aA
Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau iki šiol vartojama gana santūriai. Mitybos specialistai sako, kad mūsų tautiečiai be reikalo yra tokie atsargūs, nes ir iš šių mėsos rūšių galima paruošti puikių patiekalų. O be to jos turi ir daug sveikatai naudingų savybių.
© Shutterstock

Tinklaraščio apie maistą MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė pranešime spaudai teigia, kad tokį atsargų požiūrį į kai kurias mėsos rūšis galėjo lemti keletas priežasčių.

„Dažnai įsivaizduojama, kad ėrieną, avieną ar triušieną paruošti bus sudėtinga ir ilgai truks, baiminamasi specifinio mėsos kvapo. Tačiau jei viską darysite teisingai, neužtruksite ir pasigaminsite puikių patiekalų bei praturtinsite savo racioną“, - sakė I. Juciūtė.

Pasak jos, pavarčius senas receptų knygas, akivaizdu, kad ten dominuoja aviena – ir būtent ji, o ne kiauliena anksčiau buvo pagrindinė mėsa. Gal ir nenuostabu, nes avienos mėsa ypač vertinga, ji daug sveikesnė – žmogaus organizmas pasisavina ne tiek daug avienos riebalų, kaip kiaulienos.

Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad avieną ypač aktualu valgyti vaikams ir vyresniems žmonėms.

„Avienoje gausu fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o jos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Avieną naudinga valgyti ir norint išvengti diabeto, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą. Šioje mėsoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, B grupės vitaminų, o taip pat – karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko“, - vardijo specialistė.

„Vertingiausia avienos mėsa yra nugarinė, šonkauliai. Iš kumpio visada puikiai pavyksta plovas, troškiniai, kibinai. Renkantis erieną, reikėtų rinktis kuo jaunesnio gyvulio mėsą, kuri nebeik neturi kvapo. Artėjant šiltajam metų sezonui, aktualūs ėrienos šonkauliai, kurie lengvai ruošiami ir labai skanūs. Avienai marinuoti labiausiai tiks rozmarinai, citrinos, kalendros, česnakai“, - patarimais dalijosi tinklaraštininkė.

Patarimai, kaip gardžiai paruošti triušieną, avieną ir antieną
© Asmeninio albumo nuotr.

Tuo tarpu triušiena, pasak D. Markauskaitės, yra laikoma ypač naudinga sveikatai mėsa, ją net rekomenduojama įtraukti į kūdikių racioną. Triušienoje ypač gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Tad, vėlgi, ji labai tinkama ir vyresnio amžiaus žmonėms. Triušio mėsą valgyti itin sveika, todėl ji rekomenduojama sergantiems onkologinėmis ligomis.

Vienas svarbus dalykas – prieš ruošiant triušieną ją reikia pamirkykite šaltame vandenyje 2–3 val.

„Turiu puikų troškinto triušio receptą, kuriuo ir pasidalinsiu. Triušį supjaustykite gabalais, apvoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Tada į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais. Užpilkite 150 g konservuotų pomidorų, įdėkite arbatinį šaukšteliu kario pastos, šliūkštelkite trečdalį puodelio balto vyno. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais. Uždengus dangčiu dėkite į iki 190 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir troškinkite 1,5 val. Bus nuostabu, apsilaižysite pirštukus!“, - garantavo MaistoKlubas.lt autorė.

Antiena, pasak D. Markauskaitės nėra laikoma itin sveika mėsa, nes turi nemažai riebalų. Tačiau anties mėsoje gausu folio rūgšties, kuri ypač reikalinga besilaukiančioms moterims. Be to, ją vertina gurmaniškų patiekalų mėgėjai.

Centriniame Kauno turguje šviežia mėsa prekiaujančių prekybininkų pastebėjimai apie aptariamų mėsos rūšių pirkimo įpročius rodo, kad žmonės yra susipažinę su triušienos, avienos ar antienos savybėmis ir žino apie jų naudą, tačiau perka saikingai.

„Triušieną daugiausia perka mamos, mažiems vaikams arba senjorai. Sako, sveikiau maitintis reikia, kiaulienos „nepavežam“ jau. Panašiai yra ir su ėriena, aviena. Tiesa, jos dar labiau ieško vasarą, kai nori išsikepti šonkauliukų ar tradicinių kaukazietiškų šašlykų. Antis perka Kalėdoms ar Velykoms kepti ir dėti ant stalo, kaip išskirtinį dalyką“, - pasakojo kalbinti prekiautojai.

