aA
Daug druskos suvartojame ne tik su sūriais traškučiais. Be tos druskos, kurios dedate patys, nemažas jos kiekis patenka į jūsų lėkštę kitais būdais.
© Shutterstock

„Pagrindinė taisyklė – bet kokiame perdirbtame, žmogaus pagamintame patiekale greičiausiai yra druskos – ir nemažai, – sako dietologė, sporto trenerė Mandy Enright. – Jei produktas yra konservuotas skardinėje arba pagamintas ir užšaldytas, jame yra druskos.“

Dėl pavojingo druskos pertekliaus šalutinio poveikio (jis siejamas su kraujospūdžiu) dar diskutuojama, bet šiaip ar taip, per daug druskos sukelia tinimą, užlaiko vandenį, rašoma womenshealthmag.com.

Beje, įvairiose druskos rūšyse – rožinėje Himalajų druskoje, prancūziškoje jūros druskoje ir pan. – yra net 40 proc. natrio.

Naujausiomis medikų rekomendacijomis, per dieną turėtume suvartoti ne daugiau nei 1 šaukštelį druskos, tačiau dauguma žmonių druskos suvartoja kur kas daugiau – iki 1,3 šaukštelio, teigia M. Enright.

4 požymiai, kad vartojate per daug druskos

1. Stipriai troškina

Natris padeda organizmui subalansuoti skysčius. „Kažkiek druskos mums reikia kasdien, kad organizme būtų palaikomas skysčių balansas, – aiškina M. Enright. – Natris druskoje padeda išlaikyti skystį ląstelių viduje.“

M. Enright teigimu, kai jaučiame troškulį, organizmas rodo, kad pagal esamą natrio kiekį organizme nepakanka vandens, taigi į smegenis siunčiamas signalas, kad reikia atsigerti.“

2. Tinstate

Nuo sūraus maisto nemaloniai patinstame. „Kai kraujyje per daug natrio, vanduo išteka iš ląstelių, todėl atsiranda patinimas, – teigia M. Enright. – Dėl didelio kiekio natrio ir didelio vandens kiekio jam subalansuoti gali atsirasti tinimas, ypač pilvo srityje.“ Po sūraus valgio gali patinti rankų ar kojų pirštai. Kaltininkas – tinimą sukeliantis skysčių disbalansas.

3. Skauda galvą

Atrodytų, be jokios priežasties skauda galvą? Prisiminkite, ką neseniai valgėte. „Dėl per didelio druskos kiekio gali išsiplėsti kraujagyslės smegenyse, todėl ima skaudėti galvą“, – sako M. Enright.

4. Atbunka skonio receptoriai

Besaikis druskos vartojimas ne tik kenkia sveikatai, bet ir gali atbukinti skonio receptorius, tada laikui bėgant valgis atrodys vis neskanesnis“, – pabrėžia M. Enright. Kuo daugiau druskos vartojate, tuo daugiau jos reikia, kad jums būtų skanu. „Daug žmonių nesupranta, kiek daug druskos suvartoja dėl atbukusių, besikeičiančių skonio receptorių“, – sako M. Enright.

Kaip sumažinti druskos

Keli M. Enright patarimai, kaip sumažinti druskos vartojimą.

1. Venkite vadinamojo sūraus šešeto

„Amerikos širdies ligų asociacija pavadino šiuos produktus sūriu šešetu: duona ir riestai, įvairūs kumpiai, dešros ir pan., sumuštiniai ir mėsainiai (ypač šaldyti), pica, sriubos skardinėse, šaldyti vištienos gaminiai (pvz., kepsneliai)“, – teigia M. Enright.

2. Dažniau gaminkite namuose

Valgant viešojo maitinimo įstaigose, perkant valgių išsinešimui suvartojate daug druskos. Stenkitės dažniau gaminti namuose, neškitės pačių pasigamintų valgių į darbą, kad žinotumėte, kiek druskos dėta į jūsų patiekalus“, – pataria M. Enright.

3. Ieškokite naujų skonių

Gamindami eksperimentuokite, druską atidėję į šalį. „Stenkitės išgauti įvairių skonių iš žolelių – tiek šviežių, tiek džiovintų – prieskonių, rūgščių – pvz., citrinos sulčių ir acto“, – siūlo M. Enright.

4. Nuplaukite ir dar kartą nuskalaukite

Kai neapsieinate be konservuotų produktų, pirkite tokius, ant kurių pakuočių užrašyta „mažai natrio“ arba „nėra pridėtinės druskos“. „Konservuotas pupeles, avinžirnius nuskalaukite. Arba išsivirkite džiovintų pupelių be druskos ir patys įberkite truputį druskos ir prieskonių“, – pataria M. Enright.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Naujų technologijų era: piršto antspaudu ar veidu atrakinami išmanieji telefonai – kiek tai saugu (51)

Šiandien jau nieko nestebina, kad pirštų antspaudu ar savo veidu galite atrakinti išmanųjį...

Sutampa net aplinkybės: Karbauskiui teko savo kailiu pabūti Pranckiečio vietoje (127)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis patekęs į...

Gaisras Alytuje: dūmai nusisuko nuo miesto Prognozuoja, kada gaisras bus užgesintas. Papildyta 21:03 (543)

DELFI žurnalistai apsilankė Alytaus apylinkėse, kur šiuo metu vargsta nuo degančių padangų...

Zelenskis negrąžins didžiausio šalies banko savininkui: gresia rimtas konfliktas su buvusiu partneriu (40)

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo vyriausybė negrąžins didžiausio šalies banko...

Veryga kreipėsi į Alytaus gyventojus (83)

Alytuje jau ketvirtą parą nepavykstant užgesinti padangų perdirbimo gamykloje kilusio gaisro,...

Prancūzijoje turėjo savo krautuvėlę, bet ramybės oazę atrado mažame Žemaitijos kaimelyje (18)

Trylika metų mažame miestelyje Prancūzijoje gyvenusi Lina Galminaitė Blanchot ten turėjo savo...

Užkalnis: kuo kvepia laukinė laisvė ir runkeliai iš kioskų? (90)

Bjaurieji amžiai, dar žinomi, kaip pirmasis nepriklausomybės dešimtmetis, viskas, kas prasideda...

Apie troleibusą svajojo nuo vaikystės: kai atlyginimas – 500 eurų, jauni darbuotojai čia neužsibūna (58)

Vilniaus miesto gatvės neįsivaizduojamos be troleibusų. Vieni jų nemėgsta dėl prasto...

Ekspertai pateikė labiausiai pasiteisinančius patarimus sekso klausimais (5)

Sakote, kad intymus bendravimas jums nekelia jokių problemų? Net atvirkščiai – jis ypač vykęs...

Mitybos specialistė Tulčina perspėjo kavos mėgėjus ir įvardijo, ko pati niekada nevalgo (145)

Jei norite būti sveiki, kiekvieną rytą valykite dantis su soda, išgerkite stiklinę šilto vandens...