aA
Vaišių maratonas skatina persivalgyti, taip pat dažnai valgomas riebus maistas, prarandamas saikas, užmirštami maisto derinimo principai.
© Shutterstock nuotr.

Tai dažnai baigiasi pilvo pūtimu, sunkumu skrandyje, pykinimu, kitais nemaloniais pojūčiais virškinimo sistemoje ir… sugadinta šventine nuotaika, sakoma pranešime spaudai.

Ne valgykite, o vaišinkitės

Pasak sveikatos specialistų, norint gerai jaustis per šventes, prie stalo reikia klausyti ne tik skrandžio užgaidų, bet ir proto balso.

„Pati laikausi vienos paprastos taisyklės, kurią rekomenduoju ir kitiems – nuo stalo atsikelti neprisivalgius iki soties, kai dar lyg ir galėtum valgyti. Sotumas ateina vėliau, po maždaug 20 minučių, todėl tik tuomet pajuntame, kad maisto suvartojome pakankamai. Jei prisivalgysime labai daug, po kurio laiko pasijusime apsunkę, persivalgę, gali sutrikti skrandžio veikla“, - sako Ingrida Mažuolienė, „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Persivalgymo per šventes išvengti nėra lengva, nes lankome svečius, namuose taip pat ne kartą sėdamės prie stalo. Dėl šios priežasties vaistininkė pataria visuomet šalia turėti preparatų augalinių fermentų pagrindu su papajos vaisiais, ananasais, mėtomis, kalendromis, skirtų skrandžio veiklai gerinti, virškinimui palengvinti. Išvengti sutrikusio virškinimo taip pat padės tam tikra valgymo tvarka.

„Teisingiausia būtų valgymą pradėti nuo vaisių ir vandens, o vėliau ragauti sotesnius patiekalus – mėsą, žuvį. Desertą reikėtų valgyti kiek palaukus, ne iš karto ir tik tuomet, jei dar nesijaučiate sotūs. Geriausia maistą ragauti, mėgautis juo, o ne prisivalgyti. Kadangi per šventes maisto būna daug, įvairaus ir nekasdieniško, natūralu, kad norisi visko. Tiesiog reikia visko valgyti po truputį, po nedaug“, - pataria rūpestinga vaistininkė.

Vaistininkė sako, kad valgant maisto geriau neužsigerti, nes, atsiskiedus skrandžio sultims, skrandžio veikla sulėtėja arba visai sutrinka. Tinkamiausias laikas gerti skysčius yra prieš valgį arba baigus valgyti.

Greitoji pagalba – vanduo

Paprastai per šventes žmonės daug ir dažnai valgo nesuderintą maistą, mažai juda, daug laiko praleidžia sėdėdami, neapsieinama ir be alkoholio. Dėl to dažniausiai skundžiamasi pilnumo, sunkumo jausmu. Skrandžio veiklos sutrikimai dažniausiai pasireiškia skausmu epigastriume, rėmens graužimu, pykinimu, kai kada ir vėmimu, spazminiais skausmais pilvo ir skrandžio srityje.

Persivalgymas gali baigtis rimtomis komplikacijomis: sukelti skrandžio, kasos ar kepenų uždegimus, išprovokuoti kepenų dieglį, kurie būdingi tulžies pūslės akmenligei, gali atsirasti ar paūmėti opaligė. Virškinimo sutrikimus taip pat gali sukelti ir blogai sukramtytas, paskubomis suvalgytas maistas. Dar viena prastos savijautos po švenčių priežastis – valgymas vėlai vakare.

Jei šventinio stalo vaišės jūsų skrandžiui vis dėlto pasirodė per sunkios ar neįprastos, pasidarė negera ar sutriko virškinimas, pirmiausia griebkitės ne vaistų, o vandens. „Sunegalavus, vandenį reikėtų gurkšnoti dažnai, bet po nedaug, daugiau pajudėti, pavaikščioti, kad išsijudintų visas organizmas, o taip pat ir skrandis. Jei savijauta nepagerėja, teks ateiti iki vaistinės – gelbėsime mes“, - šypsosi vaistininkė ir pažymi, kad maistas yra ne vienintelis švenčių akcentas.

„Svarbiausia, kad šventės būtų sočios visomis prasmėmis – kad netrūktų ne tik maisto, bet ir artimųjų šilumos“, - sako I. Mažuolienė.

Gudrūs būdai išvengti persivalgymo:

Kad vaikai suvalgytų daugiau daržovių, jas patiekite žaismingai – išpjaukite įvairiomis figūrėlėmis, išdėliokite linksmus personažus.

Maistą į lėkštes dėkite nedidelėmis porcijomis.

Dažniau atsikelkite nuo stalo: judėdami suvalgome mažiau.

Kad nepadaugintumėte alkoholio, gerkite iš aukštų siaurų stiklinių.

Valgydami maistą, jį pjaustykite ir į burną dėkite mažais kąsneliais.

Neskubėkite užpildyti tuščios lėkštės.

Venkite didelių lėkščių, nes į jas kyla pagunda prisidėti per daug maisto.

Maistą patiekite su patiekalais kontrastuojančios spalvos induose – tyrimai rodo, kad taip maisto suvalgome kur kas mažiau, nes geriau matome, kiek jo liko lėkštėje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ušackas pranešė, kad pralaimėjęs Šimonytei partinius rinkimus, Prezidento posto nesiektų (137)

Prie Prezidento rinkimų starto linijos – ir Ingrida Šimonytė . Ką pasirinks TS–LKD: ją ar...

Karbauskis už Grybauskaitės pasiūlymo mato kyšančias farmacininkų ausis (521)

Tikrasis prezidentės pateiktų priemonių konkurencingumui didinti tikslas yra sustabdyti planus dėl...

Lietuviai nukeliavo į turistų aplenkiamą Iraną: šiurpių mirties bausmių vieta stebino svetingumu (37)

Keliauti į Iraną sugalvojau tada, kai perskaičiau daug informacijos apie tenykščius žmones, jų...

Broliai Ballai autobusu grįžo į Lietuvą (5)

Sausio mėnesį krepšininkai Lamelo ir LiAngelo Ballai atvyko į Lietuvą. Tuo metu Vilniaus oro...

Nekaltas pirkinys oro uosto užkandinėje baigėsi tragedija (15)

Viena mergina mirė nuo stiprios alergijos sezamams, kai oro uosto kavinėje „Pret a Manger“,...

Putinas pateikė savo versiją dėl lėktuvo numušimo Sirijoje Kremlius išplatino viešą pareiškimą (254)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė...

Per žiniasklaidos dieną Valančiūnas driokstelėjo: galime išspardyti kitų užpakalius (3)

Toronto „Raptors“ žiniasklaidos diena neaplenkė ir komandos vidurio puolėjo 26 metų Jono...

Lengviausias būdas iššveisti pridegusį puodą: jokio mirkymo – prireiks tik vienos priemonės (20)

Kam gi nepasitaiko, kad ruošiant maistą pora minučių, kurioms žūtbūt prireikia pasitraukti nuo...

Didelė audra: kur laivams saugiau – uoste ar atvirame vandenyje? (3)

Laivai audrų vengia. Jų krovinys yra brangus, įgula – neišmatuojamai vertinga, o laikas –...

Karšta kaip liepsna: Australijos ugniagesiai kalendoriui fotografavosi su gyvūnėliais (18)

Nuo 1993-ųjų Australija kiekvienais metais džiugina viso pasaulio moteris – šių metų leidinys...