aA
Šį savaitgalį pajūryje siaučia kasmetinė stintų šventė. Sostinė taip pat nesnaudžia ir kviečia šia sezonine žuvele pasimėgauti ir Vilniaus gyventojus. DELFI Maistas apsilankė Žvėryno rajone esančioje svetainėje–bare „Veranda“, kur jų virtuvės šefė Ingrida Lankelienė papasakojo, kaip paprastai ir gardžiai paruošti stintas.
Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Lietuvių delikatesas – stintos žvejojamos Kuršių mariose, dažniausiai netoli Pervalkos. Tai yra sezoninė žuvis, kuri valgoma dažniausiai kaip užkandis.

Pasak I. Lankelienės, ruošiant stintas, nederėtų pernelyg persistengti. Reikėtų gerai įkaitinti aliejų keptuvėje ir apskrudinti stintas iš abiejų pusių – tuomet jos bus gardžios ir traškios. Žinoma, skaniausios stintos yra ką tik iš keptuvės, kol dar karštos.

Stintas paruošti galima trimis būdais: marinuoti, sūdyti arba kepti.

Marinuojant naudojamas vyno actas, druska, cukrus ir pipirai. Užtenka palaikyti 2–4 paras ir jau galima ragauti. Jos puikiai dera su lietuvių mėgstamomis bulvėmis su lupena.

Sūdomos stintos gausiai apibarstomos druska, trupučiu cukraus, prispaudžiamos, paslėgiamos. Po 2–3 parų jas galima ragauti. Ypač gardu su juoda namine duona.

Kepamos stintos pabarstomos druska, pipirais, lengvai apvoliojamos miltais ir kepamos keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje. Labai gardu su natūraliu jogurtu pagardintais agurkais, krapais, druska ir česnaku.

Pati didžiausia klaida ruošiant stintas – pernelyg daug prieskonių. Šviežia žuvį geriau gaminti paprastai. Be to, kepant ant mažos ugnies, žuvis prisigers aliejaus ir nebus tokia gardi.

Valgyti stintas reikia be galvos ir uodegos, bet jei norima uodegėle pasimėgauti kaip traškučiu, ją galima ir suvalgyti.

Stintų sezono metu nėra sudėtinga jų gauti, tačiau priklausomai nuo metų, stintų kainos svyruoja apie 5–6 eurus.

Šis užkandis svetainėje–bare „Veranda“ kainuoja 6 eurai
Šis užkandis svetainėje–bare „Veranda“ kainuoja 6 eurai
© DELFI / Modesta Meškė

Nors stintos nėra vertinamos labiau už kitas Lietuvoje sugaunamas žuvis, bet ji yra puikus baltymų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Be to, ši žuvis yra lengvai virškinama bei suteikia daug energijos ir neapsunkina organizmo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
3.6667

Išaiškino, kuriuos vaisius reikia laikyti šaldytuve, o kuriuos – kambario temperatūroje (5)

Žiema ir su ja atkeliavęs šaltis – išbandymas kiekvieno organizmui, todėl reikia nepamiršti jo...

Lengvų pietų idėja: pasigaminsite vos per 15 minučių (2)

Daugybė žmonių naujus metus pradeda su šviežiu gūsiu įkvėpimo, nusiteikdami ne tik naujiems...

Blogi įpročiai ir dažniausiai pasitaikančios virtuvės klaidos: atkreipkite į tai dėmesį (12)

Dėl tam tikrų sukantis virtuvėje padaromų klaidų gali ne tik nukentėti maisto kokybė, bet...

Šefas Gian Luca Demarco įvardijo tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje (42)

Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų...

Ekspertas patarė, kuo geriausia pakeisti cukrų (35)

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena...

Top naujienos

Ekspertas perspėja: žinių dėl veiklos atnaujinimo ir ugdymo įstaigos, ir verslas sulauks palaipsniui (65)

Gyventojams laukiant karantino ribojimų atlaisvinimo, žinių apie tolimesnę veiklą ypatingai...

Trumpo mitas pradeda griūti: apkalta tampa visiškai reali (139)

Trečiadieni Jungtinių Valstijos prezidentu inauguruotas Joe Bidenas žadėjo būti visų...

Panevėžio rajono savivaldybė jau turi tvarką ir pradėjo skiepyti senjorus: kitos savivaldybės dar nė nerenka sąrašų (68)

Pirmoji vakcinų nuo COVID-19 siunta Lietuvą pasiekė jau beveik prieš mėnesį, o gruodžio 27...

Nusipirko telefono bateriją, o gavo tikrą „bombą“: po gaisro kėdainietis nori įspėti kiekvieną (1)

Nuo kraunamo telefono akumuliatoriaus sprogimo nukentėjęs kėdainietis Bronislavas įsitikinęs, jog...

Olekas apsisprendė: bandys pakeisti dabartinį LSDP lyderį Palucką (181)

Europarlamentaras Juozas Olekas teigia, kad artėjančiuose Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP)...

Thunberg atsisveikinimas su Trumpu: linki „seneliukui“ nuostabios ateities (5)

Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg trečiadienį vėl pakurstė savo nesantaiką su...

Išsakė nuomonę dėl po skiepų mirusių Norvegijos senolių ir išvardijo šalutinius vakcinos nuo COVID-19 poveikius (223)

Vakcinacijai nuo COVID-19 ligos vis labiau įsibėgėjant ir viešojoje erdvėje pasirodžius...

Įteisinus „socialinius burbulus“ – policijos paaiškinimas: kaip bus reguliuojamas judėjimas tarp savivaldybių (404)

Vakar Vyriausybė įteisino ir vadinamuosius „socialinius burbulus“ – tai reiškia, kad vieniši...

Vos prieš 2 savaites dukros susilaukusi Karolina Meschino pasidalino, kaip dabar atrodo jos figūra: neįtikėtina, ką gali moters kūnas (33)

Bene populiariausia socialinių tinklų garsenybė Lietuvoje Karolina Meschino pastaruoju metu visą...

EP: bendradarbiai turėtų vengti darbo tikslais susisiekti su kolegomis ne darbo valandomis

Pasibaigus darbo valandoms turi būti užtikrinta teisė išjungti skaitmeninius prietaisus ir likti...