Konditeriją iki aukštumų ištobulinusiems prancūzams sausio 6-ąją minima Trijų karalių diena ne tik žymi gražiausių žiemos metų švenčių pabaigą, tačiau tai yra dar viena puiki proga parodyti savo kulinarinius sugebėjimus. Šiai dienai jie kepa tradicinį Trijų karalių pyragą.
Thierry Lauvray
© Gabrielė Janonytė

DELFI Maistas nusprendė pasidomėti šia tradicija ir apsilankė sostinėje esančioje „Thierry“ kepyklėlėje. Jos savininkas prancūzas Thierry Lauvray pamokė, kaip pasigaminti tradicinį šios šventės pyragą, ir papasakojo apie prancūziškos konditerijos ypatumus.

Prancūzijoje per Tris karalius yra kepamas sluoksniuotos tešlos pyragas, kuris dažniausiai patiekiamas šventinės vakarienės pabaigai. Pagal seną tradiciją jauniausias šeimos turi palįsti narys po stalu ir iš pastalės pranešti, kas kurį pyrago gabalėlį gali skanauti.

„Atsargiai, mes nekompensuojame odontologo paslaugų!“ – garsiai juokėsi Thierry ir prieš į burną įsidedant pyrago kąsnelį perspėjo, kad viduje galime rasti kieto pavidalo laimę nešančią staigmeną.

Tai pats svarbiausias šventinio Trijų karalių pyrago „ingredientas“ – viename iš pyrago gabalėlių būna paslėpta keramikinė figūrėlė. Tas, kas ją suranda, būna karūnuojamas dienos karaliumi ar karaliene ir visus metus būna laimingas.

Thierry Lauvray
Thierry Lauvray
© Gabrielė Janonytė

Visi gerai žinome, kad prancūzų konditerija laikoma klasikine, o prancūziškų desertų meistrai stebina tikrais skonio šedevrais! Thierry atskleidė, kad ypatingo skonio kepiniams mūsų šalyje pagaminti jis naudoja įprastus lietuviškus miltus ir kaimišką sviestą.

„Nepamirškite, tas pienas, kurį perkate parduotuvėse, yra pasterizuotas, todėl jo kepiniams naudoti nerekomenduoju. Kai kas sako, kad kaimiškas sviestas turi nepageidaujamą karvės kvapą, tačiau naudokite druską. Prancūzijoje į kaimišką sviestą mes dedame net 10 proc. druskos. Ji neleidžia greitai pasišalinti vandeniui ir išlaiko skonį“, – patarė kepėjas.

Jis prisipažino, kad Lietuvoje jam skaniausias tradicinis mūsų šimtalapis, o Prancūzijoje – klasika tapę kruasanai. Tačiau ar žinote, kad šie prancūzų pasididžiavimu laikomi sviestiniai rageliai iš tikrųjų yra kilę visai ne iš šios šalies?

Prancūziški kruasanai
Prancūziški kruasanai
© Gabrielė Janonytė

„Iš tikrųjų kruasanų gaminimo madą į mūsų šalį atnešė austrai, kai Prancūzijoje tuokėsi karalius Liudvikas XVI su Marija Antuanete. Čia buvo sukviesta visa delegacija Austrijos kulinarų ir jie patiekė mielinių mėnulio formos pyragėlių – kruasanų. Tuo metu prancūzai jau gamindavo desertus iš sluoksniuotos tešlos ir netruko perimti šį mėnulio formos kepinių receptą“, – papasakojo Thierry.

Kad ir kaip bebūtų gaila, anot prancūzo, tikrojo ir ypatingojo kruasanų skonio pačioje Prancūzijoje mažai kur galima pajusti – Thierry tai pavadino didžiule bėda šioje šalyje. Anot jo, dabar daugiau nei 80 proc. kruasanų pardavimo vietų siūlomi šaldyti gaminiai, o juk svarbiausios gero kepinio savybės yra šviežumas ir trapumas – šaldyti gaminiai tokio skonio perteikti negali.

Tačiau grįžkime prie tradicinio prancūzų Trijų karalių pyrago. Tradiciškai Prancūzijoje šis pyragas kepamas su migdolų kremu, tačiau galima kepti ir su šviežių braškių, bananų, obuolių, riešutų, cinamono, aguonų ar džiovintų vaisių įdaru.

