Galbūt skamba keistokai ir neįprastai, bet iš tiesų geriau neplauti vaisių ir daržovių prieš sudedant juos į šaldytuvą ar spintelę. Jei jie nešvarūs, nuvalykite sausa šluoste ar popieriniu rankšluosčiu, nes vanduo nuplaus visą jų natūralią apsaugą, todėl produktai greičiau pradės pūti ar pelyti.

Vaisius ir daržoves geriausia laikyti sausai, nes drėgmė skatina puvimą. Patariama į talpą, kurioje laikote vaisius ir daržoves, įkloti popierinį rankšluostį – jis sugers drėgmės perteklių ir produktai nepus, rašoma brightside.me.

Kaip laikyti avokadus

Neprinokusius avokadus geriausia sudėti į storą popierinį maišelį arba suvynioti į laikraštį ir laikyti kambario temperatūroje, kol prinoks. Kai jau prinoks, sudėkite į plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve.

Šaldytuve galima laikyti ne visus vaisius ir daržoves

Saldžiąsias paprikas, agurkus ir pomidorus geriausia laikyti kambario temperatūroje. Jei paprikas laikysite šaldytuve, jos praras traškumą, o agurkai ir pomidorai gali tapti glitūs. Į šaldytuvą taip pat nedėkite neprinokusių vaisių ir daržovių, antraip jie suges daug greičiau.

Apvyniokite bananų kotelius

Šaldytuve laikomi bananai labai greit pajuoduoja ir praranda skonį. Geriausia juos laikyti kambario temperatūroje, apvyniojus kotelius plastikine plėvele.

Nuluptas ir supjaustytas daržoves geriausia laikyti vandenyje

Šviežiai supjaustytas daržoves, tokias kaip morkos ir salierai, galima ilgai laikyti šaldytuve – tik sudėkite į indą su trupučiu vandens.

Vaisius ir daržoves laikykite šiltesnėje šaldytuvo dalyje

Kuo žemesnė temperatūra, tuo vaisiai ir daržovės greičiau praranda savo kvapą ir skonį. Jei norite, kad jie ilgiau išsilaikytų skanūs, laikykite toje šaldytuvo dalyje, kur temperatūra yra kiek aukštesnė.

Kai kurių vaisių ir daržovių negalima laikyti kartu

Kai kurios daržovės ir vaisiai, kai sunoksta, ima aktyviai skleisti etileno dujas. Tai bananai, abrikosai, melionai, kriaušės, slyvos, mangai ir pomidorai. O kiti vaisiai ir daržovės yra jautrūs etilenui, pavyzdžiui, obuoliai, baklažanai, arbūzai, bulvės, moliūgai, morkos ir brokoliai. Kai vaisiai ir daržovės iš abiejų grupių yra laikomi kartu, jie ima labai greit gesti. Tad geriau juos laikyti atskirai.

Svogūnus ir bulves geriau laikyti atskirai

Jei svogūnus ir bulves laikysite vienoje vietoje, svogūnai labai greit ims leisti laiškus, ir taps nevalgomi.

Česnakams ir svogūnams patinka tamsa

Geriausia česnakų ir svogūnų draugė yra tamsa. Jei jūsų namuose nėra tamsiojo kambariuko ar podėlio, sudėkite juos į popierinius maišelius su keliose vietose pradurtomis skylutėmis orui. Taip juos galite laikyti praktiškai bet kur, nes jie bus tamsoje.

Bulvių negalima laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose

Bulvių negalima laikyti tokioje vietoje, kur jas tiesiogiai pasiekia saulės spinduliai. Jos ne tik ims pūti, bet ir taps pavojingos sveikatai. Geriausia jas laikyti sausoje, tamsioje vietoje medinėje ar plastikinėje dėžėje ar krepšyje.

Prie bulvių padėkite kelis obuolius

Jei šalia bulvių laikysite vieną ar du obuolius, bulvės ilgiau išliks šviežios.

Smidrai ilgiau išsilaiko pamerkti į vandenį

Smidrus geriausia pamerkti į stiklinę vandens kaip gėlių puokštę – taip jie daug ilgiau išsilaikys švieži.

Brokoliams ir žiediniams kopūstams patinka drėgmė

Brokoliai geriausiai išsilaiko, kai jų stiebas įmerktas į šviežią vandenį, o viršus uždengiamas drėgnu rankšluosčiu. Vandenį reikėtų keisti reguliariai, o rankšluostį dažnai drėkinti. Žiedinius kopūstus taip pat geriausia įvynioti į drėgną rankšluostį arba į plastikinę plėvelę su keliomis pradurtomis skylėmis ventiliacijai.

Kambario temperatūroje laikomoms daržovėms reikia oro

Daržovių nereikėtų laikyti spintelėje ar uždaroje talpoje, kitaip jos suges daug greičiau. Geriausia jas laikyti medinėse ar plastikinėse dėžėse, į kurias patenka oro arba bet kur, kur oras juda ir neužsistovi.

Salierus įvyniokite į aliuminio foliją

Salierai išsilaikys ilgiau, jei įvyniosite juos į aliuminio foliją ir laikysite šaldytuve. Plastikiniame maišelyje ar plėvelėje jie greičiau praranda skonį ir tekstūrą.

Pomidorus laikykite koteliais į viršų

Sritis, esanti apie stiebą, yra pati jautriausia pomidoro dalis. Būtent nuo šios vietos pomidorai pradeda gesti. Tad laikykite juos koteliais į viršų ir jie išsilaikys ilgiau.

Vynuogės ilgiau išliks šviežios, jei bus laikomos plastikiniuose maišeliuose

Vynuogės ilgiau išliks šviežios, sultingos ir skanios, jei sudėsite jas į plastikinius maišelius ar suvyniosite į plastikinę plėvelę ir laikysite šaldytuve. Taip pat patartina nelaikyti didelio jų kiekio vienoje vietoje, nes apatinės vynuogės nuo svorio susitrins ir ims greičiau gesti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)