aA
Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių neįsivaizduojamas tradicinis lietuviškas stalas. Tačiau prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo mėgautis ne tik šviežių daržo gėrybių salotomis, bet ir išbandyti konservavimo privalumus. Šis mišrainių gamybos būdas – naudingas bei maistingas, o rezultatas stebina skoniu. Todėl B. Baratinskaitė dalijasi pora tokių patiekalų gamybos idėjų, kurios ilgai leis gardžiuotis rudens derliumi.
Konservuotos daržovių mišrainės
Konservuotos daržovių mišrainės
© Adobe Stock

Gausu ir vitaminų, ir mineralų

Konservavimas apsaugo daržoves nuo gedimo, o netgi termiškai apdorotos jos nepraranda savo maistingumo bei naudos sveikatai. Tačiau apie tai kalbanti B. Baratinskaitė pabrėžia: norint tokio teigiamo rezultato, svarbu daržo gėrybes tinkamai konservuoti, rašoma pranešime spaudai.

„Neretai konservavimas neįsivaizduojamas be acto marinatų, didelio kiekio cukraus ar druskos. Tačiau šiuos produktus reiktų rinktis saikingai ir atsakingai. Cukrų bei druską naudoti mažais kiekiais, įprastą actą keisti sveikesniu obuolių ar pagamintu iš kitų vaisių. Taip pat patartina konservavimui rinktis tik geros kokybės, šviežias, nuplautas bei sutvarkytas daržoves. Taip jos išsaugos gerąsias savybes, o daržo gerybes pakaitinus iki aukštos temperatūros, žus didžioji dalis žalingų mikroorganizmų“, – apie konservavimo ypatumus kalba B. Baratinskaitė.

Pasakodama apie termiško apdorojimo privalumus, maisto gamybos ekspertė nesutinka su dažnai girdima nuomone, esą konservuojamos daržovės praranda visus vitaminus ir turimas naudingas medžiagas. Šis įsitikinimas, anot B. Baratinskaitės, tėra mitas.

„Nors kaitinimas sumažina C vitamino kiekį daržovėse du kartus, šio elemento visgi išlieka ir pakanka. Iš kitos pusės, morkų ir pomidorų naudingosios savybės po terminio apdorojimo tik pagerėja. Organizmui reikalingas medžiagas pasisaviname šias daržoves valgydami konservuotas, o ne šviežias. Konservuojant nekinta ir naudingų mineralų, kurių rudens derlius gausus, savybės“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Ligų prevencijos bei sveikatos šaltinis

Konservavimą B. Baratinskaitė vadina puikia kulinarine tradicija, kuriai Lietuvoje sudarytos pačios palankiausios sąlygos. Anot pašnekovės, rudenį derlius – gausus ir įvairus, o daržuose auga vitaminų, mineralų, antioksidantų bei kitų organizmui naudingų medžiagų turtingos daržovės.

Tuo metu B. Baratinskaitė, paklausta, kokios daržovės pačios maistingiausios savos gamybos minėtam patiekalui, tikina, jog pasirinkimas – ypač platus.

„Be populiarių morkų ir pomidorų konservuotų mišrainių galima rinktis burokėlius. Tai sveikatai ypač naudinga daržovė, turinti daugybę vitaminų, valanti inkstus, gerinanti smegenų veiklą bei nuotaiką, širdies darbą, mažinanti viršsvorį. Dauguma gerųjų savybių pasižymi ir cukinijos, kurios ne tik reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, bet ir saugo regėjimą. Kita daržo pažiba – paprikos: šios daržovės ir be galo skanios, ir reguliariai valgomos mažina vėžio bei širdies ligų riziką“, – naudingąsias savybes vardija maisto gamybos ekspertė.

Gardžios ir lengvai pagaminamos mišrainės

Konservuota cukinijų mišrainė
Konservuota cukinijų mišrainė
© Shutterstock


Ieškantiems konservuotų daržovių mišrainių idėjų, B. Baratinskaitė siūlo itin lengvus receptus. Jais vadovaujantis galima pagaminti tiek gardžius užkandžius, tiek garnyrus, tiek ir kitų patiekalų ingredientus.

Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė

Pagaminti 10 porcijų reikės: 700 g įvairių spalvų paprikų, 2 kg nedidelių cukinijų, 500 g aštraus pomidorų padažo, 150 g cukraus, 250 ml aliejaus, 120 ml obuolių acto, 2 valgomųjų šaukštų druskos.

Cukinijas nuplaukite, supjaustykite į 4 dalis, išvalykite sėklas, apiberkite šaukštu druskos ir palikite valandą stovėti. Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į dubenį. Nuo cukinijų susidariusį skystį nupilkite, o pačias daržoves supjaustykite šiaudeliais. Į puodą supilkite aliejų, suberkite cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol cukrus ir druska ištirps. Į karštą marinatą sudėkite jau paruoštas daržoves, gerai išmaišykite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 20 min. Galiausia, supilkite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Supilkite actą, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

„Šis patiekalas – tiesiog tobulas prie mėsos. Jis skanus, lengvai pagaminamas, o šią mišrainę gardu valgyti ir vieną, ir dėti į troškinius, sriubą. Tai universalus, sveikas bei maistingas patiekalas“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.