Prancūziškos kepyklėlės šeimininkas pasidalijo laimę nešančiu receptu: tradicinis Trijų karalių pyragas
© Gabrielė Janonytė

Prancūziškas Trijų karalių pyrago receptas

Tešlai reikės:

  • 2 sluoksniuotos tešlos lakštų
  • 1 kiaušinio trynio
  • 20 ml vandens

Kremui:

  • 2 kiaušinių
  • 25 ml pieno
  • 60 g cukraus pudros
  • 30 g miltų

Migdolų įdarui:

  • 60 g minkšto sviesto
  • 4 kiaušinių
  • 150 g maltų migdolų
  • 100 g cukraus pudros
  1. Gaminame kremą. Užverdame pieną. 2 kiaušinius išplakame su cukraus pudra, įmaišome miltus, supilame verdantį pieną ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į nedidelį puodą, užverdame ir paverdame 3 minutes. Kremą supilame į dubenį, paliekame atvėsti ir dedame į šaldytuvą valandai.
  2. Gaminame migdolų įdarą. Kiaušinių trynius iki baltumo suplakame su cukraus pudra. Į masę įmaišome sviestą, po to – maltus migdolus.
  3. Kiaušinio trynį išplakame su vandeniu. Kepimo formą ištepame sviestu. Dedame pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą ir patepame jį kiaušinio plakiniu.
  4. Ant lakšto dedame atvėsusį migdolinį kremą, bet netepame jo iki pat kraštų. Galima į vidų įdėti jūsų pasirinktą įdarą.
  5. Ant viršaus dedame antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdome kraštus. Pyrago viršų aptepame kiaušinio plakiniu ir įdedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
  6. Dar kartą aptepame pyragą kiaušinio plakiniu ir kepame 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Beatos Nicholson pyragėliai su skirtingais įdarais, kurie puikiai tiks iškyloms (12)

„Turiu puikų pasiūlymą jūsų artėjančioms iškyloms – pyragėlius , kuriuos galėsite...

Manėte, kad nemėgstate kepenėlių? Išbandykite šį receptą (15)

Jaunos, švelnios kepenėlės yra tikras skanėstas, be to, ir geležies šaltinis nuo darbų...

Lietuviškų gėrybių metas: išbandykite kokteilį iš lapinių kopūstų ir mėlynių (2)

Lietuvoje apstu lapinių daržovių, iš kurių galima pasigaminti skanių ir sveikų patiekalų....

Tobulo kokteilio paslaptis – tinkamai susluoksniuoti ingredientai (2)

Norint pagaminti tobulą glotnutį nepakanka į trintuvą tik sudėti visus ingredientus ir...

Vieno geriausių šalies restoranų šefo receptas: sumuštinis su ožkos pieno sūriu ir burokėliais (3)

Druskininkuose vieną geriausių restoranų Lietuvoje su žmona įkūręs šefas Remigijus Žižys...

Top naujienos

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (9)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (345)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (8)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Oskaras Koršunovas Prancūzijos pergalę čempionate sutinka mylimosios šalyje: aplink tik džiaugsmas ir euforija (15)

Šiuo metu teatro festivalyje Pietų Prancūzijoje dalyvaujantys režisierius Oskaras Koršunovas ir...

Nežabota Kremliaus fantazija: NATO pajėgas Baltijos šalyse palygino su naciais (431)

Adažių poligone, Latvijoje, įsikurs tarptautinė NATO divizija „Šiaurė“, – tokia žinute...

Automobilių baterijų ateitis: ką naudosim ir kiek važiuosim? (13)

Pastarąjį dešimtmetį elektriniai automobiliai nebūtų galėję taip sparčiai tobulėti, jei...

Grenlandijoje mokslininkams pavyko užfiksuoti įspūdingą reginį (2)

Rytų Grenlandijoje mokslininkai vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną įvykį: akimirką, kai...

Prinokę ir žali bananai turi skirtingą poveikį sveikatai: ką reikia žinoti? (20)

Vieni žmonės mėgsta pusžalius bananus, kiti – prinokusius iki rudumo. Tačiau ar tarp tokių...

Macronas šėlo VIP ložėje, Kroatijos prezidentė neatsiliko – dalijo bučinius ranką spaudė Putinas (164)

Pasaulio čempionato finale laimėjusios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas nevaldė...

Kaip Izraelis per 3 minutes numušė 5 sovietų „MiG'us“ (348)

1970 metų liepos 30 dieną Izraelio karinės oro pajėgos iš dangaus nubloškė penkis sovietų...