aA
Turbūt mažai yra dar tokių kontraversiškų produktų kaip soja. Labiausiai paplitęs pasaulyje į pupeles panašus ankštinis augalas vienų liaupsinamas, o kitų keikiamas. Vis dėlto, tai yra vienas seniausių ir geriausiai ištirtų maisto produktų, kuris, spėjama, kada nors išgelbės žmoniją nuo bado.
Sojų laukai
© Shutterstock nuotr.

Turi visų būtinų medžiagų

Sojos skiriasi nuo kitų ankštinių daržovių (pupelių, žirnių, pupų), nes jų baltymai tirpsta vandenyje, o aminorūgščių sudėtis taip gerai suderinta, kad panaši į pieno ir mėsos, todėl yra dažnas pakaitalas, atsisakiusiems gyvulinės kilmės produktų. Sojos baltymai kokybe prilygsta gyvulinės kilmės baltymams ir yra lengviau virškinami. Sojose yra 27-50 proc. baltymų, 9-16 proc. angliavandenių, 15-28 proc. riebalų, daug mineralinių medžiagų ir vitaminų: kalcio, geležies, fosforo, karoteno, folio ir nikotino rūgščių.

Stebina įvairove

Iš sojų pupelių gaminamas sviestas, margarinas, miltai, iš jų spaudžiamas aliejus, o išspaudos naudojamos dirbtiniam pienui, varškei, sūriui, mėsai, grietinėlei, padažams, jogurtams, ledams ir kitiems produktams gaminti. Parduotuvėse pardavinėjami įvairūs produktai su sojų priedais, kurie pagerina patiekalų skonį ir maistinę vertę.


Naudingos tik fermentuotos

Natūralios sojų pupelės ir fermentuotos skiriasi. Taikant gana sudėtingą technologiją sojos perdirbamos taip, kad produktuose išliktų gerosios pupelių savybės – jos fermentuojamos. Tik iš tokių sojų pagaminti produktai naudingi sveikatai. Po fermentacijos proceso, trunkančio nuo šešių mėnesių iki trejų metų, sojos tampa tinkamos virškinti.

Kelia alergiją

Nemažai augaliniais produktais besimaitinančių žmonių po keliolikos metų pastovaus sojos produktų vartojimo pradeda jausti įvairius šio produkto netoleravimo atvejus, tokius kaip pilvo diegliai, sunkus virškinimas, skrandžio spazmai, dėl to yra priversti išbraukti juos iš savo meniu.

Verta žinoti:

Teigiama, kad populiarėjantys sojos produktai, patiekalai, maisto papildai gali daryti organizmui ir žalą. Mokslininkai įrodė, kad soja turi ne tik visų žmogui reikalingų būtiniausių medžiagų, bet ir daug estrogenų - moters lytinių hormonų, kurie daro neigiamą įtaką vyro lytinei funkcijai. Tuo tarpu moterys, valgančios maistą, kurio pagrindas yra soja, gali sumažinti tikimybę pastoti.


Miso sriuba su grybais


Reikės:

2 šaukštų miso pastos,
2 svogūnų laiškų stiebų,
10 šiitake grybų,
100 gramų sojų varškės (tofu),
morkos,
600 ml daržovių sultinio arba vandens,
japoninio ridikas,
džiovintų dumblių (wakame).

Šiitake grybus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Japoninį ridiką ir morką susmulkinkite. Sojų varškę supjaustykite maždaug 1 cm kubeliais. Pakaitinkite sultinį iki užvirimo, įdėkite miso pastos ir išmaišykite, kad ji ištirptų.

Suberkite supjaustytus šiitake grybus ir virkite ant mažos ugnies 2-3 minutes. Sudėkite sojų varškę ir daržoves, virkite dar 2 minutes. Susmulkinkite svogūnų laiškus, įberkite į dubenėlius sriubai. Juos užpilkite verdančiu sultiniu, įberkite plonomis juostelėmis supjaustytų džiovintų dumblių. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (571)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (320)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (25)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (67)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (54)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (108)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (91)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...