Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Lietuvoje gausu įstaigų bei renginių kviečiančių savanorius padėti, pasitarnauti kilniam tikslui. Tačiau daugelį žmonių traukia idėja savanoriauti užsienyje, nes taip ne tik gali padėti, bet ir susipažinti su svečia šalimi, pakeliauti.

Šiame straipsnyje – penkios vietovės, labiausiai traukiančios savanorius iš įvairių pasaulio šalių.

Rumunija

Rumunija – tai valstybė Europos pietryčiuose, besiribojanti su Bulgarija, Vengrija, Serbija, Ukraina ir Moldova, turi nedidelę pakrantę prie Juodosios jūros. Čia gyvena apie 20 milijonų gyventojų. Rumunijoje netrūksta vietų, kur žmonės, norintys savanoriauti, galėtų save realizuoti.

Didelę dalį vietų, ieškančių savanorių, sudaro vaikų namai bei mokyklėlės. Savanoriai čia dirba glaudžiose, nepriklausomose bendruomenėse, kurios daugiausiai orientuojasi į našlaičių globą, pagalbą moterims, kenčiančioms nuo artimų žmonių smurto ar prievartos bei negalią turintiems asmenims.

Savanoriai kviečiami rūpintis vaikais, jų sveikata, juos mokyti anglų kalbos, matematikos pagrindų, organizuoti jiems žaidimus, ekskursijas, kitas laisvalaikio užimtumo veiklas. Tokiose savanoriavimo vietose itin laukiami žmonės, turintys kokių nors specialių įgūdžių ( kalbų mokėjimas, meniniai ar sportiniai gebėjimai ir pan.), kurių galėtų mokyti vaikus.

Į vaikų namus ir moterų pagalbos centrus savanoriauti kviečiami ir licencijuoti medikai, gebantys tiek suteikti pirmąją pagalbą, tiek gydyti rimtesnius sveikatos sutrikimus. Daugelis tokių vaikų namų, ar moterų pagalbos centrų yra įsikūrę atokesniuose miesteliuose ar kaimeliuose. Būtent dėl atstumo iki didesniųjų miestų, ligoninių ir didelių gydymo kainų, čia labai laukiami gydytojai, norintys padėti vaikams ir moterims.

Pietų Afrika

Pietų Afrika tai Afrikos žemyno regionas. Jungtinių Tautų organizacija šiam žemynui priskiria penkias šalis: Botsvaną, Lesotą, Namibiją, Pietų Afrikos Respubliką bei Svazilandą. Pietų Afrikoje daugiausia laukiami savanoriai, galintys ir norintys prisidėti prie pagalbos teikimo laukiniams gyvūnams.

Dalis Pietų Afrikoje gyvenančių laukinių gyvūnų rūšių yra ties išnykimo pavojumi. Dėl šios priežasties Pietų Afrikos regione labai laukiami žmonės turintys bent minimalų veterinarinį išsilavinimą arba nebijantys karščio ir sunkaus darbo. Daugelis vietų laukiančių savanorių savo internetiniuose puslapiuose rašo, kad pagrindiniai darbai savanoriams: vandens, maisto gyvūnams tiekimas, jų žymėjimas ir gydymas. Savanoriai praeina specialius mokymus, nes visgi, darbas su laukiniais gyvūnais - ne juokas.

Pietų Afrikoje savanoriai reikalingi ne tik gyvūnų priežiūrai. Jau ne vienus metus yra vykdomi įvairūs projektai, kviečiantys savanorius į Pietų Afriką padėti ten gyvenantiems vaikams. Daugelis tokių projektų ieško norinčių savanoriauti žmonių, turinčių bendrosios praktikos gydytojo arba pediatro išsilavinimą. Čia taip pat labai laukiami savanoriai, galintys vaikus mokyti anglų kalbos, rašymo, skaičiavimo ir kitų pagrindinio ugdymo dalykų.

Nepalas

Nepalas (pilnas pavadinimas Nepalo Federacinė Demokratinė Respublika) tai šalis Azijos pietuose, Himalajų kalnuose. Paskutinių keleto metų duomenimis žmonių, gyvenančių Nepale, skaičius sukasi apie 27 milijonus.

Nepalas – tai puiki vieta savanoriams, kurie nori pagelbėti nepasiturintiems, nuskriaustiems, vargstantiems vaikams. Kaip ir anksčiau minėtoje Pietų Afrikoje, taip ir Nepale laukiami savanoriai galintys mokyti vaikus pagrindinių mokomųjų dalykų, tokių kaip skaičiavimas, anglų kalba, gamtos pažinimas ir pan. Žmonės, pasiryžę mokyti anglų kalbos tai gali daryti ne tik vaikų prieglaudose ar dienos centruose, bet ir šeimos centruose, kur renkasi tiek vaikai, tiek jų tėvai ar kiti artimieji.

