Trauma nepraėjo be pėdsako

Pirmuosius savo žingsnius NBA J. Valančiūnas Toronto „Air Canada Centre“ arenoje žengs naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos laiku. „Raptors“ ekipos, kuriai atstovauja ir Linas Kleiza, varžovai sezono atidarymo mače bus Indianos „Pacers“ krepšininkai.

Rengdamasis NBA pirmenybėms, J. Valančiūnas su „Raptors“ komanda sužaidė 6-ias kontrolines rungtynes, per kurias aikštėje vidutiniškai praleisdavo po 23 minutes, pelnydavo po 8,3 taško ir atkovodavo po 6,8 kamuolio.

Kalbėdamas su DELFI, aukštaūgio agentas nebuvo itin laimingas dėl krepšininko žaidimo ikisezoniniuose susitikimuose, tačiau galėjo pateisinti permainingus pasirodymus.

„Jono žaidimas nebuvo labai geras, bet nebuvo ir labai blogas. Jam sutrukdė blauzdos trauma, dėl kurios jis praleido pagrindinę pasiruošimo stovyklą, kur krepšininkai krovė baterijas. Vėliau pasivyti komandos draugus buvo labai sunku. Galima tik spėlioti, kaip jis būtų atrodęs, jei sezonui būtų galėjęs ruoštis be trukdžių“, – svarstė agentūros „East Players“ atstovas.

Pagalba komandos draugams turi savo kainą

Nors J. Valančiūno agentas įsitikinęs, kad jo klientas galėjo sublizgėti ryškiau, panašu, kad 213 cm ūgio uteniškio sugebėjimai „Raptors“ strategui Dwane‘ui Casey paliko teigiamą įspūdį. Treneris užsiminė, kad jau pačioje NBA sezono pradžioje norėtų išbandyti jaunąjį lietuvį komandos starto penkete.

To paties tikisi ir J. Valančiūno agentas. Viena vertus, „Raptors“ neturi didelio vidurio puolėjų pasirinkimo, o su Lietuvos krepšininku rimtai konkuruoti dėl vietos aikštėje turėtų tik 206 cm ūgio Amiras Johnsonas. Kita vertus, suteikti J. Valančiūnui kuo daugiau žaidimo praktikos suinteresuota ir klubo vadovybė, praėjusią vasarą sukirtusi rankomis su buvusiu Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėju dėl ketverių metų trukmės kontrakto.

„Kol kas Jonas atrodo neblogai, o „Raptors“ klubas supranta, kad jis Toronte liks ilgam. Jei jie nori kuo greičiau sulaukti naudos iš Jono, jam reikia leisti daug žaisti. Aš prognozuoju, kad jis bus pagrindinis komandos vidurio puolėjas. Aišku, jei tik pražangos jam leis aikštėje išbūti pakankamai ilgai“, – samprotavo J. Valančiūno atstovas.

Greitai renkamos pražangos – viena iš „ligų“, kurią penktasis praėjusių metų NBA naujokų biržos šaukimas privalės išsigydyti. Anot žaidėjo agento, J. Valančiūnui teks ne tik dar labiau sustiprėti fiziškai, bet ir perprasti teisėjavimo Šiaurės Amerikoje subtilybes.

„NBA tam tikri momentai traktuojami visai kitaip. Reikia tą ribą pajusti, ir tai užims kažkiek laiko, – laipsniškos pažangos laukė „East Players“ atstovas. – Be to, Jonui įskiepyta pagalba komandos draugams ginantis, ir jis dalį pražangų prisirenka netgi ne prieš savo tiesioginius oponentus. O bandymas visur suspėti, užkamšyti spragas gynyboje kainuoja pražangas.“

Galimybės imtis iniciatyvos – kol kas ribotos

J. Valančiūno debiuto NBA sėkmė priklausys ne tik nuo paties lietuvio pastangų, bet ir nuo komandos draugų. Pastarieji bent jau ikisezoninėse rungtynėse „maitinti“ kamuoliais naujoko nebuvo linkę.

„Raptors“ žaidimas paremtas pajėgiais gynėjais, kurie, kartu su Andrea Bargnani, atlieka labai daug metimų, o Jonas daug perdavimų negauna. Jei Lietuvoje jis būdavo vienas iš lyderių, čia „metikų“ yra labai daug. Todėl Jonui reikės pasistengti įvairiapusiškiau padėti komandai ir susitaikyti su tuo, kad kartais jis neturės progų atakuoti krepšį, nors tai jam – ne naujiena. Kažkokios ypatingos statistikos iš Jono nesitikiu – ir jam, ir visai komandai žymiai svarbiau pasiekti, kad „Raptors“ patektų į atkrintamąsias varžybas“, – situaciją analizavo J. Valančiūno agentas.

Iš namų į areną – keli žingsniai

Pastarąjį mėnesį jis palaikė kompaniją vidurio puolėjui Toronte ir padėjo jam įsikurti naujoje aplinkoje.

NBA klubai, skirtingai nei komandos Europoje, neskiria krepšininkams būsto ar automobilio, todėl tuo pasirūpinti teko pačiam J. Valančiūnui.

Lietuvis apsigyveno erdviame bute, kurį nuomojasi prie pat „Raptors“ arenos.

„Pasirinkome tokią vietą, kad Jonas dėl kamščių ar kitų problemų nevėluotų į treniruotes. Dabar jis į salę gali patekti net neišeidamas į lauką“, – DELFI pasakojo krepšininko atstovas, kitą savaitę atsisveikinsiantis su karjerą NBA pradedančiu aukštaūgiu ir grįšiantis į Lietuvą.

Primename, kad 2012-2013 metų NBA sezonas startuos ateinančią naktį. Pirmieji jėgas išbandys Vašingtono „Wizards“ ir Klivlando „Cavaliers“, Bostono „Celtics“ ir Majamio „Heat“ bei Dalaso „Mavericks“ ir Los Andželo „Lakers“ klubai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)