aA
Tam tikrų rūšių obuolius žiemai galima saugoti rūsyje neapdorotus, bet galima bent dalį jų paversti obuolienėmis ar džiovinti. Kodėl? Nes taip įdomiau, skaniau ir tai gali būti puiki dovana.
Obuolienė
© Shutterstock

Tiesa, kad švieži obuoliai išlaiko daugiau vitaminų. Bet tiesiog graužti obuolius iki pat pavasario gali būti gana nuobodu. Todėl dalį jų galima paskirti kitokiam vartojimui. Pats pirmas dalykas, kurį geriausia gaminti iš obuolių – obuolienė.

Skamba irgi nuobodžiai? Nė kiek, žinant kokią daugybę variantų obuolienės galima išvirti. Su kriaušėmis, svarainiais, apelsinais, bananais, moliūgais, rabarbarais, šokoladu, įvairiomis uogomis – čia beribė erdvė jūsų fantazijai ir eksperimentams. O šilta obuolienės arbata šaltomis dienomis – puikus raminantis ir šildantis dalykas.

O juk ir paruošti obuolienę gana paprasta. Tereikia nulupti obuolius, išimti sėklas, supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis. Cukraus kiekis priklauso nuo obuolių saldumo, bet dažniausiai pakanka apie trečdalio obuolių svorio. Tada galima pridėti norimų priedų ir virti, kol suminkštės. Galima verdant įpilti šiek tiek vandens, kad nebūtų per tiršta, o tada į stiklainius ir uždaryti dangteliais.
Obuolienė puikiai tinka su baltu sūriu ar tiesiog varške. Ant batono, duonos, įdėti į pyragą ar natūralų jogurtą. Verdant kompotą ar saldžią sriubą.

Obuoliai
Obuoliai
© Organizatorių nuotr.

Kitas puikus būdas laikyti obuolius per žiemą – džiovinimas. Galima džiovinti orkaitėje ar specialiose džiovyklėse, bet geriausiai – krosnyje ant šiaudų, jei galite sau leisti tokią prabangą. O Kalėdoms – kompotui, į pyragus – tradiciškai, natūraliai paruošti džiovinti obuoliai – patys geriausi, skaniausi ir kvapniausi!

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad daug žmonių vis dar turi savo obuolių iš kaimo, sodo, ar draugų ir giminių, kuriais jie pasidalija. Bet nemažai yra ir tokių, kurie patys neturi, todėl perka.

„Yra žmonių – ir dabar vis daugiau – kurie neturi jokių ryšių su kaimu, todėl obuolius perka. Ir ne tik laikymui, bet ir tam, kad pasidarytų kažką iš jų. Sau ar dovanojimui. Yra nemažai tokių, kurie iš vaikystės, jaunystės prisimena įvairius receptus, verda obuolienes, džiovina, deda į pyragus. Neretai tai būna sugrįžę į Lietuvą gyventi emigrantai, ar pasisvečiuoti atvykę, kurie nori parvežti kažką įdomaus iš Lietuvos. Taip pat tie, kurie važiuoja ten aplankyti artimų žmonių.

Kalėdoms gaunasi labai gera dovana – obuolienės lietuviškos stiklainiukas, gražiai apipavidalintas. Ar džiovintų obuolių popieriniame maišelyje, kokia gražia virvele perrištame. Labai tokios paprastos, bet jaukios, mielos dovanos gaunasi“, - pasakojo turgaus prekiautojas Aurelijus.

Obuolienė su kriaušėmis ir apelsinais

  • 1 kg išvalytų, supjaustytų, rūgštesnių obuolių
  • 2 vidutinės kriaušės
  • 1 vidutinis apelsinas
  • Apie 250 g cukraus

Nenuvertinkite obuolienės: štai jums ypatingai gardžios receptas
© Shutterstock nuotr.

