aA
Dar nuo senų laikų yra sakoma, kad kepinys, į kurį įdedama daugiausiai meilės ir rūpesčio, yra naminė duona. Kiekviena šeimininkė savo virtuvėje ją kepdavo bent kelis kartus per mėnesį, o skoniu, rupumu ir kvapu mėgaudavosi visi namiškiai. O ką daryti šiandien, kai laiko kepiniams turime vis mažiau? Ar verta stengtis ir stoti prie krosnies patiems kai pasirinkimas parduotuvėse toks platus?
Naminės duonos
Naminės duonos
© DELFI / Modesta Meškė

Svarbiausi – 3 ingredientai

Prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pasakoja, kad įprastai ruginei juodai duonai pasigaminti tereikia vos kelių produktų.

„Esminės tokios duonos sudėtinės dalys yra raugas, miltai ir vanduo. Skonį, purumą ir daug kitų savybių lemia būtent raugo kokybė, teisingai pasirinkti miltai. Jei gaminama viso grūdo ar grūdo dalių duona, tokius miltus reikia užpilti vandeniu ir rauginti 4–6 dienas. Reiktų pradėti nuo nedidelių miltų ir vandens kiekių, palaipsniui juos didinti ir 4-ą dieną jau gaminti duoną: pridėti druskos, kitų norimų prieskonių ar sėklų“, – apie gaminimą pasakoja N. Juchnevič.

Jos teigimu, šviežiai kepama duona pastaruoju metu yra itin pamėgta ir tarp pirkėjų, tiesa, čia pirmenybę jie teikia šviesiai duonai, kurios pardavimai sudaro didžiąją iš krosnies ištrauktos duonos dalį. Kaip itin mėgstamą pasirinkimą N. Juchnevič išskiria itališką, šviežiai kepyklose kepamą duoną čiabatą.

Tinka ir užkandžiui, ir desertui

Iš esmės, duona yra labai universalus gaminys – ji gali būti naudojama sumuštiniams gaminti, patiekti kartu su sriuba ar salotomis ar kaip pagrindinis užkandis. Pagardinta bananais, džiovintais vaisiais, riešutais ir pasaldinta medumi, ji gali virsti nuostabiu desertu prie kavos ar arbatos.

„Šiuo metu žmonės tikrai mėgsta kuo įvairesnius duonos skonius. Dėl to mūsų lentynose dažnai atsiranda netikėtų, tačiau greitai sužavinčių derinių: pavyzdžiui, duona su moliūgu ir ispaninio šalavijo sėklomis ar raikyta pusryčių duona. Taip pat sparčiai populiarėja kepiniai be pridėtinio cukraus: bemielės su viso grūdo ar jų dalių miltų duonos arba kvietinės su daigintais rugiais“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė.

Duona mėgstama ir dėl naudos sveikatai. Joje yra gausu maistinių medžiagų – virškinimui svarbių skaidulų, gerųjų angliavandenių. Ta, kurioje nėra papildomų cukrų, dažnai yra mažiau kaloringa, bet maistingumu nenusileidžia: suteikia energijos, skatina sotumo jausmą.

Ar verta kepti pačiam?

Paklausta, ar įmanoma nepatyrusiam kepėjui išsikepti duoną namuose, N. Juchnevič sako, kad patirtis nebūtina, svarbiausia – surasti tinkamą receptą ir skirti laiko.

„Tikra, skalsi duona keps ilgai, o kur dar raugo paruošimas. Todėl nusiteikusiems gaminti patiems, reikia susitaikyti, kad duonai kepti reikia laiko. Tačiau jausmas, kai šviežią, kvapnią duoną ištraukiate iš duonkepio ar orkaitės – nepakartojamas. Kita vertus, jei laiko ar noro gaminti pačiam nėra, naminės ir dar šiltos duonos kasdien galima įsigyti ir parduotuvėse. O su rūpesčiu ir meile pagamintų šviežių kepinių pasirinkimas tikrai nenuvils“, – teigia kepyklų vadovė.

Ji dalijasi gurmanišku duonos receptu, kurį lapkričio 17-osios – Naminės dienos proga – kviečia išbandyti nepatyrusius, tačiau labai entuziastingus duonos kepėjus.

Naminės duonos
Naminės duonos
© DELFI / Modesta Meškė

Plikyta kvietinė duona be mielių

Reikės:

  • 2 kg rupių kvietinių miltų;
  • 1,6 l verdančio vandens;
  • 250 ml raugo;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus (galima naudoti medų);
  • 1 saujos kmynų;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • Sviesto (kepimo formai ištept).