Tiesa, daugelis jų svarstė, kad tokiu būdu žmonės tarsi pavėluoja savimi rūpintis.

„Rūpinasi jau tada, kai sveikata ne per geriausia. Bet reikėtų ir profilaktiškai galvoti apie sveikesnį maistą, kol dar jauni, kad išsaugotų tą sveiktą ilgiau“, - svarstė prekybininkai.

Dietologė Daiva Markauskaitė pritarė jų išsakytoms mintims teigdama, kad rūpintis sveikata reikėtų ne tik tada, kai ji sušlubuoja.

„Taip, mes sakome, kad štai, vienas ar kitas produktas tinka kažkuriai labiau pažeidžiamai grupei, kaip vaikai, ar senoliai. Tačiau, žinoma, būtų dvigubai puiku, jei žmonės iš anksto rūpintųsi savo sveikata, rinktųsi kuo sveikatai naudingesnius produktus, sveikesnį gyvenimo būdą ir tokiu būdu iš anksto užkirstų kelią daugeliui negalavimų“, - linkėjo mitybos specialistė.

Su vynu ir konservuotais pomidorais troškintas triušis

Patiekalui reikės:

Triušio
0.5 arb. šaukštelio druskos
Pipirų
3 šaukštai miltų
0.5 arb. šaukštelio paprikos miltelių
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
1/3 puodelio balto vyno
Arb. Šaukštelis kario pastos
Morka
Svogūnas
Saliero stiebas
150 g konservuotų pomidorų savo sultyse
Arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių
Čiobrelių

Triušį supjaustykite gabalais ir apvoliokite miltuose.
Apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus.

Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite konservuotais pomidorais, kario pasta, baltu vynu. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengus dangčiu dėkite į 190C orkaitę ir troškinkite 1.5 val.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Amerikiečių ekspertai: Rusija Ukrainoje planuoja sukelti masinę isteriją Ukrainos admirolas: Putinas dabar ypač susinervinęs (51)

Kaip rodo naujai atlikta analizė, panašu, kad Rusija ir toliau kurstys nesantaiką Ukrainoje: jau...

Prekybos centrų plėtra nestoja: po paslapties skraiste planuojamos dešimtys naujų parduotuvių (294)

Milijoninės investicijos , dešimtys naujų prekybos vietų – tokie laukia 2019 metais prekybos...

Skvernelis gauna atsakymus iš žvalgybos institucijų: konservatoriams tos informacijos neteiks (62)

Premjeras Saulius Skvernelis teigia iš žvalgybos subjektų jau sulaukęs pirmųjų atsakymų į...

Noah Smith. Taip, bitkoinas buvo klasikinis burbulas. Ir jis sprogo (185)

Regis, kiekvieną finansinį burbulą lydi koks nors visiems žinomas anekdotas apie tai, kaip kažkas...

Skvernelis įvardijo, kas jį verčia mąstyti apie galimą kandidatavimą į prezidentus (294)

Premjeras Saulius Skvernelis kol kas tiesiai neįvardija, ar kandidatuos į prezidentus, tačiau...

Kaip perskaityti bendrą kraujo tyrimą: kokias ligas rodo nuokrypiai nuo normos (22)

Bene kiekvienam yra tekę atlikti bendrą kraujo tyrimą. Gavus rezultatus dažnam tai pasirodo tik...

Keleivių nepasitenkinimas: praleidusiems išvykstamąjį skrydį, grįžtamasis skrydis anuliuojamas (4)

Naujausio tyrimo metu paaiškėjo, kad keleiviams, kurie dėl kokių nors priežasčių praleido...

Žinoma fotografė pasidalijo pozavimo paslaptimis: ką daryti, kad nuotraukoje atrodytumėte puikiai (5)

„Kiekviena nuotrauka skleidžia žinutę“, – įsitikinusi profesionali fotografė Monika...

„Maximai“ skyrė 17 tūkst. eurų baudą už vartotojų klaidinimą (86)

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) skyrė 17 000 eurų baudą...