aA
Artėjantis trumpų suknelių ir bikinių sezonas verčia peržiūrėti valgiaraštį, šaldytuvo ir visų virtuvės spintelių turinį. Jose tikrai galima rasti produktų ar patiekalų, kurie puikiai tiko per šalčius, kai organizmui reikėjo daugiau riebalų, bet visiškai nepadės, norint pasiruošti pavasariui.
© Shutterstock

Picerijų tinklo „Čili pica“ vituvės šefė Liucija Makovska sako, kad nepakeičiamų produktų nėra ir siūlo keletą idėjų, kaip kasdienį savo valgiaraštį padaryti sveikesnį ir pilnavertiškesnį.

Nauji kulinariniai štrichai salotose

Salotos šiltuoju metų laiku neretam tampa pagrindiniu patiekalu, todėl dažnai renkamasi sotesnes, su mėsa, žuvimi, bulvėmis ar sūriu salotas. Jos puikiai numalšina alkį per daug neapsunkindamos skrandžio. Tokios salotos turi daug energinės vertės, tačiau mažai maistingųjų medžiagų. Liucija Makovska siūlo peržiūrėti salotų sudėtį ir kaloringus bei mažiau naudingus produktus pakeisti vertingesniais. Pavyzdžiui, populiariose Nicos salotose su tunu virtuvės šefė bulves rekomenduoja pakeisti maistingesnėmis kuskuso kruopomis.

Pavasaris virtuvėje: patiekalų improvizacijos, ruošiantis bikinio sezonui
© Organizatorių nuotr.

Kur kas drąsesnes improvizacijas didžiausio picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo su daugelio mėgstamomis Cezario salotomis su vištiena. Pirmiausiai šefė siūlo pusę naudojamų romaninių salotų pakeisti lapiniais kopūstais (kale). Dar visai neseniai pasaulį užkariavę lapiniai kopūstai vertinami dėl vitaminų ir mineralų gausos.

Cezario salotose naudojamus duonos skrebučius, negalinčius pasigirti maistine verte, L. Makovska siūlo keisti avinžirnių skrebučiais. Kaip juos paruošti? Kad nereikėtų iš vakaro avinžirnių mirkyti ir paskui ilgai virti, galima naudoti konservuotus avinžirnius. Juos reikia nusunkti, apibarstyti druska, šiek tiek alyvuogių aliejaus, jeigu mėgstate aštresnį maistą, galima pagardinti maltais aitriaisiais pipirais. Viską sumaišome, dedame į skardą ir iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje pakepiname apie 20 min. Sveiki ir maistingi avinžirnių skrebučiai paruošti.

Ne mažiau svarbi ir salotų padažo maistinė vertė. Picerijų tinklo virtuvės šefė rekomenduoja atsisakyti dažnai naudojamo riebaus majonezinio padažo. Kur kas sveikesnis ir naudingesnis pasirinkimas:

Pavasaris virtuvėje: patiekalų improvizacijos, ruošiantis bikinio sezonui
© Shutterstock nuotr.

100 g anakardžių riešutų (apie 1 val. išmirkytų šiltame vandenyje)
100 ml vandens
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštas garstyčių
2 skiltelės česnako
1 arb. šaukštelis Vorčesterio padažo
1 arb. šauktelis kaparėlių
žiupsnelis jūros druskos

Viską sutriname trintuvu iki tyrelės ir gardiname naujoviškas Cezarios salotas.

Vietoj mėsos – daržovių maltinukai

Pavasaris virtuvėje: patiekalų improvizacijos, ruošiantis bikinio sezonui
© Shutterstock

Mėsa yra naudinga organizmui, tačiau sveika karts nuo karto ją pakeisti daržovių gausesniu patiekalu. L. Makovska siūlo pasigaminti daržovių maltinukų – falafelių. Pasak šefės, juos galima ruošti įvairiai: su lęšiais, su kuskusu, su batatais. Virtuvės šefė siūlo išbandyti falafelius su lęšiais.

