„Žinote, kaip būna – imi ir užsimanai kažko. Taip nutiko ir man – nežinia, kodėl panorau „šlapios“ dešros. Tos nesveikos „šlapiankės“ su duona ir storai užteptu sviestu. Vieną dieną norėjau, antrą, o kadangi noras nepraėjo, nutariau važiuoti į parduotuvę“, – pasakoja Vitalija.

Na ir kaip nebūtų juokingai graudu, moteris iš parduotuvės grįžo su pilnu krepšiu pirkinių, bet... be „šlapios“ dešros.

„Tiesiog pamiršau. Na ir ką daryti?! Turėjau vištos – ketinau ją ruošti sekmadienio pietums. Ir tada atmintyje iškilo internete matytas video, kaip iš vištos išverdama dešra. Na ką, galvoju: negi aš prastesnė, juk sugebėsiu“, – pasakoja vilnietė. Internete susiradusi receptą, Vitalija ėmė gaminti „šlapią“ dešrą.

Rezultatas nustebino pačią Vitaliją ir namiškius. „Jei vaikai valgė, vadinasi, „šlapia“ dešra buvo labai skani. Vyrui taip pat patiko, dabar laukia, kol vėl gaminsiu“, – džiaugiasi vilnietė.

Kitą dešrą Vitalija gamins iš kiaulienos. „Tik gamindama dar dėčiau truputį krakmolo ir pilčiau grietinėlės – dėl drėgnesnės gaminio konsistencijos“, – pastebi Vitalija. Gamindama dešrą iš vištienos ji nedėjo odelių – sako, nežinia, kaip tai būtų pakeitę gaminio skonį ir faktūrą.

Puikiai pavykusiu receptu Vitalija dalijasi ir su Delfi Maistas skaitytojais.
Naminė „šlapiankė“

Reikės:

1 vištos (svėrė apie 2,2 kg)
1 morkos
1 svogūno
lauro lapų – pagal skonį,
pipirų – pagal skonį
druskos – pagal skonį
1 a. š. parūkytos paprikos
50 g želatinos
kelis lašus burokėlių sulčių arba maistinių dažų

Gaminimas:

* Į puodą keliauja ~2.2 kg vištos, morka, cibulis, lauro lapai, pipirai, druska. Verdame apie 2 valandas, putas nugraibome.

* Tada vištą iš fantastiško sultinio išgriebiame į bliūdą, ten pat – ir morkytę, svogūną.

* 300 ml sultinyje ištirpiname ~50 g želatinos.

* Vištą nuimame nuo kaulų, susmulkiname. Į maišytuvą dedame vištieną, morką, svogūną, ir sultinį su želatinu, dar šaukštelį rūkytos paprikos ir triname. Systumą pasireguliuojame – jei per tiršta, įpilame šiek tiek sultinio, išmaišome. Paragaujam ar netrūksta prieskonių.

* Į gautą masę lašiname burokėlių sulčių (Vitalija neturėjo, tai įlašino vyšninių maistinių dažų), ir vėl triname iki tyrelės konsistencijos.

* Gautą masę Vitalija supylė į nupjautą plastikinį butelį ir nakčiai pastatė į šaldytuvą.

„Ryte širdis tiesiog dainavo. Be galo gardu ir skonis labai skiriasi nuo pirktinės. Areityje tikrai norėsiu išbandyti su kiauliena, tik gamindama įdėsiu šiek tiek krakmolo bei įpilsiu grietinėlės“, – sako Vitalija.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)