Vaisius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti. Apelsiną reikėtų supjaustyti kuo smulkiau, nes jis sunkiau „suverda“. Užpilti cukrumi, palaikyti bent kelias valandas kol atsiras skysčio. Prieš verdant galima įdėti ir žiupsnelį malto cinamono, jei norite. Tada virti ant mažos ugnies gerą pusvalandį, supilti į iškaitintus stiklainius ir uždaryti dangteliais. Nuolat maišykite, kad neprisviltų, jei matysite, kad reikia, įpilkite šlakelį vandens.

Turėsite žiemai labai švelnaus, vos pikantiško skonio obuolienės, kuri puikiai tiks ir šildančiai arbatai, ir kaip puikus priedas įvairiems desertams.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.4444

Naminės duonos diena: plikytos kvietinės duonos be mielių receptas (9)

Dar nuo senų laikų yra sakoma, kad kepinys, į kurį įdedama daugiausiai meilės ir rūpesčio, yra...

Perlenktos mini picos – idealus pasirinkimas penktadieniui (7)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco išdavė paslaptį, kaip pasigaminti tradicišką...

Burokėlių lazanija – ypatingai skanus patiekalas, kurį nuo šiol gaminsite tik taip (10)

Televizijos laidoje „Gardu Gardu“ šefas Gian Luca Demarco pagamino neįprastą lazaniją –...

Sočiai vakarienei: vištienos kepsniai kreminiame garstyčių ir grietinėlės padaže (10)

Kartais taip sunku sugalvoti ką pagaminti vakarienei. Tad turiu jums labai nesudėtingą, greitą ir...

Gardi vakarienė: makaronai su kreminiais brokoliais (20)

Kartą mus apėmė tokia alkana neviltis, kad net pradėjome juokauti apie makaronus su brokoliais....

Top naujienos

Vilkikų vairuotojai – itin atvirai apie darbą: šeimos ir namų ilgesį atperka įspūdinga alga (103)

Dėka vilkikų vairuotojo darbo tūkstančiai Lietuvos šeimų ne tik egzistuoja, bet ir gyvena. Nors...

Šilti orai dar nesitraukia (5)

Grybavimo bei ganiavos sezonas dar nesibaigia. Pietų oro srautas toliau plukdo vėlyvo rudens metu...

Urologas: jei norite, kad vyras neitų pas meilužę, duokite jam mėtų arbatos (183)

„Ji tiktų vyresniems, tik ne jauniems vyrams, nes mėtų arbata turi potenciją slopinančių...

Jauno mediko savižudybė atvėrė žaizdą, ji negydoma, nes visi nori likti švarūs (116)

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninėje dirbusio jauno mediko savižudybė visuomenės...

KOK bušido turnyre Vilniuje – Lietuvos kovotojų dominavimas (2)

Šeštadienį Vilniuje praūžė tradicinis „King of Kings“ (KOK) bušido turnyras, kuriame įvyko...

Prie Vilniaus pareigūnai sučiupo keleivius vežusį maršrutinio autobuso vairuotoją – beveik pustrečios promilės (40)

Šeštadienio vakarą, 18.34 val., Vilniaus policija gavo pranešimą, kad iš Vilniaus Lavoriškių...

Aštuntą mėnesį besilaukianti Rūta Ščiogoliovaitė surengė koncertą ypatingoje vietoje: jau išeisiu užtarnautų atostogų (168)

Šeštadienio vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje atlikėja Rūta Ščiogolevaitė ir pianistas...

Mes nusipirkome namą Italijoje – už dolerį: štai kas nutiko paskui (107)

Sandoris atrodė pernelyg geras, kad būtų tiesa. Naujas namas – ir, galimas daiktas, visiškai...

Baltijos jūroje aptiko milijoninės vertės lobį: krovinys buvo gabenamas Rusijos carui, tačiau tikslo nepasiekė (41)

Iš Baltijos jūroje 1917 metais vokiečių povandeninio laivo paskandinto laivo ištraukta 900...