Savanoriams taip pat siūloma dalyvauti savanorystės programose, kurių tikslas išmokyti vietinius žmones ir padėti jiems patiems tvarkytis buityje, remontuoti namus, baldus, statyti būstus ir pan. Mokyti šių užsiėmimų kviečiami žmonės turintys reikalingų įgūdžių, o tie, kurie nėra susipažinę su remonto ar statybos subtilybėmis gali tiesiog padėti nepaliečiams atlikti buities darbus. Čia laukiami ir savanoriai, norintys padėti moterims kovoti už savo teises, norintys jas mokyti, supažindinti su jų teisėmis ir būdais gerinti savo gyvenimo kokybę.

Kinija

Kinija - tai ketvirtoji pagal dydį ir pirmoji pagal gyventojų skaičių valstybių pasaulyje. Ji įsikūrusi rytų Azijoje. Praeitų metų duomenimis, Kinijoje gyvena maždaug 1,4 milijardo gyventojų.

Daugiausiai savanorių į Kiniją vyksta tam, kad galėtų vietinius mokyti anglų kalbos. Žmonės, norintys savanoriauti Kinijoje, kviečiami atvykti į mažesnius miestelius ar kaimus, kur vietiniams pasiekti tinkamą išsilavinimą sunku.

Savanoriai dažniausiai dirba mažose mokyklėlėse, kur kelių savaičių bėgyje moko tiek vietinius vaikus, tiek suaugusius anglų kalbos. Žinoma, naudos gauna ne tik besimokantieji anglų kalbos, bet ir patys savanoriai – toks savanoriavimas, tai puikus būdas išmokti kinų kalbos ar kokios kitos šalies, kurioje savanoriaujate, kalbos.

Savanoriai Kinijoje laukiami ne tik mokyklėlėse, bet ir vaikų namuose. Kinijos gimstamumui išliekant didžiausiu pasaulyje, nenuostabu, kad vaikų namuose gyvenančių vaikų skaičius tikrai didelis. Esant kvalifikuotų darbuotojų stygiui, savanoriai iš įvairių pasaulio šalių kviečiami į vaikų namus padėti mažyliams mokytis, rūpintis jų saviugda, sveikata, higiena ir t.t.

Žmonės, atvykę savanoriauti moko vaikus ne tik mokyklinių dalykų ar žaidimų, bet ir dalykų praversiančių gyvenime, tokių kaip namų tvarkymasis, maisto gaminimas, bendravimas tiek su bendraamžiais, tiek su vyresniais. Žinoma, prieš pradėdami darbą su vaikais, būsimi savanoriai turi praeiti parengiamuosius kursus. Pasitaiko savanorių, kurie taip pamilsta vaikus, su kuriais dirba, kad juos įsivaikina ir augina savo šeimose.

Kosta Rika

Kosta Rika - tai valstybė Centrinėje Amerikoje, Šiaurės Amerikos žemyne. Gyventojų skaičius čia yra maždaug 4,8 milijonų.

Nors apie Kosta Riką daugiausiai žinome kaip apie šalį traukiančią atostogautojus, ši šalis populiari ne tik tarp turistų, bet ir tarp žmonių norinčių savanoriauti. Didesnioji dalis savanorių vykstančių į Kosta Riką atkeliauja čia, nes nori padėti gyvūnams.

Šioje šalyje rengiamos savanorių programos, kurių pagrindinis tikslas nykstančioms rūšims išgyventi. Bene populiariausias toks projektas per paskutinius keletą metų teikia pagalbą vėžliams. Savanoriai padeda išsaugoti retas vėžlių rūšis, juos saugo, maitina.

Kaip ir prieš tai minėtose šalyse, taip ir Kosta Rikoje, kur valstybinė kalba yra ispanų, savanoriai dažnai atvyksta mokyti anglų kalbos. Jie moko tiek vaikus, tiek suaugusius mokyklose ar dienos centruose. Savanoriai taip pat dažnai padeda sveikatos problemų turintiems vietiniams gyventojams: jei turi įgūdžių juos gydo, jei ne – tiesiog padeda buityje.

Rengiami įvairūs kursai, kurių metu ne tik savanoriai, bet ir vietiniai gyventojai mokomi sveikos gyvensenos, pirmosios pagalbos ir kitų gerai sveikatai palaikyti būtinų įgūdžių. Jei savanorio nedomina nei viena iš šių veiklų, jis gali darbuotis vaikų namuose, kur vaikams suteiktų būtiniausias žinias, su jais kartu sportuotų ar žaistų. Rengiamos stovyklos, kurių metų vaikai gali pabendrauti su savanoriais, susipažinti su gamta, išmokti naudingų dalykų.

Dalintis
Nuomonės