Tyrimo rezultatai buvo paskelbti JAV žurnale „American Journal of Health Promotion".

Daugybė sporto trenerių, dietologų ir skirtingų sričių gydytojų nesutarė, kada efektingiau metamas svoris - sportuojant lėtai, bet ilgai. O gal geriau intensyviai, bet trumpai?

Mokslininkai atliko išsamius tyrimus, kurių metu paaiškėjo sportuojant epizodiškai, bet intensyviai kalorijos deginamos daug greičiau. Taip yra todėl, kad mūsų organizmą ištinka šokas dėl padidėjusios fizinės veiklos. Žmonės, kurie nesportuoja reguliariai, tačiau kartais sugalvoja pabėgioti, pasivažinėti dviračiu ar atlikti mankštą namuose, vienos treniruotės metu sudegina daugiau kalorijų nei tie, kurie tai daro reguliariai. Tačiau yra viena sąlyga - tai turi būti itin intensyvi mankšta.

Tyrimą atlikusių mokslininkų teigimu, reguliariai sportuodami žmonės pripratina organizmą prie fizinės veiklos, todėl net intensyvi treniruotė neleidžia sudeginti tiek kalorijų, kiek epizodiška treniruotė.

Taip pat įrodyta, kad nepaisant žmogaus fizinio pasirengimo ir treniruočių reguliarumo, svoris labiau krenta nuo trumpų, bet labai greitų treniruočių. Nors daugelis žmonių mano, jog svoris geriau krenta nuo ilgo, bet lėto mankštinimosi.

Tyrime dalyvavo 2202 moterų ir 2309 vyrų, kurie buvo padalinti į dvi grupes. Vieni treniravosi 20 minučių per dieną ir atliko greitus, energingus pratimus, po kurių žliaugdavo prakaitas. Tuo tarpu kiti treniravosi po 60 minučių per dieną ir atlikdavo lėtus kalanetikos, jogos pratimus.

Rezultatai nustebino daugelį dalyvių - sportuodavę trumpiau numetė daug daugiau svorio nei tie, kurie per dieną sugaišdavo visą valandą.

Argi ne tvirtas argumentas, skirti per dieną bent 20 minučių intensyviai treniruotei, kuri padės numesti svorio? Tiek laiko savo dienotvarkėje galime rasti kiekvienas.