Išlipus iš automobilio, vyras prisipažino man, kad nebegali kontroliuoti savo pykčio, pratrūkstanio dėl mažiausių niekų. „Manau, man reiktų susitikti su specialistu, galėsiančiu padėti susidoroti su pykčiu. Jai tai taip pat praverstų,“ – pasakė jis. „Ji užsiplieskia dėl bet ko. Net netyčia kriauklėje palikus lėkštę ar pertraukus ją.“

Nustebau. Pora buvo susituokusi keletą dešimtmečių, jiedu vadovavo sėkmingai veikiančiai bendrovei. Kas nutiko?

Įžengus į virtuvę, paaiškėjo atsakymas. Kai mums prie kavos pasiūlė sausainių, abu beveik tuo pat metu atsakė: „Ačiū, ne. Porą mėnesių nevartojame angliavandenių.“ Man kilselėjus antakį, jie ėmė pasakoti apie naują dietą, draudžiančią angliavandenių vartojimą (išskyrus kelis vaisius ir daržoves).

„Jau praėjo trys savaitės, abu netekome maždaug 3 kilogramų,“ – džiaugsmingai paskelbė jie.

Na taip, pamaniau. Netekote ir gebėjimo sugyventi be barnių. Jiems buvo būtina vartoti angliavandenius tam, kad smegenys gamintų serotoniną – neuromediatorių, palaikantį emocinį balansą. Atsisakius angliavandenių, jų organizme mažėjo serotonino, o drauge – ir emocinio jaukumo.

Be abejo, santuoka, verslas, socialiniai ir šeimyniniai santykiai neįsivaizduojami be pykčių, kivirčų, susierzinimų. Tačiau turbūt nedaugelis suvokia, jog mūsų gebėjimas elgtis konfliktų metu gali priklausyti nuo to, ką valgome. Gamta suteikė mums ypatingą smegenis veikiantį chemikalą – neuromediatorių serotoniną, kuris padeda reaguoti į konfliktines situacijas, nuramina mus, padeda nesiblaškyti ir sutelkti dėmesį į svarbiausius dalykus. Serotonino yra kiekviename organizme, tačiau kai jo nepakanka, pažeidžiama smegenų galimybė nusiraminti ir susidoroti su problemomis.

Dvejojantys tuo, kad sumažėjęs serotonino aktyvumas veikia nuotaiką ir santykius, veikiausiai niekuomet nesutiko moters, kuriai dėl PMS pasireiškia nuotaikų kaita. Menstruacijų ciklo pabaigoje dėl hormonų pakitus serotonino kiekiui organizme, rami ir tyli moteris gali pernelyg audringai reaguoti į dirgiklius, frustracijas ir susierzinimus supykdama, apsiverkdama, įsitempdama ar tiesiog susijaudindama.

Tiesa, prieš mėnesines moterims pakinta nuotaika ne todėl, kad jos nevartoja angliavandenių. Beje, užkrimtus saldumynų ar daržovių, kuriose gausu angliavandenių, nuotaikų svyravimus galima pareguliuoti. Dėl angliavandenių išskiriamas insulinas ir į smegenis greičiau patenka triptofanas. Serotoninas gaminamas iš triptofano, o praėjus maždaug 20 minučių po to, kai suvartojama angliavandenių ir juos įsisavinus, žymiai pagerėja priešmenstruacinė nuotaika.

Mano minima pora nesudirgo dėl PMS, tačiau jų veiksmai atspindi, kad organizme nepakanka serotonino. Ar bulvė gali išgelbėti santuoką? Ar įmanoma patirti mažiau, o galbūt ir apskritai išvengti konfliktų, kurių metų norima kibti vienas kitam į atlapus, jei suvalgytume porciją spagečių? Nustebtumėte atkreipę dėmesį į pozityvius pokyčius, atsirdusius suvartojus angliavandenių.

Štai pavyzdys. Grupėje žmonių, kurie drauge mėgino mesti svorį, vienas narys patarė kolegei prieš atvykstant anytai būtinai vartoti daug angliavandenių turinčio maisto. Pasirodo, anyta vis rasdavo ką prikišti marčiai, o jų konfliktai įtraukdavo ir vyrą, kuris norėdamas ramybės, tiesiog nukiūtindavo prie televizoriaus žiūrėti futbolo varžybų. Visą savaitę moteris vakarienei valgė maistą, kuriame buvo gausu angliavandenių, ir tai nenuėjo veltui. Į bumbėjimus nebebuvo reaguojama karštakošiškai, vyrui nebereikėjo ramybės ieškoti priešais televizoriaus ekraną, o moteris sakė, kad anytos vizitas pirmąkart apsiėjo be jos ašarų.

Susituokusioms poroms, kurių organizmuose sumažėjo serotonino, nebūtina kreiptis į psichoterapeutą tam, kad santykiai pagerėtų. Tris dienas iš eilės sveikai maitinantis saldžiomis bulvėmis, avižomis, neskaldytų grūdų duona ir ryžiais, įmanoma žymiai pagausinti serotonino kiekį smegenyse ir atstatyti gerą nuotaiką.

Nėra gerai, kai dietos, eliminuojančios esmines maistines medžiagas iš mūsų mitybos, sutrikdo mūsų santykius. Dauguma dietų riboja maisto, kuriame gausu angliavandenių, vartojimą, nes, kaip žinome, kai kuriuose produktuose (šokolade, spurgose, pyragėliuose, picoje ir bulvytėse) gausu riebalų.

Šios dietos dažnai neriboja vaisių vartojimo, tačiau vaisiuose esančio cukraus nepakanka tam, kad organizme pagausėtų serotonino. Ir nemažai dietos besilaikančių žmonių nesuvokia, jog valgant neriebų maistą, kuriame nedaug angliavandenių ir proteinų, organizmas vis tiek gauna tą patį angliavandenių ir baltymų kiekį, todėl svoriui tai nedaro įtakos.

Angliavandeniai nepelnytai laikomi priešais, kai mėginama mesti svorio. Juos derėtų laikyti harmoningų santykių ir pasitenkinimo šaltiniu. 

Jūsų draugai nuolat kivirčijasi? Pakvieskite juos vakarienės ir pagaminkite jiems makaronų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)