Tyrimas, paskelbtas „Obesity journal“ atskleidė kelis bauginančius faktus apie greitojo maisto galimybes sujaukti kūno medžiagų apykaitą. Po to, kai tiriamieji praleido vos penkias dienas valgydami nesveiką maistą, tyrėjai rado pakankamai potencialių įrodymų apie insulino sumažėjimo tikimybę. Tokia dieta taip pat sumažino kūno gebėjimą paversti gliukozę energijos šaltiniu.

Nedidelės apimties tyrime dalyvavo 12 vyriškos lyties studentų. Dalyvių iš pradžių paprašyta laikytis kontrolinės dietos, kurios trisdešimt procentų sudarė kalorijos, gaunamos iš riebalų. Po to – tokių kalorijų kiekis racione padidintas iki 55 procentų, o apie 18 procentų jų buvo gaunama iš sočiųjų riebalų. Tai yra daugiau nei paprastai suvartoja amerikiečiai, nepaistant prastų mitybos įpročių.

Tyrėjai abiem mitybos periodais atliko raumenų biopsiją ir taip siekė ištirti, kaip skeleto raumenys prisitaiko, kai vartojami riebūs ir visiškai apdirbti produktai. Tiesa, tyrėjų grupės vadovas dr. Metju V. Hulveris (Matthew W. Hulver) iš Virdžinijos politechnologijų universiteto teigia, kad sudaryta dieta toli gražu nepriminė greitojo maisto restorano siūlomo raciono. Ji buvo kur kas „riebesnė“.

Tarp rekomenduojamų maisto produktų buvo įtraukti tokie kaip makaronai, sūris, sumuštiniai su kumpiu, sūriu, majonezu, greitai mikrobangų krosnelėje paruošiami riebūs pusfabrikačiai ir daug sviesto.

Atliktos biopsijos atskleidė dramatiškus pokyčius. Po kontrolinės dietos raumenų mėginiai parodė, kad organizmas gliukozę paversdavo energija, tuo tarpu valgant kur kas riebesnį maistą paaiškėjo, kad ši savybė praktiškai išnyko. Nors tyrimas vyko per trumpai, kad būtų pastebėtas insulino kiekio kraujyje sumažėjimas, tyrėjai mano, kad ilgesnis tokios dietos laikymasis turėtų įtakos nukrypimui nuo normos (insulino kiekio sumažėjimui).

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)