius sugebėjimus. Šiai dienai jie kepa tradicinį Trijų karalių pyragą.
Thierry Lauvray
© Gabrielė Janonytė

DELFI Maistas nusprendė pasidomėti šia tradicija ir apsilankė sostinėje esančioje „Thierry“ kepyklėlėje. Jos savininkas prancūzas Thierry Lauvray pamokė, kaip pasigaminti tradicinį šios šventės pyragą, ir papasakojo apie prancūziškos konditerijos ypatumus.

Prancūzijoje per Tris karalius yra kepamas sluoksniuotos tešlos pyragas, kuris dažniausiai patiekiamas šventinės vakarienės pabaigai. Pagal seną tradiciją jauniausias šeimos turi palįsti narys po stalu ir iš pastalės pranešti, kas kurį pyrago gabalėlį gali skanauti.

„Atsargiai, mes nekompensuojame odontologo paslaugų!“ – garsiai juokėsi Thierry ir prieš į burną įsidedant pyrago kąsnelį perspėjo, kad viduje galime rasti kieto pavidalo laimę nešančią staigmeną.

Tai pats svarbiausias šventinio Trijų karalių pyrago „ingredientas“ – viename iš pyrago gabalėlių būna paslėpta keramikinė figūrėlė. Tas, kas ją suranda, būna karūnuojamas dienos karaliumi ar karaliene ir visus metus būna laimingas.

Thierry Lauvray
Thierry Lauvray
© Gabrielė Janonytė

Visi gerai žinome, kad prancūzų konditerija laikoma klasikine, o prancūziškų desertų meistrai stebina tikrais skonio šedevrais! Thierry atskleidė, kad ypatingo skonio kepiniams mūsų šalyje pagaminti jis naudoja įprastus lietuviškus miltus ir kaimišką sviestą.

„Nepamirškite, tas pienas, kurį perkate parduotuvėse, yra pasterizuotas, todėl jo kepiniams naudoti nerekomenduoju. Kai kas sako, kad kaimiškas sviestas turi nepageidaujamą karvės kvapą, tačiau naudokite druską. Prancūzijoje į kaimišką sviestą mes dedame net 10 proc. druskos. Ji neleidžia greitai pasišalinti vandeniui ir išlaiko skonį“, – patarė kepėjas.

Jis prisipažino, kad Lietuvoje jam skaniausias tradicinis mūsų šimtalapis, o Prancūzijoje – klasika tapę kruasanai. Tačiau ar žinote, kad šie prancūzų pasididžiavimu laikomi sviestiniai rageliai iš tikrųjų yra kilę visai ne iš šios šalies?

Prancūziški kruasanai
Prancūziški kruasanai
© Gabrielė Janonytė

„Iš tikrųjų kruasanų gaminimo madą į mūsų šalį atnešė austrai, kai Prancūzijoje tuokėsi karalius Liudvikas XVI su Marija Antuanete. Čia buvo sukviesta visa delegacija Austrijos kulinarų ir jie patiekė mielinių mėnulio formos pyragėlių – kruasanų. Tuo metu prancūzai jau gamindavo desertus iš sluoksniuotos tešlos ir netruko perimti šį mėnulio formos kepinių receptą“, – papasakojo Thierry.

Kad ir kaip bebūtų gaila, anot prancūzo, tikrojo ir ypatingojo kruasanų skonio pačioje Prancūzijoje mažai kur galima pajusti – Thierry tai pavadino didžiule bėda šioje šalyje. Anot jo, dabar daugiau nei 80 proc. kruasanų pardavimo vietų siūlomi šaldyti gaminiai, o juk svarbiausios gero kepinio savybės yra šviežumas ir trapumas – šaldyti gaminiai tokio skonio perteikti negali.

Tačiau grįžkime prie tradicinio prancūzų Trijų karalių pyrago. Tradiciškai Prancūzijoje šis pyragas kepamas su migdolų kremu, tačiau galima kepti ir su šviežių braškių, bananų, obuolių, riešutų, cinamono, aguonų ar džiovintų vaisių įdaru.

