aA
Šį savaitgalį pajūryje siaučia kasmetinė stintų šventė. Sostinė taip pat nesnaudžia ir kviečia šia sezonine žuvele pasimėgauti ir Vilniaus gyventojus. DELFI Maistas apsilankė Žvėryno rajone esančioje svetainėje–bare „Veranda“, kur jų virtuvės šefė Ingrida Lankelienė papasakojo, kaip paprastai ir gardžiai paruošti stintas.
Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Lietuvių delikatesas – stintos žvejojamos Kuršių mariose, dažniausiai netoli Pervalkos. Tai yra sezoninė žuvis, kuri valgoma dažniausiai kaip užkandis.

Pasak I. Lankelienės, ruošiant stintas, nederėtų pernelyg persistengti. Reikėtų gerai įkaitinti aliejų keptuvėje ir apskrudinti stintas iš abiejų pusių – tuomet jos bus gardžios ir traškios. Žinoma, skaniausios stintos yra ką tik iš keptuvės, kol dar karštos.

Stintas paruošti galima trimis būdais: marinuoti, sūdyti arba kepti.

Marinuojant naudojamas vyno actas, druska, cukrus ir pipirai. Užtenka palaikyti 2–4 paras ir jau galima ragauti. Jos puikiai dera su lietuvių mėgstamomis bulvėmis su lupena.

Sūdomos stintos gausiai apibarstomos druska, trupučiu cukraus, prispaudžiamos, paslėgiamos. Po 2–3 parų jas galima ragauti. Ypač gardu su juoda namine duona.

Kepamos stintos pabarstomos druska, pipirais, lengvai apvoliojamos miltais ir kepamos keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje. Labai gardu su natūraliu jogurtu pagardintais agurkais, krapais, druska ir česnaku.

Pati didžiausia klaida ruošiant stintas – pernelyg daug prieskonių. Šviežia žuvį geriau gaminti paprastai. Be to, kepant ant mažos ugnies, žuvis prisigers aliejaus ir nebus tokia gardi.

Valgyti stintas reikia be galvos ir uodegos, bet jei norima uodegėle pasimėgauti kaip traškučiu, ją galima ir suvalgyti.

Stintų sezono metu nėra sudėtinga jų gauti, tačiau priklausomai nuo metų, stintų kainos svyruoja apie 5–6 eurus.

Šis užkandis svetainėje–bare „Veranda“ kainuoja 6 eurai
Šis užkandis svetainėje–bare „Veranda“ kainuoja 6 eurai
© DELFI / Modesta Meškė

Nors stintos nėra vertinamos labiau už kitas Lietuvoje sugaunamas žuvis, bet ji yra puikus baltymų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Be to, ši žuvis yra lengvai virškinama bei suteikia daug energijos ir neapsunkina organizmo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000

Patarimai, kaip gardžiai paruošti triušieną, avieną ir antieną (6)

Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau...

Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kodėl dabar pats tinkamiausias metas keisti mitybą (25)

Prasidėjo Adventas , kurio metu rekomenduojama laikytis pasninko. Kokius produktus įtraukti į...

Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sveikesnę duoną: įvardijo duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui (16)

Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į...

Patarimai, kaip šaldytuve laikyti produktus, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži (8)

Tikriausiai kiekvienas yra susidūręs su problema, kuomet grįžęs iš parduotuvės su pilnais...

Kaip pagaminti gardų vegetarišką patiekalą, kad patiktų net mėsėdžiui? (22)

Nors vegetariškas maistas Lietuvoje kasmet vis populiaresnis, jį dažniausiai renkasi tikri...

Top naujienos

Profesorius Čaplinskas palygino 3 vakcinas nuo koronaviruso: viena iš jų turi esminį skirtumą (51)

Atrodo, kad vakcina nuo COVID-19 jau beveik ranka pasiekiama, nors daugumos klinikiniai tyrimai dar...

Nausėdos ir Šimonytės susitikimo užkulisiai: jei pora pavardžių nesikeis, gali susiformuoti konfliktas (152)

Antradienį prezidentas Gitanas Nausėda ir paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė susitiko...

Prognozės jau rodo, kokio gruodžio laukti: šiemet jis bus kitoks mėnesio orų prognozė (61)

Nors lapkritis atsisveikina sniegingomis dienomis, apkritai klimatologai užfiksavo gerokai šiltesnį...

Lietuvoje išplitus koronavirusui atsakė, ar galime keliauti pas kaimynus (57)

Lietuva jau kurį laiką pagal sergamumą koronavirusine infekcija ( COVID-19 ) yra raudonojoje...

Avarijoje žuvusios mergaitės mama teisėsaugininkų buvo paversta kaltininke, bet teismas ją išteisino (116)

Alytaus apylinkės teismo Varėnos rūmuose antradienio pavakarę paskelbtas nuosprendis plačiai...

Turime kuo didžiuotis: šis Lietuvoje kuriamas gėrimas laukiamas net Japonijoje ir Australijoje (8)

„Mes sugebame išvirti alų, kuris konkuruoja su absoliučiai geriausiais. Kitaip sakant, turime...

Agnė Vareikaitė-Mills | D+ nariams

Asmeninio prekės ženklo ekspertė Urbanaitė: kai perpranti – nauda gali būti didelė, tik svarbu nedaryti šių klaidų

Vestuvių verslo Tenerifėje savininkė, „She is Glowing“ bendruomenės įkūrėja Dovilė...

Dar vienas lietuvis NBA: Deividas Sirvydis pasirašė ilgalaikę sutartį su „Pistons“ (49)

Deividas Sirvydis pasirašė trejų metų trukmės sutartį su NBA klubu. Jis tapo Detroito...

Ypatingai gardus Liucinos Rimgailės varškės ir sūrio pyragas

Verslininkei Liucinai Rimgailei antrasis karantinas nesukėlė tiek iššūkių, kiek pirmasis –...

Buvęs prezidento komunikacijos vadovas Zabarauskas dirbs „Adverum“ partneriu

Buvęs prezidento Gitano Nausėdos komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas nuo sausio dirbs...

|Maža didelių žinių kaina