aA
Bulvės – antroji lietuvių duona. Juk savo namų virtuvėje bulves ne tik paprasčiausiai verdame, bet ir kepame bulvinius blynus, gaminame košes, cepelinus, kugelius ir daugybę kitų patiekalų. Tad šią universalią daržovę galima apdoroti labai skirtingais būdais. Atėjus į prekybos centrą ir žiūrint į bulvių veislių pavadinimus dažnai susisuka galva, kurios būtų geriausios mūsų norimam patiekalui paruošti, kokios jų skoninės ir tekstūrinės savybės. Tačiau kuri bulvių veislė iš tiesų yra tinkamiausias pasirinkimas virtuvėje?
Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Eksperimento virtuvėje metu išmėginome keliuose prekybos centruose rastas bulvių rūšis – Laura, Vineta, Soraya ir Barwina (kartais vadinama Borvina arba Barvina). Aklo testo metu jas ragavome, vertinome spalvą ir išbandėme, kaip bulvė traiškosi bei ar iš jos pavyktų padaryti purią bulvių košę. Visos bulvės buvo vidutinio dydžio, virtos viename puode apie 20 minučių, su nedideliu kiekiu druskos ir eksperimento metu valgytos su žievelėmis.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Laura bulvės:

Pirmasis dalyvis (moteris, 32 metai): „Vidutiniškai skani, kartoka“.

Antrasis dalyvis (vyras, 71 metai): „Geras skonis, sausoka“.

Trečiasis dalyvis (vyras, 32 metai): „Daržoviška, žemės skonis, labai stiprus bulviškumas, minkšta ir švelni“.

Vineta bulvės:

Pirmasis dalyvis: „Labai skani, minkšta, malonios tekstūros“.

Antrasis dalyvis: „Kartumo nėra, ši skanesnė už Laura rūšį, puiki bulvė“.

Trečiasis dalyvis: „Mažiau bulviškumo nei prieš tai buvusi (Laura), jaučiasi krakmolingumas, tarsi klijai, normalaus vidutinio skonio“.

Soraya bulvės:

Pirmasis dalyvis: „Tradicinė bulvė, tokia namų virtuvės bulvė, atrodo, kad tokią kaime valgydavau, įprasčiausias skonis lietuviškai bulvei“.

Antrasis dalyvis: „Kartumo neturi, nelabai užneša į bulvę, beskonė“.

Trečiasis dalyvis: „Beskonė, tačiau tekstūra labai gera, tiktų sutrinti stambiai bulvių košei“.

Barwina bulvės:

Pirmasis dalyvis: „Sausa, miltinga, sprangi“.

Antrasis dalyvis: „Beskonė, šiaip sau, nieko gero“.

Trečiasis dalyvis: „Panaši prieš tai buvusią (į Soraya), sprangi, sunkiai ryjasi, sausa“.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Išvados: pagal skonines savybes laimėjo Laura ir Vineta bulvių veislė. Vienam iš dalyvių skaniausia buvo Vineta, kitam – Laura, trečiam – Laura ir Vineta. Aklo testo metu neskaniausiomis pripažintos – Soraya ir Barwina.

Geltoniausia bulvių rūšis – Laura, kitos – panašios, blyškesnės spalvos. Iš Vinetos – šilkinę bulvių košę vargu, ar padarysi, nes sunkiau trinama. Patogu sutrinti – Soraya, o pati puriausia pasirodė Barwina bulvių veislė, pavyktų puri bulvių košė.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Visos bulvių veislės savo skonio ir tekstūros savybėmis gana skirtingos, tad labai svarbu, ką iš jų gaminsite. Tikėtina, kad iš vienų cepelinų nepadarysite, o iš kitų – purios bulvių košės.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Apie išbandytas bulvių veisles

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Laura bulvių veislė su raudonos spalvos odele. Vidus – sodriai geltonos spalvos. Šios bulvės taip pat vertinamos kaip labai maistingos. Pasak virtuvės šefų, renkantis Laura bulves maistui – suklysti neįmanoma. Šios bulvės turi pakankamai krakmolo, kuris reikalingas gaminant cepelinus, tačiau išlaiko savo formą ir sriubose, jei pjaustote bulves kubeliais. Išvirtos jos nėra linkusios patamsėti, todėl puikiai atrodo patiekiant su šaltibarščiais ar bulvių salotose. Sakoma, kad ši bulvių veislė yra populiarus pasirinkimas bulvytėms „fri”, na o lietuviškos virtuvės mėgėjams jos idealiai tiks kugeliui ar bulviniams blynams.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Vineta – bulvių veislė, kurios odelės spalva ir minkštimas yra šviesiai gelsvos spalvos. Vineta bulvės yra pailgai ovalios formos ir seklių akučių, todėl yra lengvai ir patogiai lupamos. Šios bulvės yra vidutiniškai krakmolingos, išvirusios turi lengvą polinkį į sukritimą bei lengvai miltišką tekstūrą. Esamo krakmolo kiekio užtenka cepelinams, tačiau jos yra labiausiai vertinamos bulvių košei gaminti ar šalia šaltibarščių, nes išvirtos yra minkštos ir nepilkėja. Įdomu tai, kad testo metu Vineta rūšies bulvė tokių savo savybių nepademonstravo – tekstūra buvo ne miltiška, o labai krakmolinga, tarsi suklijuota.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Soraya yra gražios prekinės išvaizdos, aukštos kokybės bulvė. Greitai išverdanti, nesubyranti ir nekeičianti spalvos. Vidus šviesiai gelsvas. Jei gerai užauginta, puikiai išlaikoma rūsyje.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

