aA
Nors Padėkos diena labiausiai švenčiama Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kanadoje, tačiau ją ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį vis dažniau pamini ir kai kurios Europos šalys. Šios šventės ištakos Europoje siekia dar ankstesnius amžius, kuomet aukojimais, maldomis ar kitomis apeigomis buvo dėkojama už derlių. Ne išimtis – ir Lietuva, kurioje Padėkos diena dar nėra masinė šventė, tačiau kiekvienais metais tampa vis populiaresnė. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia klasikinius – amerikietiškus Padėkos dienos receptus, kuriuos galima pritaikyti ir tradicinėje lietuviškoje virtuvėje.
Padėkos dienos stalo akcentas - kalakutas
© Shutterstock

Padėkos diena nacionaline švente JAV tapo dar 1789 metais valdant prezidentui Džordžui Vašingtonui, o jos istorinės šaknys siekia dar senesnius laikus. Šiais laikais jos šventimas jau beveik praradęs religinį kontekstą, todėl daugumai šeimų tai – tiesiog puiki proga sukviesti visus artimuosius prie vieno stalo ir drauge pasimėgauti gardžiu maistu.

Šventinis akcentas – tinkamai paruoštas kalakutas

Maisto ekspertė V. Juodkazienė pasakoja, jog Padėkos dienos valgių asortimentas – ne ką mažesnis nei Kalėdų ar Naujųjų metų vaišių stalo, tačiau pagrindinis patiekalas, kaip ir JAV, – kalakutas. Jos teigimu, gaminant kalakutą svarbiausia yra apskaičiuoti jo kepimo laiką, kadangi šis patiekalas Padėkos dieną turi būti iškilmingai ištrauktas iš orkaitės ir patiektas ant stalo pačiu laiku – visos šeimos susibūrimo akivaizdoje.

„Kalakutas neabejotinai turi išskirtinį statusą virtuvėje, ypač – per Padėkos dieną. Nenuostabu, kad dėl savo dydžio jis gaminamas tik išskirtinėmis progomis. Pagrindinė taisyklė, kuria reikėtų vadovautis gaminant šį išskirtinį patiekalą – numatyti bent po pusvalandį kepimo laiko kiekvienam paukščio kilogramui. Taip pat kepti kalakutą reikia 160 laipsnių temperatūroje jo sparnus pakišus po apačia arba pridengus juos folija. Nedaug kas žino, tačiau būtent kalakuto sparnai sudega pirmiausia, todėl juos reikia apsaugoti ir atidengti tik kepimo pabaigoje, kad jie gražiai apskrustų“, – patarimais dalinasi V. Juodkazienė.

Sėkmė slypi smulkmenose

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad Lietuvoje kalakutų pirkėjai daugiau perka per didžiąsias metų šventes – kaip ir ančių ar žąsų.

„Šventiniu laikotarpiu vidutiniškai parduodame maždaug 7 tonas kalakutų. Tiesa, tai būna prieš pat Kalėdas ir Naujuosius metus, todėl tokio akivaizdaus kalakutų pardavimų šuolio prieš ar per Padėkos dieną kol kas nepastebime“, – sako I. Baltrušaitienė.

Tuo metu maisto ekspertė pasakoja, kad vietoje kalakuto kai kurios šeimos, švenčiančios Padėkos dieną, taip pat dar renkasi antį, žąsį ar tiesiog kumpį. Vis tik, V. Juodkazienės teigimu, kalakutas – neatsiejamas Padėkos dienos simbolis, o didžiausias išradingumas pasireiškia ruošiant jo įdarą bei garnyrą.

„Kalakuto įdaru dažniausiai pasirenkamos įvairios daržovės ir vaisiai – salierai, morkos, svogūnai, obuoliai, apelsinai. Kartais įdaru pasirenkami ir riešutai ar net kitos rūšies mėsa, pavyzdžiui, pjaustyta kiauliena ar dešrelės. Kartu su kalakutu taip pat neatsiejamas spanguolių padažas, kurį šią dieną pasigaminti – tiesiog privaloma. Tradiciniu Padėkos dienos valgiu taip pat laikomas šparaginių pupelių apkepas, o tarp desertų karaliauja moliūgų pyragas“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalinasi receptais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.0000

6 idėjos, kaip gražiai ir skirtingai papuošti šventinį stalą (2)

Šventinis stalas – pagrindinė šeimos susibūrimo vieta per žiemos šventes. Tačiau neretai...

Padėkos diena: kalakutas su obuoliais, kepta antis su apelsinais ir medumi, moliūgų pyragas ir šparaginių pupelių apkepas (34)

Nors Padėkos diena labiausiai švenčiama Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kanadoje, tačiau ją...

Paprasti paštetai – tinginiams (6)

Paštetas – tai mėsa tinginiams. Paruošto pašteto nereikia virti, kepti, pjauti ir net kramtyti....

Aromatingas ir burnoje tirpstantis jautienos troškinys (23)

Atvėsus orams namų kiemuose, soduose ir gamtoje beveik nustoja rūkti lietuvių taip mėgstamos...

Daržovių ir jautienos pyragas – sotus ir labai skanus (6)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti rudenišką pyragą su mėsa, grybais ir...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (67)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (317)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (30)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (77)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (67)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...