Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Obuolių actas tinka kaip pagardas virtuvėje bei puiki gydymo bei kosmetinė priemonė. Japonijoje actas gaminamas iš rudųjų ryžių. Jam priskiriamos vos ne stebuklingos savybės  išsaugoti jaunystę, jėgą ir sveikatą. Egiptiečiai actą išgaudavo iš datulių, o Indijoje iki šių dienų actas gaminamas iš palmių sulčių. Jis naudojamas kaip vaistas žaizdoms, nudegimams, gyvačių įkandimams gydyti, nuo gangrenos, apalpimų. Netgi manoma, kad tirpdo kietus darinius, pavyzdžiui, fibromas (gerybinis auglys).

Actas gali būti įvairiausias  vynuogių, ryžių, aviečių, kriaušių. Tačiau bene veiksmingiausias sveikatai yra obuolių actas. Kodėl į jį nukreiptas dėmesys? Mat Amerikoje labai populiari Vermonto dieta. Vermonto valstijos gyventojai pasižymi puikia sveikata bei ilgaamžiškumu. Kai mokslininkams parūpo išsiaiškinti priežastis, jos pasirodė daugiau nei keistos: vermontiečius nuo kitų Amerikos gyventojų skiria potraukis... obuolių actui. Tai itin praturtintas mikroelementais kokteilis: suskaičiuota daugiau nei 30 svarbių vitaminų, enzimų ir pektinų  širdies sargų.

Iki šiol, gydytojams rekomenduojant bei prižiūrint, obuolių actas naudojamas gydant gastritą, otitą. Pati efektyviausia sveikatinimosi dozė  1 šaukštelis acto ir 1 šaukštelis medaus, atskiesti šiltu vandeniu. Išgerti reikia likus pusvalandžiui iki valgio 2 kartus per dieną. Nemėginkite padidinti dozės, manydamos, kad tada sveikatai bus dar geriau; vietoj naudos galite ir pakenkti. Taip pat nepatartina vartoti nekokybišką ir pigų obuolių actą, kurio gamybai buvo pasitelkti pagreitintos fermentacijos būdai.

Jei užpuolė angina, gripas, tonzilitas, kosulys, galite skalauti gerklę šilto vandens ir obuolių acto mišiniu. Taip pat vartokite obuolių actą, jei sergate anemija (mažakraujyste), nes jame yra itin gerai įsisavinamos geležies, vitamino B12 ir folio rūgšties.

Dėl aukštos pektinų koncentracijos obuolių actas mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Pektinai kartu su kitais junginiais užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.

Taip pat pigi ir veiksminga priemonė nuo nuospaudų  obuolių acto kompresai. Pamirkykite duonos plutelę obuolių acte ir uždėkite ant nuospaudos kaip kompresą (apriškite). Ryte pėdų būklė bus žymiai geresnė.

Taip pat obuolių actas panaikins kojų nuovargį. Tiesiog ištrinkite actu kojas, ir viskas.

Energijos ir gyvybingumo suteiks tokia rytinė dozė: 1 stiklinė šilto vandens, 1 šaukštas obuolių acto ir 1 šaukštelis medaus.

Jei norite atsikratyti antsvorio, kasdien vartokite tokį mišinį: stiklinėje šilto vandens išmaišykite 2 šaukštelius obuolių acto ir gerkite 34 kartus per dieną po valgio. Pokyčius pastebėsite po poros mėnesių.

Jei plaukai nuvargę, lūžinėjantys, neblizgūs, po plovimo perskalaukite obuolių actu. Jei persikaitinote saulėje, oda nudegė, nuvalykite ją vandens ir acto tirpalu.

Acto pH labai artimas odos pH, todėl jį galite drąsiai naudoti kosmetiniais tikslais. Nuvalyti veidą obuolių actu tiks visų tipų odai  sausai, riebiai, probleminei. Oda atrodys lygi, švelni, atgaus gyvybingumą. Burnos skalavimas su nedideliu kiekiu atskiesto obuolių acto stiprina dantenas.