Barwina – retesnė bulvių veislė. Šios rūšies bulvės yra gelsvo vidaus, pasižymi didesniu krakmolingumu, tačiau yra gana universalios ir tinka daugeliui patiekalų.

Bulvių rūšys
Bulvių rūšys
© DELFI / Modesta Meškė

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(64 žmonės įvertino)
3.6094

Paragavo bananų iš skirtingų prekybos centrų ir išrinko skaniausius (27)

Bananas – vienas populiariausių ir seniausių vaisių, be kurių neapsieina daugelio lietuvių...

Eksperimentas virtuvėje: išbandė tirpias kavas iš skirtingų prekybos centrų ir išrinko, kuri skaniausia (205)

Nutarėme išmėginti tirpias kavas iš skirtingų prekybos centrų ir išrinkome, kurios skaniausios,...

Aklas eksperimentas virtuvėje. Išbandė skirtingus šprotus ir išrinko skaniausius (141)

Šį kartą Delfi Maistas pabandė išsiaiškinti, kokie šprotai skaniausi. Parduotuvėje...

Eksperimentas virtuvėje. Jautienos steiką iškepė pagal restorano šefo receptą: vienas papildomas ingredientas išgelbėjo viską (74)

Pabandėme pagaminti jautienos kepsnį pagal dar vieną lietuvių šefo Mariaus Paplausko iš...

Eksperimentas virtuvėje. Pagamino žuvį pagal vieno geriausių šefo Lietuvoje receptą – skonis neišpasakytas (34)

Pabandėme paruošti žuvį pagal restorano „Gaspar's“ šefo Gasparo Fernandeso receptą,...

Top naujienos

Vilniaus teisme – garsaus nusikaltėlio išpuolis: teko skubiai nutraukti posėdį (66)

Ne kartą teistas su Šiaulių kriminalinėmis grupuotėmis siejamas Saulius Valantinas , kurį...

Karantinui laisvėjant ekonomistai prognozuoja kainų šuolį: tai neišvengiama (26)

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis mano, kad Lietuva įeis į istoriją kaip...

JAV leidinio paviešintose nuotraukose – Rusijos pajėgos prie Ukrainos: tai pasiruošimas pulti (564)

Vienas įtakingiausių pasaulio leidinių „The Wall Street Journal“ (WSJ) paskelbė palydovines...

Kaunietė net nepagalvojo, kad darbe gali įvykti tokia nelaimė: išgirsta diagnoze negalėjau patikėti (6)

Aukštakulniai – avalynė, kurią dievina nereta moteris, o ir prie dalykinės ar proginės aprangos...

Krešuliai turėtų būti pažymėti kaip „Johnson & Johnson“ vakcinos „labai retas“ šalutinis poveikis (38)

Europos vaistų agentūra (EVA) antradienį pareiškė, kad neįprasti kraujo krešuliai turėtų...

Perskaičiusi dvyliktokų pasisakymus apie grįžimą į mokyklas supyko: tėveliai, nuteiksiu jus blogiausiam (3)

Jie nenori rizikuoti. Sako, neramu, kaip bus su užsikrėtimais, o svarbiausia, kaip permainos ir...

Anykščių rajone nustatyta dar neidentifikuota koronaviruso mutacija papildyta (301)

Anykščiuose nustatyti 35 atvejai, kai asmenys užsikrėtė dar neidentifikuota koronaviruso atmaina,...

Oksana Pikul Egipte atitrūko nuo įtampos: širdį džiugino kambarinės staigmenos, jau planuoja kitą išvyką

Oksana Pikul -Jasaitienė kartu su bičiule išsiruošė į lietuvių pamėgtą Egiptą , kur...

Netrukus prekių siuntimasis iš trečiųjų šalių pabrangs: dalį prekių įsigyti bus nebenaudinga (65)

Lietuva , kaip ir visos Europos Sąjungos ( ES ) valstybės narės, ruošiasi pokyčiams, susijusiems...

Mirė NBA legendos Scottie Pippeno sūnus (5)

Vieno iš Čikagos „Bulls“ legendų, 1992-ųjų „Svajonių komandos“ nario Scottie Pippeno...