„Jau kuris laikas svajojau apie balandėlius, o ir namiškiai vis užklausdavo, kada gaminsiu. O čia kaip tik užaugo mano burokėliai – juk, kaip sakoma, nepaliksi gėrio darže, tad ir sugalvojau burokėlių lapus panaudoti balandėliams. Tai tikrai nėra nostalgija vaikystei, nes taip gaminau ir valgiau pirmą kartą“, – pasakoja Inga.

Reikia nukirpti burokėlių lapkočius su šiek tiek kotelio, nuplauti ir prieš gaminant delnu šiek tiek paspausti, kad jie suminkštėtų ir būtų galima sukti. Tik patartina dirbti su pirštinėmis, nes paspausti lapkočiai raudonai dažo tiek rankas, tiek pjaustymo lentutę.
Balandėliai su burokėlių lapais


Reikės:

burokėlių lapkočių,
žiupsnelį kapotų petražolių,
aliejaus kepimui.
žiedinių kopūstų,

Įdarui:
maltos kiaulienos,
druskos pagal skonį,
česnakų pagal skonį.

Padažui:
3 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
1 šalotinio svogūno;
0,5 stiklinės balto vyno.
Šalto sviesto – apie 6 a. š.

Gaminimas:

* Paruošiame mėsą – į maltą kiaulieną beriame druską, įspaudžiame česnako ir viską išmaišome.

* Ant lapkočio dėti mėsos juostelę, susukti, pavolioti miltuose ir lengvai apkepti keptuvėje su aliejumi.

* Dedame į kepimo indą su virintu vandeniu ir šauname į 175 laipsnių įkaitintą orkaitę bent 30 minučių troškintis.

* Kol balandėliai troškinasi, gaminame sviesto, balto vyno ir citrinos padažą: į indą subėriau svogūną, supyliau citrinos sultis ir vyną. Visa šitai užvirinau ir viriau ant stiprios kaitros, kol skysčio sumažėjo per pusę. Tada įdėjau kubeliais pjaustyto šalto sviesto ir po truputi išmaišiau. Sumažinau kaitrą. Sunaudojau apie 6 sviesto šaukštelius, kol padažas patirštėjo. Svarbu padažą gaminti prieš pat jį naudojant, nes jo šildyti nebegalima, nebent laikysite šiltai, kol ruošite maistą. Prieš patiekiant į padažą dar įdedu smulkintų petražolių ir krapų.

* Žiedinius kopūstus paverdame 5 minutes sūdytame vandenyje ir vėliau lengvai svieste pakepiname.

* Patiekalas paruoštas, netruko nė valandos. Patiekti su žiediniais kopūstais, aplieti padažu.

Tinka ir didesni lapai

Inga tikina: balandėliams puikiai tinka ir didesni burokėlių lapai. „Labai laukiu didžiųjų lapų sezono – bus lengviau ir greičiau balandėlius paruošti, galėsiu ir kaimynus pavaišinti“, – sako Inga.

Naujuosius balandėlius puikiai įvertino visi ragavusiejis – ir Ingos vaikai, ir antroji pusė.

„Visiems labai patiko! Skonis kitoks, puikiai patiekale dera petražolės, o burokėliai tikrai nedominuoja, vos jaučiasi švelnus jų poskonis. Tikrai kartosime!“ – neabejoja Inga.

Ir skaniau, ir paprasčiau

Tai nėra pirmieji kitokie balandėliai, kuriuos Inga sugalvojo paruošti. Šiame tekste rasite ir kitokių balandėlių, kuris labiau panašus į apkepą, receptą. Inga sako, kad tai – itin pasisekęs balandėlių variantas.

O čia – Ingos pagaminti kitokie nei daugeliui įprasta šaltibarščiai: valgiusieji buvo tiesiog sužavėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją