aA
Daug druskos suvartojame ne tik su sūriais traškučiais. Be tos druskos, kurios dedate patys, nemažas jos kiekis patenka į jūsų lėkštę kitais būdais.
© Shutterstock

„Pagrindinė taisyklė – bet kokiame perdirbtame, žmogaus pagamintame patiekale greičiausiai yra druskos – ir nemažai, – sako dietologė, sporto trenerė Mandy Enright. – Jei produktas yra konservuotas skardinėje arba pagamintas ir užšaldytas, jame yra druskos.“

Dėl pavojingo druskos pertekliaus šalutinio poveikio (jis siejamas su kraujospūdžiu) dar diskutuojama, bet šiaip ar taip, per daug druskos sukelia tinimą, užlaiko vandenį, rašoma womenshealthmag.com.

Beje, įvairiose druskos rūšyse – rožinėje Himalajų druskoje, prancūziškoje jūros druskoje ir pan. – yra net 40 proc. natrio.

Naujausiomis medikų rekomendacijomis, per dieną turėtume suvartoti ne daugiau nei 1 šaukštelį druskos, tačiau dauguma žmonių druskos suvartoja kur kas daugiau – iki 1,3 šaukštelio, teigia M. Enright.

4 požymiai, kad vartojate per daug druskos

1. Stipriai troškina

Natris padeda organizmui subalansuoti skysčius. „Kažkiek druskos mums reikia kasdien, kad organizme būtų palaikomas skysčių balansas, – aiškina M. Enright. – Natris druskoje padeda išlaikyti skystį ląstelių viduje.“

M. Enright teigimu, kai jaučiame troškulį, organizmas rodo, kad pagal esamą natrio kiekį organizme nepakanka vandens, taigi į smegenis siunčiamas signalas, kad reikia atsigerti.“

2. Tinstate

Nuo sūraus maisto nemaloniai patinstame. „Kai kraujyje per daug natrio, vanduo išteka iš ląstelių, todėl atsiranda patinimas, – teigia M. Enright. – Dėl didelio kiekio natrio ir didelio vandens kiekio jam subalansuoti gali atsirasti tinimas, ypač pilvo srityje.“ Po sūraus valgio gali patinti rankų ar kojų pirštai. Kaltininkas – tinimą sukeliantis skysčių disbalansas.

3. Skauda galvą

Atrodytų, be jokios priežasties skauda galvą? Prisiminkite, ką neseniai valgėte. „Dėl per didelio druskos kiekio gali išsiplėsti kraujagyslės smegenyse, todėl ima skaudėti galvą“, – sako M. Enright.

4. Atbunka skonio receptoriai

Besaikis druskos vartojimas ne tik kenkia sveikatai, bet ir gali atbukinti skonio receptorius, tada laikui bėgant valgis atrodys vis neskanesnis“, – pabrėžia M. Enright. Kuo daugiau druskos vartojate, tuo daugiau jos reikia, kad jums būtų skanu. „Daug žmonių nesupranta, kiek daug druskos suvartoja dėl atbukusių, besikeičiančių skonio receptorių“, – sako M. Enright.

Kaip sumažinti druskos

Keli M. Enright patarimai, kaip sumažinti druskos vartojimą.

1. Venkite vadinamojo sūraus šešeto

„Amerikos širdies ligų asociacija pavadino šiuos produktus sūriu šešetu: duona ir riestai, įvairūs kumpiai, dešros ir pan., sumuštiniai ir mėsainiai (ypač šaldyti), pica, sriubos skardinėse, šaldyti vištienos gaminiai (pvz., kepsneliai)“, – teigia M. Enright.

2. Dažniau gaminkite namuose

Valgant viešojo maitinimo įstaigose, perkant valgių išsinešimui suvartojate daug druskos. Stenkitės dažniau gaminti namuose, neškitės pačių pasigamintų valgių į darbą, kad žinotumėte, kiek druskos dėta į jūsų patiekalus“, – pataria M. Enright.

3. Ieškokite naujų skonių

Gamindami eksperimentuokite, druską atidėję į šalį. „Stenkitės išgauti įvairių skonių iš žolelių – tiek šviežių, tiek džiovintų – prieskonių, rūgščių – pvz., citrinos sulčių ir acto“, – siūlo M. Enright.

4. Nuplaukite ir dar kartą nuskalaukite

Kai neapsieinate be konservuotų produktų, pirkite tokius, ant kurių pakuočių užrašyta „mažai natrio“ arba „nėra pridėtinės druskos“. „Konservuotas pupeles, avinžirnius nuskalaukite. Arba išsivirkite džiovintų pupelių be druskos ir patys įberkite truputį druskos ir prieskonių“, – pataria M. Enright.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Svarbiausios NATO pratybos nuo Šaltojo karo laikų: scenarijus – lyg iš įtempto siužeto trilerio (20)

Desantinės operacijos metu užpuolama NATO valstybė, o 5-ąjį Šiaurės Atlanto sutarties...

Siurprizas dirbantiesiems savarankiškai: mokesčiai didės (8)

Vyriausybės pateiktame „ Sodros “ biudžeto projekte – paslėptas siurprizas. Kartu su juo...

Infliacija rusus stumia į neviltį (5)

Rusijos vartotojus slegia niūrios nuotaikos, nes infliacija vis labiau pakerta jų perkamąją galią.

Patenkintas Jasikevičius „gražuolių“ matyti „Žalgiryje“ nenori: turime iš naujo tapti žvėrimis specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (8)

Kauno „Žalgiris“ pademonstravo įspūdingą žaidimą puolime bei atidarė pergalių sąskaitą...

Sostinės pakraštyje – garsių prekių ženklų išparduotuvė, apie kurią nenorėtumėte niekam prasitarti (162)

Pasakoti ar nepasakoti – štai kur klausimas, kai kalba nukrypsta apie neseniai duris pravėrusias...

Orai: anticiklono įtaka Lietuvoje menks (1)

Ruduo mūsų norų nepaiso, teks susitaikyti, jog ketvirtadienis – paskutinė spalio diena, kai...

Mistinė vieta, apie kurią žino retas vilnietis: užsieniečiai čia plūsta tūkstančiais (80)

Retas vilnietis žino apie namą, stovintį Antakalnio V. Grybo gatvės Vaikų namų teritorijoje,...

Pribloškiantis Sabonio sezono startas: istorinis dvigubas dublis, žvėriškas dėjimas ir puiki pergalė (3)

Fantastišku pasirodymu reguliarųjį NBA sezoną pradėjo Domantas Sabonis ir Indianos...

Šaro rimbas padėjo: „Žalgiris“ Stambule parodė tikrąjį savo veidą (243)

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenoje ieškojo pirmos...

Puikiais perdavimais išsiskyręs Valančiūnas ir „Raptors“ sezoną pradėjo pergale prieš „Cavaliers“

Sėkmingai naujajame 2018-19 metų NBA reguliariajame sezone startavo Toronto „Raptors“ (1-0)...