Gydymas ar priemonės hormonų pusiausvyrai atkurti priklausys nuo to, kas sukėlė plaukų slinkimą ar net plikimą.

Štai kelios dažniausios plaukų slinkimo priežastys, kurias galima pašalinti, atkūrus hormonų pusiausvyrą, ėmus gydyti pagrindinę hormoninės kilmės priežastį:

1. Skydliaukės veiklos sutrikimai

Jei skydliaukė hiperaktyvi (skydliaukės hipertirozė), ėmus gydyti skydliaukę, nustoja slinkti plaukai.

Skydliaukės sutrikimams dažnai turi įtakos vitamino D trūkumas. Ėmus vartoti vitamino D, įprastai sustiprėja imunitetas, pagerėja medžiagų apykaita ir normalizuojasi skydliaukės veikla, na o tada, savaime suprantama, nustoja slinkti plaukai. Stenkitės ilgiau būti saulėje, kad organizme gamintųsi vitaminas D, valgykite riebios žuvies ar vitaminu D papildytų maisto produktų.

Kitas patarimas – valgyti nevalytų grūdų produktų, kad gautumėte daugiau vitamino B12. Tai dar vienas vitaminas, svarbus hipertirozės atveju. Endokrininę funkciją gerina ir imbieras, taigi gydant hipertirozę valgykite ir imbiero.

Ajurvedos gydytojai siūlo vartoti skydliaukės veiklą gerinančius žolelių papildus – „Ashvaganda“, „Triphala“, „Kanchanar guggulu“, „Varunadi kasaya“. Tiesa, papildus patartina vartoti, prieš tai pasitarus su gydytoju.

2. Diabetas

Sergant diabetu, vieni iš pagrindinių periferinių kraujagyslių ligos požymių – šąlančios kojos, lėtas, pradingstantis pulsas ir plaukų slinkimas. Fizinis aktyvumas, sportas geria gerina kraujotaką, taigi reikia kasdien mankštintis.

Pradėkite nuo 5–10 min. trukmės apšilimo – pasivaikščiokite, lėtai pavažinėkite dviračiu. Po to atlikite tempimo pratimų. Pasportavus patartina 5–10 min. nurimti, atsipalaiduoti. Kad nesusitraumuotumėte kojų, imkitės atsargumo priemonių – įdėkite į sportinius batelius silikonius ar kitokius vidpadžius, mūvėkite medvilnės ir poliesterio ar vien poliesterio kojines.

Sportas didina ir jautrumą insulinui, organizmui padeda moduliuoti gliukozės išnešiojimą ir įsisavinimą, gerina gliukozės išskyrimą iš kepenų, lipidų apykaitą. Dėl visų minėtų priežasčių sergant diabetu sportas padeda reguliuoti hormonų disbalansą.

3. Moteriškų hormonų disbalansas

Dalinis plikumas moterims atsiranda tada, kai organizme keičiasi hormonų pusiausvyra – pavyzdžiui, nėštumo metu padaugėja estrogeno, o pagimdžius šio hormono staigiai sumažėja. Arba ankstyvomis menopauzės fazėmis, įžengus į penktą ar į šeštą dešimtmetį.

Organizmui padėsite, jei sumažinsite alkoholio, kofeino vartojimą ir mesite rūkyti. Dėl minėtų dalykų didėja estrogeno lygis ir sutrikdo natūralų hormonų balansą organizme. Tyrimai rodo, kad vartojant daugiau polifenolių ir ląstelienos daug turinčio maisto, mažėja estrogeno lygis. Taigi uogos ir linų sėmenys turėtų būti jūsų valgomų maisto produktų sąrašo pradžioje.

4. Testosterono perteklius

Vyriškas hormonas testosteronas, kaip ir kiti androgenai, skatina plaukų augimą. Tačiau jei moters organizme yra testosterono perteklius, jis gali sukelti didesnį plaukuotumą ant veido, plaukų nuo galvos slinkimą, išplikimą ties smilkiniais ir pakaušyje (kaip vyrams) ir / arba plaukų suplonėjimą.

Ir šiuo atveju sportas yra veiksmingas būdas subalansuoti hormonus, sumažinti testosterono lygį organizme.

Atlikus tyrimą su moterimis po menopauzės, kurių organizme buvo testosterono perteklius, paaiškėjo, kad po metų vidutinio intensyvumo sporto jų organizme 0,5–2 proc. sumažėjo riebalų, taip 4,7–10,4 proc. sumažėjo testosterono.

5. Imuninės sistemos sutrikimai

Monetos dydžio išplikusios dėmės (alopecia areata) dažniau pasitaiko jaunesniems suaugusiems žmonėms, tai požymis, kad reikia stiprinti imunitetą. Oksidancinį stresą padeda sumažinti antioksidantų turintys produktai – ciberžolė, svogūnai, česnakai, brokoliai, špinatai, ankštiniai, granatai ir mėlynės. Daug antioksidantų turintis maistas stabdo ir plaukų žilimą.

6. Per didelis kortizolio lygis dėl streso

Dėl emocinių priežasčių, dėl skaudžių išgyvenimų kylanti stresas ar fiziologinio pobūdžio stresas, pvz., gimdymas, gali sukelti plaukų slinkimą. Jei streso sukėlėjas laikinas, tada atlėgus įtampai plaukai vėl pradeda augti. Bet jei gyvenime patiriate nuolatinį stresą, sumažinti streso hormono kortizolio lygį gali padėti alternatyvios priemonės.

Pamažinus kortizolio lygį organizme, organizmas atsigauna po streso, sustiprėja. Joga, meditacija – dar vienas būdas atsipalaiduoti, numalšinti stresą, kad jis nesukeltų hormonų disbalanso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)