Reikės:

2 stiklinių išvirtų rudųjų lęšių
1 stilinę karštame vandenyje išmirkytų anakardžių
1 svogūno
2 skiltelių česnako
apelsino žievelės nutarkuotos nuo pusės apelsino
3 šaukštų avižinių dribsnių
petražolių

Viską sutriname mėsmale arba kokteilinėje, paskaninam šviežiai maltais juodaisiais pipirais, formuojam maltinukus ir kepame orkaitėje apie 20 min. arba keptuvėje. Kepant keptuvėje rekomenduojama naudoti kokosų aliejų. Iškeptus maltinukus galima patiekti su žalumynais, šviežiomis daržovėmis. Prie šių daržovių maltinukų puikiai tiktų jau minėtas sveikesnis Cezario salotų padažas.

Lietuvių virtuvėje populiarūs ir makaronai su įvairiais pagardais. Verdant makaronus, labai svarbu jų nepervirti, nes pakinta angliavandeniai ir jie tampa lengviau įsisavinami. Dar saugesnis ir sveikesnis būdas – miltinius makaronus keisti cukinijų „makaronais“. Cukiniją reikia supjaustyti ilgais, plonais šiaudeliais. Tam galima naudoti specialią tarką, arba tiesiog pjaustyti ranka.

Cukiniją reikia perpjauti per pusę, išimti visas sėklas ir tuomet pjaustyti plonomis juostelėmis/šiaudeliais, panašiais į „tagliatelle“ makaronus (plokščius spagečius). Gautus „spagečius“ galima nuplikyti karštu vandeniu ir, išmaišius su pesto padažu, patiekti valgyti. Jie puikiai tiks ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Žydų bendruomenė ir intelektualai lieka neišgirsti: Vilniaus meras nesiryžta priimti sprendimo (274)

Po kelių dienų bus minimos Vilniaus geto sunaikinimo 75-osios metinės. Kaip Lietuva turi elgtis su...

Bedarbiui buvusiam Seimo nariui šyptelėjo netikėta sėkmė (161)

Raseinių rajono savivaldybės taryboje neseniai susiformavusi naujoji valdančioji dauguma...

Sugadintas debiutas: kuriozinį sprendimą priėmęs teisėjas išvarė iš aikštės Ronaldo „Bayern“, „Real“, „Man United“ pergalės (42)

UEFA Čempionų lygos trečiadienio rungtynėse tarp „Valencia“ ir Turino „Juventus“...

Po šilumos rekordo Lietuvoje – staigūs pokyčiai: šalį skalaus lietus, siautės vėjas (6)

Trečiadienį Lietuvoje daugelyje rajonų pasiekti šilumos rekordai, kai termometro stulpelis dieną...

Kiemą iškniso ir dingo: neįmanoma net išeiti iš laiptinės (41)

Socialiniame tinkle „Facebook“ tauragiškiai įvedė naują madą – apie problemas praneša...

Pabaisos nekaltais veidais: žinomas JAV gydytojas su mergina įtariamas slapta apsvaiginęs ir išniekinęs tūkstančius moterų (49)

Chirurgui iš Kalifornijos ir jo merginai įtariami dviem seksualiniais nusikaltimais . Tyrėjai...

Dizaineris Robertas Kalinkinas sulaukė šeimos pagausėjimo: mano žmona yra turbo moteris (8)

Žinomas dizaineris Robertas Kalinkinas vėlų trečiadienio vakarą pasidalijo džiugia žinia. Jo...

STT paskelbė statistiką apie gimines savivaldybėse: reakcija stulbinanti (281)

Specialiųjų tyrimų tarnyba ( STT ) birželį paskelbė analizę, kuri rodo, kad beveik penktadalis...

Į Lietuvą atvykę italai smarkiai nustebo: manėme, kad čia visi vilki treningus ir mušasi (156)

Tą rytą prieš skrydį mano draugai italai , Pietro ir Simone, net nesudvejoję, apsiavė...