Neskubėkite. Kiekviena dieta turi savų privalumų ir trūkumų, galiausiai mitybos specialistai sutaria – geriausia ir veiksmingiausia dieta ta, kurios galima laikytis visada. Ne savaitę ar mėnesį, o pastoviai taip maitintis.

2014 m. Toronto universiteto tyrėjai išanalizavo 59-is mokslinius straipsnius apie lieknėjimą, tarp jų – 48-is atliktus tyrimus, ir padarė išvadą – geriausia dieta yra tokia, kurios žmonės gali ilgai laikytis. Be to, ankstesnis tyrimas parodė – žmonės, kurie metus laikėsi Atkinso, Ornisho, „Weight Watchers“ ar kt. dietų, nepaisant figūros, tipo sulieknėjo vienodai, tiesa, ne tiek daug. Na, o tie, kurie laikėsi savų mitybos principų, sulieknėjo kur kas daugiau. Tyrėjų teigimu, gebėjimas laikytis dietos ar tam tikrų mitybos principų – didesnės sėkmės garantas lieknėjant nei tam tikra dieta.

„Žmonės turi tvirtai įsišaknijusią nuomonę apie riebalus ar angliavandenius, – aiškino dietologas Timas Churchas. – Tačiau nepaisant nesibaigiančio knygų apie lieknėjimą sąrašo, nėra makromaistingos medžiagos, kuri būtų geriausia.“

Trumpai tariant, jei suvartojate mažiau kalorijų, nei išeikvojate per dieną, lieknėsite. Tad kodėl protingai nepamažinus kalorijų?

„Per naktį nesustorėjate 10 kg, tam reikia laiko. Tas pats pasakytina ir apie sulesinėjimą 10 kg, – teigia mitybos specialistas Albertas Matherny‘is. – Pastovumas, ilgalaikiai gyvenimo būdo pokyčiai garantuoja sveikatą ir sėkmingą lieknėjimą.“

Galiausiai net sulieknėja vienam–dviem trečdaliams besilaikiusių dietos svoris grįžta ir net su kaupu, anot Amerikoje atliktų tyrimų. O kilogramai pareina, nes žmonės grįžta prie buvusių mitybos principų.

„Jei likusį gyvenimą negalite taip maitintis, dieta beprasmė, – aiškina T. Churchas. – Raskite naują mitybos būdą, kuris taptų jūsų kasdienybe, įprastu gyvenimo būdu. Tikslas – rasti tokią gyvenseną, kuri padėtų sulieknėti. Štai tokia programa bus veiksminga.“

Kokios dietos įmanoma laikytis?

Svarbiausias klausimas, tiesa? Veikiausiai jau supratote – visiems tiks skirtingos dietos. Tiesa, veiksminga dieta turi atitikti kelis kriterijus:

1. Turi būti sveika.

Atrodytų, akivaizdu, tačiau labai svarbu neatsisakyti tam tikros maisto produktų grupės ir nesimaitinti vien supakuotu dietiniu maistu, nes tai patogu. Geriausia – galvoti ne tik apie lieknėjimą, bet ir apie sveikatą. Juk kas iš to, jei sulieknėsite, bet tuo pačiu susirgsite?

2. Svarbiausia – nedideli pokyčiai.

„Dieta – veikiau nedideli pokyčiai daugelyje sričių, nei ekstremali permaina kurioje nors srityje. Pavyzdžiui, daržovių valgymas su kiekvienu patiekalu, cukraus mažinimas, neužkandžiavimas tarp valgymų – įgyvendinamas ir praktiškas būdas.

3. Reikalingi įgūdžiai.

Dietoje nebus nurodyta, ką tiksliai kasdien valgyti, ko nevalgyti. Ji tik pateikia schemą, moko pamėgti veiką maistą, atsisakyti emocinio valgymo, persivalgymo, atpažinti realų alkį. Išlavinus šiuos įgūdžius galėsite laikytis savo dietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)