aA
Prieš gerą dešimtmetį Lietuvoje staiga išpopuliarėję sušiai vis dar madingi ir mėgstami ne tik per pietus, bet ir ant įvairių švenčių stalo, tikina „Sushi Stop“ šeimininkas Simas Krasniakovas. „Sušiai – ne tik madingas, bet ir sveikas patiekalas, kuris itin tinka įvairiems vakarėliams. Neabejoju, kad ir šiais metais nemažai lietuvių sušius rinksis ne tik naujamečiam, bet ir Kūčių stalui“, – kalba jis.

Blogi sušiai – beskoniai sušiai, o skonį jiems visų pirma suteikia tinkamai išvirti ryžiai, kokybiška žuvis ir daržovės, vardija pašnekovas. Paklaustas, ar tokie ingredientai, kaip tepamas sūrelis, naudojamas ir tradiciniuose receptuose, žinovas neneigia, kad tai – vienas iš europiečių prasimanymų. „Sušiams naudojami įvairiausi produktai, esu matęs sušių net su vištiena. Žinoma, tai jau visiška improvizacija, – juokiasi jis ir patikina, kad lietuviai tokių sušių, kaip gaminama Japonijoje, nevalgytų. – Jau vien tai, kad mes valgome sušių ritinėlius, turėtume padėkoti ne japonams, o amerikičiams. Tokią formą sugalvojo jie. Patys japonai sušius gamina ne susuktus.“

Sušiuose naudojama žuvis, anot jo, nebūtinai turi būti žalia – yra receptų ir su kepta ar net kepta ir marinuota žuvimi. Populiariausia – lašiša, taip pat tunas, ungurys, jūros ešerys, labai mėgstami sušiai ir su krevetėmis, o vegetarai renkasi sušius su daržovėmis ir vaisiais: paprikomis, morkomis, salotomis, mangais.

Japonų gaminamų sušių lietuviai nevalgytų: paruoškite tokius, kurie tiktų net ant šventinio stalo

Blogiausia, ką daro lietuviai valgydami sušius, – tai ne nemokėjimas žongliruoti lazdelėmis, pasirodo, net patys japonai neretai sušius valgo rankomis. Didžiausia klaida – sušius paskandinti sojoje, mat tuomet jie permirksta ir subyra ir tikrai ne dėl to, kad buvo nekokybiškai susukti. S. Krasniakovas moko, kad reiktų daryti kaip tikri japonai – į soją pamirkyti tik patį sušio kamputį, tuomet jį apversti ir suvalgyti. Beje, vienas sušis turi būti lyg vienas kąsnis, ne per didelis, kad nereiktų atsikąsti.

Pagal tradiciją aštrumu garsėjantys ir būtinai prie sušių patiekiami vasabio krienai turi užmušti visas šviežioje žuvyje esančias bakterijas. Marinuoti imbierai skirti paruošti skonio receptorius prieš ragaujant naujo skonio sušius.

Gaminant sušius labai daug galimybių varijuoti įvairiais skoniais, tik reikia nepersistengti, kad vieni ingredientai neužgožtų kitų, sako pašnekovas. Anot jo, tik pirmą kartą susipirkęs visus sušiams gaminti skirtus ingredientus žmogus supras, koks brangus tai malonumas, nors, žinoma, daugelio ingredientų tikrai liks.

„Gaminti sušiams reiktų turėti net specialų puodą. Jų yra ne tik pramoninių, bet ir paprastesnių buitinių, skirtų namams ir gerokai pigesnių. Mes naudojame ir specialius tobulai sušius supjaustančius peilius. Jei gaminsite namie ir naudosite paprastą peilį, būtinai gerai jį išgaląskite ir kaskart pjaudami pamirkykite vandenyje – tuomet ryžiai ne taip lips“, – patarimais dalijasi S. Krasniakovas.

DELFI Maistas skaitytojams jis sutiko atskleisti vieną iš tradiciškiausių sušių receptų ir parodė, kaip gaminami sušiai su išskirtiniais ingredientais.

Japonų gaminamų sušių lietuviai nevalgytų: paruoškite tokius, kurie tiktų net ant šventinio stalo
© DELFI / Robertas Narmontas

Sušiai su krabų kojų mėsa

Reikės:

  • 500 g virtų ryžių
  • 100 g ryžių acto
  • 10 g cukraus
  • 3–5 g druskos
  • 1 g citrinos sulčių
  • 50 g krabų kojų mėsos
  • 50 g lašišos
  • 25 g agurko
  • 20 g avokado
  • 10 g majonezo
  • 1 jūros dumblių lapo

Gaminimas:

  1. Pirmiausia S. Krasniakovas pažymi, kad svarbu pasirinkti specialiai sušiams skirtus ryžius. Prieš verdant juos būtina kruopščiai išskalauti. Tam gali prireikti ir visos valandos, ne veltui, kaip pasakoja pašnekovas, Japonijos restoranuose visi sušių gamintojai savo karjerą pradeda nuo garbingos ryžių plovėjo profesijos. Išvirus ryžius specialiame puode juos reikia pagardinti ryžių actu – jis ryžius padaro biresnius, bet kartu ir klampesnius bei suteikia ypatingo skonio. Ryžius pagardinkite ir druska, cukrumi bei citrinų sultimis.
  2. Ant specialaus sušių sukimo kilimėlio paklokite jūros dumblių lapą, ant jo dėkite ir vienodu sluoksniu paskirstykite ryžius. Apverskite.
  3. Ant kitos pusės sudėliokite juostelę iš krabo kojų mėsos. Šalia išdėliokite smulkiai supjaustytas agurko juosteles ir avokadą.
  4. Viską susukite į ritinėlį taip, kad viršuje liktų ryžiai.
  5. Ant tokio ritinėlio išdėliokite plonai supjaustytos lašišos gabaliukus, apspauskite kilimėliu. Ritinėlį supjaustykite į lygias aštuonias dalis.
  6. Tradiciškai pateikite su vasabio krienais ir marinuotais imbierais.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

4 lengvai paruošiami kiaulienos patiekalai

Kadangi kiti metai – Kiaulės, daugelis ėmė juokauti, kad laukia daugybė kiaulysčių. Visgi, yra...

Sentimentai vaikystės skoniams: parodė, kaip išsikepti legendinius „riešutėlius“ (2)

Nors daugelis šiuos sausainius prisimena iš vaikystės, juos pagaminti – visai ne vaikiškas...

Kaip skaniai pasigaminti kiaulieną, kad visi pirštus apsilaižytų? (18)

Kiaulienos vyniotinio kepsnys ant stalo visada atrodo labai šventiškai. Tačiau tokį kepsnį...

Nemirtinga klasika: purus dzūkiškas kugelis, kurį kepsite ne vieną kartą (51)

Sunku būtų ginčytis dėl lietuvių meilės bulvėms ir patiekalų iš įvairių jų variacijų....

Paprastas, tačiau labai skanus močiutės vištienos kepsniukas su ypatingai gardžiais kroketais video receptas (40)

Vištiena – vieni ją mėgsta, kiti sako, kad ši mėsa – per sausa, o kaip ją paruošti, kad...

Top naujienos

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (571)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (320)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (25)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (67)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (54)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (108)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (91)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...