„Rusijos Federacijos Gynybos ministerija paskelbė apie ketinimą susprogdinti „Ukrainos saugumo tarnybos objektus“ Ukrainos sostinės centre – Kijevo mieste. Šie nusikalstami ketinimai kelia grėsmę ir žmonėms, ir šventovėms. Už kelių dešimčių metrų nuo paskelbto bombardavimo taikinio yra Sofijos soboras su XI amžiaus mozaikomis ir freskomis“, – parašė O. Tkačenka.

Jis pažymėjo, kad šis unikalus architektūros objektas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą, kvietė gelbėti soborą nuo galimo išpuolio:

„Bet kokia Rusijos sukelta žala soborui ar jo sunaikinimas bus nepataisoma netektis visai žmonijai. Jau išsiuntėme laišką UNESCO. Kviečiame pasaulio bendruomenę įsikišti į susidariusią situaciją ir padėti nutraukti UNESCO tylą siekiant išgelbėti Sofijos soborą nuo sunaikinimo grėsmės!“

Sofijos soboras (ukr. Софійський собор) – UNESCO pasaulio paveldo objektas Ukrainoje, Kijeve, laikomas stačiatikių religijos lopšiu ir vienu svarbiausių ir seniausių soborų pasaulyje. Jis buvo pastatytas dabartinio Kijevo teritorijoje XI a. Jaroslavo Išmintingojo nurodymu pažymint pergalę prieš pečenegus. Sobore saugomas didžiausias pasaulyje XI a. pirmosios pusės autentiškų mozaikų (260kv. m) ir freskų (3000 kv. m) rinkinys, dideli XVII-XVIII a. sieninių raštų fragmentai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją