Greitai, paprastai ir labai skaniai
Ir tokiems atvejams Zina turi vieną tešlą. Tešla viena, o kepinių iš jos Zina per kelias dienas pagamino net keturis. Ir čia ne pabaiga – kiekvienas šeimininkas ar šeimininkė gali iš šios tešlos paruošti įvairiausių gardumynų – tereikia trupučio fantazijos.
Zinos tešla – varškinė. Greitai, paprastai paruošiama, o kepiniai gaunasi tokie gardūs, kad kitai dienai retai kada lieka.
Moteris pasakoja varškinę tešlą naudojanti turbūt visą gyvenimą ir net nepamenanti, kaip ji atsirado jos virtuvėje ir kada buvo pirmas kartas.
„Bet kaip ir viskas gyvenime, taip ir ji kartais iškrenta iš mano atminties ir asortimento, tiesiog pasimiršta. Gal keletą metų jos neprisiminiau, užtat dabar „pavariau“. Visą savaitę kasdien mėgavomės jos skoniais“, – Zina per kelias dienas maisto mylėtojų grupėje „Kirvio koto turnyras“ pasidalijo net 4 receptais iš varškinės tešlos.
Labai universali tešla
O ši tešla – labai universali. Zina pasakoja, kad iš jos galima kepti pusrytines bandeles be jokių priedų, galima patepti pomidorų padažu ir pabarstyti sūriu – bus paprastutės picos. Galima kepti be cukraus, o galima – ir saldesnius kepinius. Bandelės su uogiene, su tos pačios varškės ar virto kremo įdaru, su šokoladu ar cinamonu – smaližiams.
„Dar ši tešla ypatinga tuo, kad viskas – labai greitai, jokių atskirų ar ypatingų technologijų nereikia, tiesiog sumaišyti produktus ir lipdyti bandeles, O jei neturite laiko, galite kepti vieną didelę bandą, Tereikia pasirinktą įdarą išskleisti ant pakočiotos tešlos ir suvynioti. Žodžiu, ji pasiduoda bet kokiems norams, eksperimentams ar ieškojimams. Iškepa irgi labai greitai ir būna minkšta, labai labai puri. Kitą dieną ji, žinoma, sutvirtėja, bet nesudžiūsta. Varškė ją išlaiko minkštą ir drėgną kelias dienas. Jei tiek išgyvens jūsų kepiniai“, – pastebi maisto gaminimo ekspertė.
Keturi patiekalai – pirštus apsilaižysite
Zina Bružienė su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi keturių kepinių receptais: bandelių–kasyčių su cinamonu, pyrago su cinamonu, bandelių su uogiene ir bandelių su lašinukais.
„Super paprastai ir super greitai. Per gerą pusvalandį ir pagaminame, ir iškepame, ir bliūdus išsiplauname“, – juokiasi Z. Bružienė ir kviečia išbandyti tobuląją tešlą.
Tešlai reikės:
1 pakelio varškės, 180 g,
1 kiaušinio,
1 šaukšto cukraus,
20 g ištirpinto sviesto,
žiupsnelis druskos,
vanilės,
3-4 didelių šaukštų miltų
1,5–2 a.š. kepimo miltelių.
Viską suminkyti.
Reikės: cukraus ir cinamono pavolioti
Tešlą padalinti į 8 dalis, suformuoti kaseles, pavolioti cukraus ir cinamono mišinyje ir kepti 200° apie 15 min.
Reikės:
kelių šaukštų lydyto sviesto
1–2 a. š. cinamono
2–3 v. š. cukraus
Bandelės su uogiene
Reikės:
keli šaukštai norimos uogienės
1 v. š. sezamo sėklų
„Šitos bandelės yra viena iš geriausių išeičių, kai nesinori gaminti. Todėl, kad pagaminamos paprastai ir greitai“, – tikina tinklaraštininkė iš Palangos.
Tešlą padalinti į 8 dalis, išploti, į vidų įdėti uogienės, suformuoti bandeles ir aptepti kiaušiniu. Kepti iki 200° įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
„Beje, jei nenorite saldžių bandelių, bus dar greičiau - nedėkite cukraus, vanilės ir uogienės. Turėsite puikias pusryčių bandeles, tinkančias netgi burgeriams“, – pastebi Bružienė.
Įdarui reikės:
rūkytų lašinukų, šoninės
smulkiai pjaustyto svogūno
pipirų
„Tobuliausioji varškinė tešla, tik vietoj džemo ir cukraus – rūkyti lašinukai su svogūnu. Ir vietoj kavos – puodelis buljono (užsimerkite!) iš kubelio. Kuo ne pietūs? Netgi labai ypatingi ir nekasdieniai“, – šypteli puslapio „Zinos virtuvėje“ autorė.
Tešlą padalinti į 8 dalis, išploti, dėti įdaro, suformuoti bandeles, aptepti kiaušiniu, pabarstyti sezamu ir kepti ii 200° įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Įdarui lašinkus ar šoninę supjaustyti smulkiais kubeliais ir sumaišyti su smulkiai pjaustytu svogūnu bei pipirais, kurių Zina nepagaili. Skanaus!