Šiuo metu labai populiarios įvairios priemonės, padedančios atsikratyti nugaros skausmų: kosmodiskas, įvairūs šildantys pleistrai, masažuoliai, diržai. Norėčiau paklausti profesionalo nuomonės, ar yra rekomenduojama įsigyti šiuos pleistrus ir diskus. O gal yra kitokių priemonių, gal net liaudiškų, kurios padėtų kovojant su nugaros skausmais?

Regina, 48 metai

Kineziterapeuto Mindaugo Šetkaus komentaras

Aš savo pacientams nerekomenduoju tokių priemonių. Manau, kad kiekvienas pacientas, kurį kamuoja nugaros skausmai, turėtų pirmiausia kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti už skausmo slypinčią priežastį ir tik sužinojus diagnozę spręsti apie gydymą tokiais prietaisais. Juk nugaros skausmai signalizuoja ne vien tik apie stuburo patempimą ar sužeidimą, bet kartais tai gali būti ir pažeistų vidinių organų keliami skausmai.

Kai kuriais atvejais tokie įrenginiai kaip kosmodiskas ar kitos masažuojančios ir skausmą malšinančios priemonės gali net pakenkti. Jei yra stuburo nestabilumas, jos gali dar labiau atpalaiduoti slankstelius ir sukelti dar didesnius skausmus. Aišku, jei žmogui sutrauktas raumuo, tai šios priemonės gali padėti, tačiau daugeliu atveju tai tiesiog placebas, kurį norima įpiršti bet kokio skausmo malšinančio būdo ieškančiam žmogui.

Taip pat nerekomenduoju ir liaudiškų priemonių, jei nėra nustatyta tiksli paciento diagnozė. Esu susidūręs su pacientais, kurie uždegimą malšina naminės varškės kompresais ar kūdikio šlapimu suvilgytais kopūsto lapais. Nesuprantu, kaip tokios priemonės gali pagelbėti. Kartais kopūsto lapas gali numalšinti uždegimą, tačiau vis dėlto patarčiau žmonėms kreiptis į gydytojus, o ne gydytis namie.