Keturi ratai ir ne kitaip

„Mes iki dabartinio modelio ėjome tikrai ilgai, kurį laiką darėme visokias išlygas. Kai kurios komandos reguliariojo sezono metu žaidė mažiau rungtynių, o pernai apskritai turėjome 11 komandų. Tai – jau praeitis. Manau, kad dabartinė 10 komandų ir 4 ratų sistema yra optimaliausias variantas Lietuvai. Jokių išlygų daryti neketiname, o ir nemanau, kad prireiktų“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt sakė R. Brazauskas.

Eurolygos sprendimas turnyrą paversti praktiškai uždara lyga ir organizuoti varžybas, kuriose 16 komandų kovos dviejų ratų principu, sujudino Europos krepšinio grandus. Galingiausiems Ispanijos klubams sėkmingo pasirodymo atveju per sezoną tektų žaisti 80 ir netgi daugiau rungtynių, todėl jie sieks išlygų šalies pirmenybėse arba reikalaus, kad jos būtų sutrumpintos. Užsiminta, kad kitu atveju klubai gali ir pasitraukti iš turnyro.

Visgi pasak LKL generalinio direktoriaus, situacija Ispanijoje ir Lietuvoje skiriasi.

„Taip, reguliariajame sezone rungtynių skaičius panašus – jie žaidžia 34, o mes – 36 rungtynes, tačiau reikia turėti omenyje, kad Ispanijoje dauguma mačų reikalauja trijų dienų. Juk šalis didelė, reikia skristi, nakvoti. O Lietuvoje pakanka vienos dienos – beveik niekas nenakvoja, nebent prieš atsakingas rungtynes Klaipėdoje, – situaciją lygino R. Brazauskas. – Be abejo, bus nemažai atvejų, kai „Žalgiriui“ reikės žaisti dvejas LKL rungtynes ir vieną Eurolygos mačą per savaitę. Šiemet tokią savaitę turime tik vieną, tačiau pernai, kuomet lygoje buvo 11 komandų, identiškų atvejų buvo net 7. Taigi, iš esmės nieko naujo.“

Apie tai, kad išlygų iš LKL prašyti bent jau kol kas neplanuoja, vakar tvirtino ir „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

Svertų daryti įtaką Eurolygai neturi

A licenciją turintis „Žalgiris“ Eurolygoje tikrai rungtyniaus 10 ateinančių sezonų. Kita Lietuvos komanda į turnyrą patekti galėtų tik laimėjusi Europos taurę arba atrankos turnyrą. Šiuo atveju LKL čempiono titulas tarptautiniame kontekste nebereiškia nieko – kovojama tik dėl prestižo savoje šalyje.

„Be abejo, tai yra nemaloni situacija, kuri liečia ne tik Lietuvą. Panašioje situacijoje yra ir kitos šalys. Geriausias pavyzdys – Izraelis, kur čempionais lygiai taip pat gali būti bet kas, o Eurolygoje žaidžia „Maccabi“. LKL jau seniau pasisakė, kad į Eurolygą būtų deleguojamas čempionas, tačiau jokių svertų kažką pakeisti šiuo metu neturime. Belieka pasidžiaugti, kad ten apskritai yra Lietuvos komanda, – sakė R. Brazauskas. – Ir apskritai, aš nemanau, kad LKL čempionų titulas neturi prestižo. Tereikia pasižiūrėti, kaip finalinėms kovoms pastaraisiais metais nusiteikia „Žalgiris“, ir viskas pasidaro aišku.“

„Susitraukusi“ Eurolyga, mažinamas Europos taurės dalyvių skaičius ir nežinia dėl FIBA veiksmų kai kuriuos Lietuvos klubus gali vėl priversti žvalgytis VTB Vieningosios lygos pusėn. Juolab, kad šio turnyro čempionams greičiausiai atiteks kelialapis į Eurolygą.

„VTB lyga? Aš manau, kad Lietuvos komandoms ten žaisti praktiškai neįmanoma. Mūsų čempionatas vyksta savaitgaliais, ten žaidžiama lygiai taip pat, o viduryje savaitės rungtynės nevyksta. Tokiu atveju atomatiškai reikėtų palikti ir Europinius turnyrus, nes tvarkaraštis niekaip nesuderinamas“, – nukirto R. Brazauskas.

Iš VTB Vieningosios lygos „Žalgiris“ pasitraukė 2013-ųjų vasarą, o po metų tai padarė ir „Lietuvos rytas“ bei „Neptūnas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)