Prakaitas pats savaime neturi stipraus kvapo, nes jį sudaro 98-99 proc. vandens ir tik 0,5-1 proc. organinių ir neorganinių medžiagų. Norint išvengti gausaus prakaitavimo ir blogo kvapo, reikia deramai rūpintis higiena ir tinkamai pasirinkti prakaitavimą mažinančias priemones.

Gausus prakaitavimas vargina daugelį. Ir ne tik karštą vasarą, kaip būtų galima tikėtis. Įtampa, nervingumas, susijaudinimas stipriai padidina prakaitavimą.

Daugelis esame pastebėję, kad stresas ir prakaitas - praktiškai neatsiejami. Smarkiai išsigandusį žmogų „išpila" prakaitas, nes taip simpatinė nervų sistema padeda sutelkti jėgas kovai su užpuolikais. 

Labai nemalonu, kai gausiai prakaituoja pažastys. Tamsios prakaito dėmės nepuošia nei vyrų, nei moterų, o ir pasitikėjimo tai nesuteikia. 

Štai keletas efektyvių patarimų, kurie išgelbės jus nuo prakaitavimo.

1. Kelis kartus per dieną prauskitės po vėsiu dušu, nes šaltas vanduo skatina dar gausesnį prakaitavimą.

2. Venkite riebaus, aštraus maisto, nes prakaitas tampa nemalonaus kvapo.

3. Venkite stiprios kavos, gėrimų su kofeinu.

4. Vartokite labai daug vandens, žaliosios arbatos.

5. Daugiau valgykite vaisių, daržovių, žuvies.

6. Dauguma moterų klaidingai mano, kad dezodorantai ir antiperspirantai yra tas pats. Įvairūs dezodorantai veikia kūną išoriškai ir paties prakaitavimo nemažina, o tik maskuoja, prislopina prakaito kvapą.

7. Stenkitės būti ramesnė. Net ir nedidelis jaudulys skatina prakaitavimą. 

8. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu - jis stimuliuoja kraujo tekėjimą į odos audinius.

9. Atsikratykite nereikalingų kilogramų, kurie jums trukdo judėti. Stambus žmogus prakaituoja daugiau, bet koks fizinis krūvis karščio metu jam tampa išbandymu - širdis nesugeba susitvarkyti su kraujo cirkuliacija.

10. Grožis ir kvapas - neatsiejami dalykai. Nei dezodorantas, nei antiperspirantas nepadės išvengti nemalonaus prakaito kvapo, jeigu nesilaikysite elementarios higienos taisyklių.