Tirpstančių ir vėl grįžtančių riebalų problema kamuoja ne tik nutukusius žmones. Juk visos moterys su kraupu žvelgia į svarstyklės skaičiukus, kurie per kelias dienas truputį padidėja. Vyrai į tai galbūt reaguoja ramiai, tačiau net ir jiems giliai viduje sukirba mintis „kodėl?“

Mūsų savijauta didžiąja dalimi priklauso nuo nusiteikimo ir požiūro į save. Todėl ryte pamatyti nepalankūs skaičiai svarstyklėse tikrai nenudžiugins ir neprivers šypsotis dienos metu, kad ir kaip gerai klostytųsi kiti įvykiai. Nuolat sportuoji, sveikai maitiniesi, o čia – še tau, keli papildomi kilogramai…

Gal kai kurie iš mūsų, kad ir kiek besistengtume, nepakeisime savo prigimties ir jau būtų pats laikas nuleisti rankas? 34 proc. amerikiečių turi viršsvorio, o dar 34 proc. yra nutukę. Jaučiamės saugūs, nes ši problema – toli už Atlanto? Deja, panašius rodiklius jau pasiekė ir Didžioji Britanija. Tai gal tiesiog atsisėdame ir laukiame, kol ir Lietuvoje nutukimas taps brangiausiai šaliai kainuojančia sveikatos problema?

Pasirodo, jog mūsų pastangos vaisius vis dėlto turi. Taip, yra mokslinių įrodymų, jog kai kurių žmoniu organizmas turi tam tikrą ribą, nuo kurios darosi sunku numesti ar priaugti svorio, tačiau sunku dar nereiškia, jog neįmanoma.

Stori ir ploni genai

Kol keli šimtai skirtingų genų nežymiai reguliuoja mūsų svorį, didžiausią įtaką polinkiui į viršsvorį gali turėti mutacijos, išsivysčiusios giminėje. Paprastai tyrimai dėl šių mutacijų nėra atliekami, todėl nesitikėkite duodami kraujo sužinoti, ar numesti svorio neleidžia jūsų sveikatos būklė.

„Genetika nėra iki galo ištirta sritis“, – teigia mokslų daktaras Howard Eisenson, vadovaujantis sveikos mitybos ir kūno rengybos centrui. Jis pabrėžia, jog pagal turimus mokslinius duomenis, genetika gali lemti 50-70 procentų mūsų svorio kaitos, o tai reiškia net jeigu nuo gimimo esate pasmerktas tukti, ne visos viltys dar prarastos.

„Net jeigu visa giminė turi viršsvorio, gali nutikti taip, jog jūs svorio niekada taip ir nepriaugsite“, – ramina H. Eisenson. Išlikti lieknu kai kuriems iš mūsų gali būti sudėtingesnė užduotis, nei labiau gamtos apdovanotiems, tačiau ji visada yra įgyvendinama. „Yra daug skirtingų būdų reguliuoti savo svorį net ir susiduriant su sunkiausomis – gamtos keliamomis – kliūtimis. Kai kurie mano klientai tiesiog yra priversti skaičiuoti kalorijas, kitiems tenka atsisakyti angliavandenių ir riebalų vartojimo. Nėra vieno ir bendro būdo, kadangi visi esame skirtingi. Tu turi tiesiog detaliai apmąstyti, kokiu rezultatu nori save nudžiuginti ir kryptingai link to eiti“, – patarimų negaili mokslų daktaras.

„Sporto kuras“ pateikia daugybę informacijos apie skirtingus mitybos planus, treniruočių būdus ir tiesiog gyvenimiškus patarimus. Siekiant savojo tikslo, kliūčių atsiras visuomet – vieniems tai bus įgimti genai, kitiems – darbas ar šeima. Norime pabrėžti, jog visi pateikiami patarimai yra bendrinio pobūdžio ir kiekvieną iš jų raginame prisitaikyti būtent sau. Svarbiausia, jog sveikas gyvenimo būdas Jums taptų ne dar viena kliūtimi, o būdu tas kliūtis įveikti.