Prancūziškos kepyklėlės šeimininkas pasidalijo laimę nešančiu receptu: tradicinis Trijų karalių pyragas
© Gabrielė Janonytė

Prancūziškas Trijų karalių pyrago receptas

Tešlai reikės:

  • 2 sluoksniuotos tešlos lakštų
  • 1 kiaušinio trynio
  • 20 ml vandens

Kremui:

  • 2 kiaušinių
  • 25 ml pieno
  • 60 g cukraus pudros
  • 30 g miltų

Migdolų įdarui:

  • 60 g minkšto sviesto
  • 4 kiaušinių
  • 150 g maltų migdolų
  • 100 g cukraus pudros
  1. Gaminame kremą. Užverdame pieną. 2 kiaušinius išplakame su cukraus pudra, įmaišome miltus, supilame verdantį pieną ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į nedidelį puodą, užverdame ir paverdame 3 minutes. Kremą supilame į dubenį, paliekame atvėsti ir dedame į šaldytuvą valandai.
  2. Gaminame migdolų įdarą. Kiaušinių trynius iki baltumo suplakame su cukraus pudra. Į masę įmaišome sviestą, po to – maltus migdolus.
  3. Kiaušinio trynį išplakame su vandeniu. Kepimo formą ištepame sviestu. Dedame pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą ir patepame jį kiaušinio plakiniu.
  4. Ant lakšto dedame atvėsusį migdolinį kremą, bet netepame jo iki pat kraštų. Galima į vidų įdėti jūsų pasirinktą įdarą.
  5. Ant viršaus dedame antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdome kraštus. Pyrago viršų aptepame kiaušinio plakiniu ir įdedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
  6. Dar kartą aptepame pyragą kiaušinio plakiniu ir kepame 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Įvairiems patiekalams tinkantis ingredientas – visada po ranka: kaip be papildomo laiko ir pastangų išsikepti burokėlių (3)

Kepti burokėliai gali būti pagrindinis produktas jūsų namuose ištisus metus. Jie puikiai tinka...

Užkalnis garsaus viešbučio restorane: blogiausiai išleisti šimtas eurų (301)

Gerų viešbučių restoranai turi būti puikūs. Praėjo tie laikai, kai žinomas viešbutis galėjo...

Tikras prancūzų virtuvės pasididžiavimas – svogūnų sriuba: vienas gardžiausių ir pigiausių receptų video receptas (37)

Jei dar nesate ragavę šios tradicinės prancūzų sriubos , neskubėkite pradėti raukytis –...

Pirštus apsilaižys kiekvienas: vištienos petukai su skaniausiu barbekiu padažu video receptas (19)

Šis patiekalas tiek paprastas, kiek ir skanus. Visa paslaptis – lipnus barbekiu ir medaus padažas...

Beatos receptas: taip paruošti šonkauliukai neturi lygių (52)

Kartais, kad šonkauliai būtų gardūs, tenka ilgai kepti, tačiau yra receptų, kai tiek laiko...

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (103)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (215)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (138)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

Diktatoriai ja žavėjosi, o Baltieji rūmai šiurpo dėl vizitų be jokio įspėjimo pilotui liepė apsukti lėktuvą, nes pamiršo nusipirkti sūrio (9)

Buvusi pirmoji Filipinų ponia Imelda Marcos veikiausiai viena prieštaringiausiai vertinamų šių...

Rimvydas Valatka. Kas rūpinasi Skvernelio kojinėmis ir Kirkilo bičiulių vynais? (86)

Kartą, kai Prezidentu buvo išrinktas Brazauskas, Prezidentūroje apsigyveno toks Buzūnas. Niekas...

Oficialiai išsiskyrė Natalija ir Sigitas Martinavičiai (31)

Verslininkas Sigitas ir papuošalų kūrėja Natalija Martinavičiai oficialiai pasuko skirtingais...

„Neptūnas“ po atkaklios kovos palaužė „Juventus“ pasipriešinimą (2)

Gerą formą demonstruojantis Klaipėdos „Neptūnas“ (6-1) turėjo vargo, tačiau sugebėjo...

Prabangių lėktuvų rinka kaista: parduodami net naudoti lėktuvai (26)

Įsigyti naudotą reaktyvinį verslo lėktuvą tampa vis sudėtingiau ir tai ženklas, jog prabangių...

Pardavęs žvejybos laivus įsigijo salą Tailande ir pavertė rojaus kampeliu

Jau keletą dešimtmečių vietiniai stengiasi paversti Koh Talu gamtos sanatorija. Jiems puikiai...

Rafailas Karpis apie gyvenimą su Elza ir Ana iš Ledo šalies: visus mano iššūkius užgožia džiaugsmai (2)

Operos solisto Rafailo Karpio po koncertų bei gastrolių namie laukia itin moteriškas kolektyvas –...