Greitai, paprastai ir labai skaniai

Ir tokiems atvejams Zina turi vieną tešlą. Tešla viena, o kepinių iš jos Zina per kelias dienas pagamino net keturis. Ir čia ne pabaiga – kiekvienas šeimininkas ar šeimininkė gali iš šios tešlos paruošti įvairiausių gardumynų – tereikia trupučio fantazijos.

Zinos tešlavarškinė. Greitai, paprastai paruošiama, o kepiniai gaunasi tokie gardūs, kad kitai dienai retai kada lieka.

„Varškė mūsų namuose niekada nebuvo ir nėra mėgstamas ar dažnas produktas. „Bėda“ ta, kad vienas iš šeimos narių visiškai netoleruoja pieno ir jo produktų. Tačiau kietieji sūriai ar termiškai apdorota varškė jo jautraus organizmo niekaip neveikia, nors gilios meilės irgi neiššaukia. Virti varškėtukai ar virtiniai su varške yra mano vienatvės patiekalas, kai gaminu tik sau. O va kepti varškėtukai, spurgos ar kepiniai iš varškinės tešlos jau sueina greituoju būdu“, – dalijasi Zina.

Moteris pasakoja varškinę tešlą naudojanti turbūt visą gyvenimą ir net nepamenanti, kaip ji atsirado jos virtuvėje ir kada buvo pirmas kartas.

„Bet kaip ir viskas gyvenime, taip ir ji kartais iškrenta iš mano atminties ir asortimento, tiesiog pasimiršta. Gal keletą metų jos neprisiminiau, užtat dabar „pavariau“. Visą savaitę kasdien mėgavomės jos skoniais“, – Zina per kelias dienas maisto mylėtojų grupėje „Kirvio koto turnyras“ pasidalijo net 4 receptais iš varškinės tešlos.

Labai universali tešla

O ši tešla – labai universali. Zina pasakoja, kad iš jos galima kepti pusrytines bandeles be jokių priedų, galima patepti pomidorų padažu ir pabarstyti sūriu – bus paprastutės picos. Galima kepti be cukraus, o galima – ir saldesnius kepinius. Bandelės su uogiene, su tos pačios varškės ar virto kremo įdaru, su šokoladu ar cinamonu – smaližiams.

O bandelės su lašinukais ar mėsyte, su dešrele ar daržovių įdaru puikiai tinka nemėgstantiems saldumynų. Tešla ta pati, tik nesaldiems gaminiams vietoj vieno kupino šaukšto cukraus Zina rekomenduoja berti nubrauktą arbatinį šaukštelį – kad suveiktų kaip skonio stipriklis.

„Dar ši tešla ypatinga tuo, kad viskas – labai greitai, jokių atskirų ar ypatingų technologijų nereikia, tiesiog sumaišyti produktus ir lipdyti bandeles, O jei neturite laiko, galite kepti vieną didelę bandą, Tereikia pasirinktą įdarą išskleisti ant pakočiotos tešlos ir suvynioti. Žodžiu, ji pasiduoda bet kokiems norams, eksperimentams ar ieškojimams. Iškepa irgi labai greitai ir būna minkšta, labai labai puri. Kitą dieną ji, žinoma, sutvirtėja, bet nesudžiūsta. Varškė ją išlaiko minkštą ir drėgną kelias dienas. Jei tiek išgyvens jūsų kepiniai“, – pastebi maisto gaminimo ekspertė.

Keturi patiekalai – pirštus apsilaižysite

Zina Bružienė su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi keturių kepinių receptais: bandelių–kasyčių su cinamonu, pyrago su cinamonu, bandelių su uogiene ir bandelių su lašinukais.

„Super paprastai ir super greitai. Per gerą pusvalandį ir pagaminame, ir iškepame, ir bliūdus išsiplauname“, – juokiasi Z. Bružienė ir kviečia išbandyti tobuląją tešlą.

Varškinė tešla

Tešlai reikės:

1 pakelio varškės, 180 g,
1 kiaušinio,
1 šaukšto cukraus,
20 g ištirpinto sviesto,
žiupsnelis druskos,
vanilės,
3-4 didelių šaukštų miltų
1,5–2 a.š. kepimo miltelių.

Viską suminkyti.

Kasytės su cinamonu

Reikės: cukraus ir cinamono pavolioti
„Iš saldžiųjų serijos tokios a là figūrinės kasytės, į cinamoną ir cukrų pavoliotos. Nuo sumanymo pradžios iki pirmo kąsnio užtrukau 40 minučių“, – sako maisto kūrėja.

Tešlą padalinti į 8 dalis, suformuoti kaseles, pavolioti cukraus ir cinamono mišinyje ir kepti 200° apie 15 min.

Pyragas su cinamonu

Reikės:

kelių šaukštų lydyto sviesto
1–2 a. š. cinamono
2–3 v. š. cukraus

„Ta pati varškinė tešla ir viskas taip pat, tik vietoje kelių bandelių – viena didesnė banda. Varškinę tešlą iškočiojame, labai plonai patepame lydytu sviestu ir pabarstome cinamonu su cukrumi. Mes esame cinamono mėgėjai, tai barstau gausiai, beveik iki juodumo – taip mums skaniau. Tada ją suvyniojame, perpjauname tą „dešrą“ pusiau, palikdami vieną galą neperpjautą apie 2 cm ir padarydami dvi kojeles. Jas susukame tarpusavyje kilnodami vieną ant kitos. Cinkelis šito kepinio tas, kad atsiranda daug kraštelių, o iškepę jie tokie traškūs kaip kokie sausainukai“, – gamybos procesą nupasakoja Zina.

Bandelės su uogiene

Reikės:

keli šaukštai norimos uogienės
1 v. š. sezamo sėklų

„Šitos bandelės yra viena iš geriausių išeičių, kai nesinori gaminti. Todėl, kad pagaminamos paprastai ir greitai“, – tikina tinklaraštininkė iš Palangos.

Tešlą padalinti į 8 dalis, išploti, į vidų įdėti uogienės, suformuoti bandeles ir aptepti kiaušiniu. Kepti iki 200° įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

„Beje, jei nenorite saldžių bandelių, bus dar greičiau - nedėkite cukraus, vanilės ir uogienės. Turėsite puikias pusryčių bandeles, tinkančias netgi burgeriams“, – pastebi Bružienė.

Bandelės su lašinukais

Įdarui reikės:

rūkytų lašinukų, šoninės
smulkiai pjaustyto svogūno
pipirų

„Tobuliausioji varškinė tešla, tik vietoj džemo ir cukraus – rūkyti lašinukai su svogūnu. Ir vietoj kavos – puodelis buljono (užsimerkite!) iš kubelio. Kuo ne pietūs? Netgi labai ypatingi ir nekasdieniai“, – šypteli puslapio „Zinos virtuvėje“ autorė.

Tešlą padalinti į 8 dalis, išploti, dėti įdaro, suformuoti bandeles, aptepti kiaušiniu, pabarstyti sezamu ir kepti ii 200° įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Įdarui lašinkus ar šoninę supjaustyti smulkiais kubeliais ir sumaišyti su smulkiai pjaustytu svogūnu bei pipirais, kurių Zina nepagaili. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją