„Užgavėnėms gavau užsakymą pagaminti ką nors tradicinio, bet su modernia nata. Kračiau atminties stalčius, iš ten krito blynai, sklindžiai, lietiniai, bulvių košė su spirgais, cibulynė, žirnienė ir visa kita, ko ir pati ne itin valgau. Ir kai atėjo mintis, kad reikia pagaminti ką nors panašaus į blynus, prisiminiau, kad seniai nekepiau spurgų.

Nekepiau, tikrai taip, nes mūsiškės, varškinės, yra verdamos aliejuje, o šios amerikonkos, mūsų meiliai vadinamos „pampuškomis“, iškepa keptuvėje. Ir jos yra apvalios kaip mūsų sklindžiai, o skylutė vidury primena visų mugių karalienę baranką. Todėl šįvakar namai kvepia kepiniais, o stalas ir net grindys baltuoja ne nuo sniego, nuo saldžios cukraus pudros“, – sako tinklaraštininkė ir dalijasi spurgų receptu.
Amerikoniškos spurgos keptuvėje

Iš sekančių produktų iškepa 15–18 spurgų.

Reikės:

2 kiaušiniai

200 ml kefyro

1 a. š. sodos

150 g balto cukraus

1 aš vanilinio cukraus

800 g kvietinių miltų

1 šaukštas spirito

2 šaukštai aliejaus

150 ml aliejaus kepimui

Gaminimas:

* Kefyrą supilti į gilų indą, suberti sodą ir pamaišius palikti kelioms minutėms, kad soda užgestų nuo kefyro rūgšties.

Tuomet įmušti kiaušinius, supilti du šaukštus aliejaus (naudoju sezamų), spiritą, suberti baltą ir vanilinį cukrų ir šluotele plakti, kol viskas virsta vientisa mase. Po truputį įsijoti miltus ir maišyti. O kai jau sunkiai maišosi, suberti visus miltus ir tešlą išminkyti. Tešla gaunasi elastinga ir nelimpanti prie rankų.

* „Darbo stalą ištiesiu silikoniniu kilimėliu, atgnybiu pusę tešlos ir ją kočėlu iškočioju storu, apie 1 cm lakštu. Plonasiene stikline išpjauti apskritimus, o skylutę vidury padarau obuolių sėklalizdžio išėmėju, jei tokio neturite, galima naudoti pačią mažiausią namie rastą taurelę“, – pasakoja R. Šniolienė.

* Į keptuvę įpilti aliejaus kepimui, jungti kaitrą ir laukti, kol aliejus labai gerai įkais.
Tuomet dėti po 5–6 spurgas ir kepti jas iš abiejų pusių, kol išsipūs ir paruduos, dažniausiai vienai pusei reikia 3–5 minučių. Papildomo aliejaus Renatai neprireikia, nes spiritas, esantis tešloje, neleidžia riebalams prasiskverbti į kepinį, todėl spurgos būna sausesnės, nei kepant įprastai.

* Dar karštas spurgas Renata pabarsto cukraus pudra. „Kartais aplieju glajumi, kurį pagaminu iš kelių šaukštų tos pačios cukraus pudros ir šlakelio citrinų sulčių“, – dalijasi tiklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)