aA
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas informuoja vartotojus, kad remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nuomone, daugėja mokslinių įrodymų, jog transriebalų, susidariusių iš dalies hidrinant aliejų, vartojimas neigiamai veikia daugelį kardiovaskulinės (širdies kraujagyslių) rizikos faktorių ir didina koronarinės širdies ligos riziką.
Spurgos
© Shutterstock nuotr.

PSO Mitybos, fizinio aktyvumo ir sveikatos strategijoje, skirtoje dviem pagrindiniams neinfekcinių ligų rizikos faktoriams – mitybai ir fiziniam aktyvumui – pažymima, kad turėtų būti mažinamas iš riebalų gaunamas energijos kiekis, vietoje sočiųjų riebalų reikėtų vartoti nesočiuosius ir siekti eliminuoti iš mitybos transriebalus.

Kas yra transriebalai?

Transriebalai (transriebalų rūgštys) yra pavojingiausi maisto riebalai. Nedideli transriebalų kiekiai natūraliai aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Vis dėlto kenksmingesni yra perdirbtuose maisto produktuose esantys dirbtiniai transriebalai.

Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, naudojamais margarinuose ir komerciniam maisto ruošimui. Iš dalies hidrinti augaliniai riebalai arba transriebalai yra patrauklūs maisto pramonei, kadangi pasižymi ilga tinkamumo vartoti trukme, yra stabilūs gruzdinant maisto produktus, jų pusiau kieta konsistencija tinkama kepinių, saldumynų ir greitai paruošiamo maisto gamyboje.

Koks transriebalų neigiamas poveikis sveikatai?

• Transriebalų vartojimas gali sukelti reikšmingą žalą sveikatai ir neturi jokių naudingų savybių.

• Transriebalai didina žemo tankio lipidų (arba blogojo cholesterolio) ir mažina didelio tankio lipidų (arba gerojo cholesterolio) kiekį.

• Transriebalai daugiau nei bet kuri kita maistinė medžiaga didina koronarinės širdies ligos riziką.

• Transriebalai siejami su staigiomis mirtimis nuo širdies ligų ir padidinta diabeto rizika.

Kokiame maiste yra daugiausia transriebalų?

Daugiausia, kaip pabrėžia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai, dirbtinių transriebalų turintys maisto produktai yra šie: margarinas, kulinariniai riebalai, dauguma gruzdintų maisto produktų, dauguma greito maisto, krekeriai ir dauguma parduotuvėse pirktų keptų maisto produktų ir supakuotų užkandžių.

Pavyzdžiui, daug transriebalų yra glazūruotose spurgose, spragėsiuose, gruzdintose bulvytėse, gruzdintoje džiūvėsėliuose apvoliotoje vištienoje.

Kaip sumažinti suvartojamą transriebalų kiekį?

• Valgyti kaip galima mažiau transriebalų. Rekomenduojama vidutiniškai per dieną suvartoti mažiau nei 2 gramus transriebalų.

• Pasirinkti „gerus“ riebalus (mononesočiuosius riebalus ir polinesočiuosius riebalus, kurių yra aliejuje, riešutuose, alyvuogėse, avokaduose, žuvyse ir jūros gėrybėse).

• Vengti gruzdinto maisto, nes jis dažniausiai turi transriebalų.

• Valgyti mažiau greito maisto.

• Skaityti maisto etiketes (kartais jose pateikiama informacija apie transriebalų kiekį).

• Valgyti vaisius, daržoves ir visų grūdo dalių turinčius maisto produktus.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas pažymi, kad remiantis naujausiomis mokslo žiniomis apie transriebalų poveikį sveikatai, Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad viešojo maitinimo įstaigos ir maisto gamintojai turėtų vengti naudoti maisto produktų gamyboje pramoniniu būdu susidarančių transriebalų.

Didesnė nauda sveikatai tikėtina pakeitus iš dalies hidrintą aliejų įprastu aliejumi.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis (244)

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Navickienė: šis balsavimas parodė, kad vienam agrooligarchui ir jo kombainui pasibaigė dyzelis (244)

Seime renkami parašai siekiant inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus pavasarį. Prie iniciatorių...

JK parlamentarai atmetė Johnsono siūlytą „Brexit“ vykdymo planą (52)

Borisas Johnsonas antradienį pagaliau turėjo progą parlamentui pateikti savo „Brexit“...

Maslobojevas pirmoje pasaulio kikbokso čempionato kovoje pasiuntė varžovą į nokautą (51)

Įspūdinga pergale WAKO pasaulio kikbokso čempionatą Sarajeve, Bosnijoje ir Hercegovinoje, pradėjo...

Šiluma pradeda „galvoti“ apie pasitraukimą iš Lietuvos (3)

Šiąnakt per Lietuvą nusidrieks debesų juosta, bet žymesnio lietaus nesulauksime. Rimstant...

Turintiems didelį darbo stažą – gera žinia iš Seimo (37)

Seimas spręs, ar ne mažesnį kaip 40 metų darbo stažą turintys šalies gyventojau galėtų...

BMW skrydis Vilniuje: rėžėsi į stulpą, jį nulaužė ir apsivertė papildyta (38)

Vėlų antradienio vakarą Vilniuje įvyko avarija. Pirminiais duomenimis, susidūrė du...

Daug ir naudingai žaidęs Kalnietis su „Lokomotiv“ pralaimėjo Belgrade

Belgrado „Partizan“ (4-0) ir toliau žygiuoja Europos taurės varžybose be pralaimėjimų....

Mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo nuo vėžio ir didina vyrų vaisingumą (77)

Pastaruoju metu selenas sulaukia vis daugiau dėmesio. Ir nieko keisto, nes jis yra vienas iš...

Johnsonas skelbia pertrauką „Brexit“ sutarties tvirtinimui (3)

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas antradienį paskelbė stabdantis pastangas...