Tradicinė morkų ir obuolių mišrainė

Pagaminti 10 porcijų reikės: 2 kg morkų, 1 kg obuolių, 500 g svogūnų, 400 ml aliejaus, 3 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos.

Morkas nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą su vandeniu. Į jį įberkite šaukštą cukraus, išmaišykite, užvirinkite ir paverkite apie 5–7 minutes. Morkas nusunkite, nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti. Pakepinkite svogūnus, sudėkite stambiai tarkuotus obuolius, patroškinkite 5 min. Į puodą sudėkite morkas, supilkite aliejų, suberkite druską ir cukrų, troškinkite iki 15 min. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius bei sandariai uždarykite.

„Šis garnyras puikiai tiks prie žuvies, todėl artėjančios žiemos šventės – puikus metas atidaryti indelius ir mėgautis mišraine. Tačiau ją galima valgyti net nelaukiant ypatingos progos. Mišrainė, pavyzdžiui, puikiai tinka tepti ant duonos ir gardžiuotis“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
4.3750

Išbandykite patys: trys pigūs, tačiau savo skoniu paperkantys receptai iš kiaušinių (2)

Atrodo, kad iškepti kiaušinienę gali net ir visai kojos į virtuvę nekeliantis žmogus, tačiau...

Rauginti kopūstai namie: 2 nesudėtingi receptai (7)

Ar žinote daug produktų, kuriuos dėl naudingų medžiagų gausos noriai valgytų tiek mėsos...

Sena naujai: kaip pasigaminti skanią košę pusryčiams? (6)

Turbūt daugeliui vaikystėje bent kelis kartus iš tėvų ar senelių yra tekę girdėti raginimą...

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas skaniai paruošti

Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai...

Traškus marinuotas moliūgas per 12 valandų (13)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti traškų marinuotą moliūgą per 12 valandų.

Top naujienos

Karpavičiaus byloje aiškėja daugiau detalių: buvo dar vienas testamentas (46)

Skandalingoje verslininko Raimondo Karpavičiaus byloje dėl šimtamilijoninio palikimo aiškėja...

Jautri medikės žinutė apie darbą COVID-19 akivaizdoje: mes esame dideli sistemos įkaitai (291)

Vaikų ligų gydytoja rezidentė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) socialinėje platformoje...

Lietuviai nebebijo prabilti, kad persirgo koronavirusu: išskyrė kelis dažniausiai pasitaikančius simptomus (173)

Remiantis oficialiais duomenimis, COVID-19 įvairius žmones veikia skirtingai. Daugumai...

JAV renkasi: kaip Trumpui pavyko užvaldyti ir pakeisti Respublikonų partiją ir ar pavyks pakartoti 2016 magiją? (148)

17 kandidatų dalijasi viena scena ir bando suspėti įsiterpti, kažką pasakyti ir kaip nors...

Paskelbus rekordinį užsikrėtimų skaičių prabilo Skvernelis: ant stalo gula pasiūlymai griežtinti karantiną (1223)

Premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį savo Feisbuko paskyroje įvertino koronaviruso plitimą...

Renatai per gimdymą sustojo širdis: iš klinikinės mirties išgelbėjo atsitiktinai pro palatą ėjęs anesteziologas (1)

Kad ir kaip praeitų nėštumas , kol į rankas nepaimi vaikelio, nerimas niekur nedingsta. Tęsiame...

Visų Šventųjų dienos ir Vėlinių orų prognozė: neišvengsime lietaus

Visų Šventųjų dieną Lietuvos orus lems aukštesnio slėgio juosta. Diena bus debesuota su...

Savarankiška lietuvių kelionė po Turkiją: nuo Kemero iki Marmario per 5 dienas už 300 eurų

Šiais metais buvome apdovanoti galimybe artimiau pažinti mūsų mažytę Lietuvą ir pasidžiaugti,...

Koronaviruso stipriausiai siaubiama Europos šalis imasi dar griežtesnių priemonių: gali būti per vėlu simptomų nejaučiančių žmonių nebetestuoja (115)

Niekur kitur Europoje taip nėra pastebimi šiurpūs koronaviruso padariniai, kaip Briuselyje –...

Į duobę kritusio „Ryto“ strategas nepanikuoja: kiek reikės, tiek kentėsime (16)

Ilgai be nesėkmių šį sezoną žygiavęs Vilniaus „Ryto“ klubas per vieną savaitę patyrė...

|Maža didelių žinių kaina