Tikslas yra atsirinkti savo mitybai tokius produktus, kuriuos vartodamas jaustumeisi puikiai, galėtum valgyti sočiai ir tuo pačiu lieknėtum…

Šis atsirinkimas turi du lygius:

Produktai, kurių reikia atsisakyti visiems, kurie laikosi programos;

Produktai, kurių turi atsisakyti kiekvienas individualiai.

Produktai, kurių reikia atsisakyti visiems, kurie lieknėja pagal šią programą.

Yra dvi kategorijos produktų, kuriuos reikia išbraukti iš savo mitybos - tai miltai ir gyvuliniai riebalai.

Aiškumo dėlei aprašysiu šiek tiek plačiau:

Miltai ir miltiniai patiekalai. Atsisakyk visų iš miltų pagamintų produktų: blynų, bandelių, įvairių kepinių. Palik savo racione tik kietagrūdžių kviečių produktus, t. y. pastą (makaronus), lazaniją. Kad atskirtum, kurie makaronai ar kiti gaminiai tau tinka, o kurie ne, prieš pirkdamas paskaityk etiketę. Dažniausiai visi itališki ir didžioji dalis vokiškų makaronų būna pagaminti iš kietagrūdžių kviečių. Visi šie produktai yra tinkami tavo mitybai. Gali būti tik iš kietagrūdžių kviečių, gali būti su kiaušiniu – visi jie vienodai geri. Pirk, virk, kurk patiekalus ir kirsk į sveikatą. Tai puikus maistas.

Riebūs pieno produktai. Tavo mitybai netinka riebūs pieno produktai, nes jie turi daug gyvulinės kilmės riebalų. Drąsiai palik savo racione visus pieno produktus, kurių riebumas yra iki 1%. Taigi susumuokim, kas liko: pienas, pasukos, jogurtas, varškė. Sek, kad visi jie būtų iki 1 % riebumo. Susumuokim, ko reikia atsisakyti: tų pačių anksčiau išvardytų produktų, kurių riebumas viršija 1 %, ir grietinės, sūrio, sviesto. Taip pat nepamiršk, kad jau geras mėnuo nebeperki saldintų pieno produktų, taip tęsk ir toliau.

Riebi mėsa. Jos irgi reikia atsisakyti. Kas yra riebi mėsa? Didžioji dalis kiaulienos, paukštienos oda, na, ir kitų gyvūnų riebios mėsos dalys. Paskaitinėk etiketes. Pasirink mėsą, kurioje mažiau nei 20 %, o dar geriau iki 10 % riebalų. Paukštienos odelę, kitus riebalus nuimk nuo mėsos prieš gamindamas patiekalą. Šis apribojimas neliečia žuvies ir kitų jūros produktų. Riebią žuvį gali kirsti kiek tik širdis geidžia.

Tuo bendroji dalis yra baigiama, dabar pereikime prie tavo individualios dalies.

Produktai, kurių atsisakyti turime kiekvienas individualiai

Tai produktai, kurių musų organizmas „nenori“. Man tokie produktai yra: svogūnai, švieži česnakai, ankštiniai. Tau jie gal tinka puikiausiai, tačiau gal tau netinka pieno produktai ar riešutai? Čia galima labai didelė įvairovė. Tiesiog stebėk save. Atkreipk dėmesį, kaip jautiesi pavalgęs, gal pasidarei mieguistas, gal pučia pilvą, gal sunkiai virškina, o gal kietėja viduriai? Atkreipk dėmesį į šiuos organizmo signalus ir “išvalyk” savo mitybą nuo tau netinkamų produktų.

Sureguliuotos mitybos požymiai:

nuolatinė gera savijauta;
normalus, lengvas tuštinimasis;
sotumas ir tuo pačiu lengvumas po valgio;
geras virškinimas.

Skirk truputį laiko savistabai. Kurk naujus neišbandytus patiekalus. Receptukų rasi „Lieknųjų Gurmanų“ puslapyje, o kiekvieną pirmadienį profesionalus virtuvės meistras Martynas Mikelėnas jų pasiūlys ir DELFI skaitytojams receptų rubrikoje. Tad atsipalaiduok ir mėgaukis.

Jeigu tau “…. be proto skanu cepelinai su riebiu kiaulienos įdaru, užpilti spirgučių – grietinės padažu…”, tai ne gailėkis savęs, o prisimink, kad skonis – tai takelis per pievą. O takelis per pievą yra tik tol, kol juo vaikštai. Nustosi vaikščioti – užžels, pradėsi eiti kitoje vietoje – išminsi naują takelį. Ir tada skanu jau bus visai kiti dalykai…

Baigiamosios Lieknėjimo programos nuostatos

Lieknėjimo programoje taisyklių mažai, tačiau jos labai stiprios ir tuo pačiu nelengvos. Programoje nėra nei vienos rekomendacijos ar apribojimo, kuris kaip nors pakenktų tavo sveikatai. Atvirkščiai, visi principai dera su sveikos mitybos ir sveikos gyvensenos principais.

Jeigu jautiesi kuriems nors iš Lieknėjimo programos principų dar nepasirengęs, tai pasirink tuos, kurie tau šiuo metu priimtini. Bet kurios Lieknėjimo programos taisyklės laikymasis yra žingsnelis link tikslo.