Pagaminimas:

Į didelį dubenį dėti 12 šaukštų miltų, cukrų ir įpilti verdantį vandenį. Viską išmaišyti ir palikti atvėsti. Į šiltą, bet ne karštą plikinį, sudėti 250 ml turimo raugo. Išmaišyti ir palikti 1 parai. Po paros rekomenduojama atsidėti 250 ml raugo kitam kartui. Jį įdėti į stiklainiuką ir palikti šaldytuve. Į plikinį sudėt kmynus, druską ir likusius miltus, ir užminkyti tešlą. Miltus reguliuoti pagal tešlos kietumą, tešla turi būti labai lipni. Palikti tešlą pakilti 8-10 valandų kol ši pakils. Tada dėti į kepimo formą, išteptą sviestu ir kepti 40 minučių 200 C laipsnių temperatūroje ir 70 minučių 170 C laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių būtinai pravėrus orkaitės dureles. Iškepusią duoną ragauti su sviestu. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
2.9000

Brandintos jautienos kepsnys – restorano lygio patiekalas, kurį lengvai pasigaminsite namuose (3)

Gurmanų pamėgta brandinta jautiena, pasak prekybininkų, atrandama vis daugiau pirkėjų. Maisto...

Kaip pašalinti dažniausiai pasitaikančias maisto dėmes (1)

Užsipylėte raudonojo vyno ant naujutėlaičių džinsų, vaikas kečupu išterliojo fotelį, o...

Išaiškino visam laikui: kiek ir kokius produktus galima laikyti šaldiklyje (24)

Šaldiklis yra svarbus pagalbininkas virtuvėje, laikant ir ruošiant maistą. Jis padeda kovoti su...

Kaip pasigaminti ypatingai gardžią žuvienę (39)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti puikiąją žuvies sriubą.

Tobulas ir labai greitas penktadienio patiekalas: cukinijų laiveliai su krevetėmis (13)

Man labai patinka tokie greiti patiekalai, kuriuos paruošti nereikia daug išmonės ir kantrybės....

Top naujienos

Paruošė naujų Palangos vietų apžvalgą ir nustebo: karbonadų gerbėjams darosi liūdna, kurorte naujos mados (51)

Kur po pliažo jaukiai pasėdėti ir skaniai pavalgyti? – pagrindinis poilsiautojų klausimas...

Iš buvusio ministro Biržiškio lūpų: apie vodką rusų kareiviams, iškirstas duris Saboniui ir paskutinį pokalbį su Lubiu (40)

Kalbėtis su pirmosios Vyriausybės susisiekimo ministru Jonu Biržiškiu vienas malonumas. 88-erių...

Baisi avarija Vilniuje: po stipraus smūgio į „Opel“ motociklininkas skubiai išgabentas į ligoninę (104)

Vėlų ketvirtadienio vakarą Vilniuje įvyko rimtas eismo įvykis. Pranešama, kad susidūrė...

Lazdijų rajone – ambulatorijos gydytojo išpuolis prieš policijos pareigūnus (183)

Antradienio rytą į Veisiejų ambulatoriją (Lazdijų raj.) susirinkę pacientai ir medikai tapo...

Apatinio trikotažo ekspertė: kiek normalu mokėti už liemenėlę ir kas išduoda, kad prašovėte su dydžiu (32)

Profesionali apatinio trikotažo ekspertė Vaiva Tylienė ne vienerius metus moteris moko vienos...

Chemikas papasakojo apie tragišką sprogimą Beirute sukėlusias trąšas: turi perspėjimą ūkininkams (141)

Antradienį Beiruto uoste nugriaudėjęs sprogimas šokiravo pasaulį. Kol kas skelbiama, kad...

Intymią operaciją patyrusi Rita: nesuprantu, kodėl kalbėti apie moteriškas bėdas vis dar yra tabu (68)

„Pagaliau galiu džiaugtis gyvenimu“, – taip savo pasakojimą pradeda kaunietė Rita. Prieš...

Tiesioginė transliacija / Kitokie pasikalbėjimai. Svečiuose — Egidijus Dragūnas (17)

Jeigu manote, kad esate viską matę „Kitokiuose pasikalbėjimuose“, tai galime Jus vėl...

Princesių Di Bourbon gyvenimas primena pasaką: formalių įsipareigojimų neturi, bet nesikuklina taškyti pinigų karališkai prabangai (4)

Karališkųjų šeimų gerbėjai paprastai gali tik žvilgtelėti, kaip jų numylėtiniai atrodo per...

Šiurpi karo dilema: ką aukoti – vedusius ar viengungius? (33)

Turbūt jau su pirmuoju sąmoningu Homo sapiens žingsniu atsirado toks reiškinys kaip karas ....

|Maža didelių žinių kaina