Turbūt visos sutiksite, kad mankšta gali padėti jaustis geriau. Taip ir yra, tik jei ją atliekate teisingai. Netaisyklingai atliekami pratimai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Neteisinga mankštos technika gali sukelti rimtų traumų, dėl kurių teks kreiptis pas gydytojus. Todėl svarbu suvokti, jog sportuojant svarbiausia kokybė, o ne kiekybė.

Nesvarbu kokio tipo mankštą atliekate, reikia atkreipti dėmesį į savo laikyseną bei apkrovą nugarai ir kojoms.

Pateiksime sąrašą pratimų, kurie dažniausiai atliekami neteisingai. Šių pratimų atsisakyti nesiūlome, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į jų atlikimo techniką ir kontroliuoti savo kūną. Susikoncentruokite į atliekamą pratimą, jauskite savo kūną ir džiaukitės ne tik dailėjančiomis formomis, bet ir gerėjančia savijauta.

Atsilenkimai.
Jei darydama atsilenkimus jaučiate įtampą kaklo srityje, vadinasi, pratimą atliekate neteisingai. Darydamos atsispaudimus susikoncentruokite į vieną tašką ir neskubant pradėkite kelti viršutinę kūno dalį, kol pasieksite maždaug 45 laipsnių kampą. Kojas laikykite sulenktas ir šiek tiek praskėstas. Kaklas ir galva turi išlikti vienoje linijoje. Pakilę iki 45 laipsnių pasistenkite išbūti apie 10 sekundžių ir tada lėtai leiskitės atgal į pradinę padėtį. Sukoncentruokite į pilvo raumenis, stenkitės išlaikyti kaklą atpalaiduotą.

Pritūpimai.
Neteisinga laikysena darant pritūpimus per daug apkrauna apatinę nugaros dalį. Be to, pritūpimai skirti kojų raumenų stiprinimui, o neteisingai atlikdamos pratimą, jis netenka dalies savo efektyvumo. Pabandykite atlikti pritūpimus stovėdamos nugara atsirėmusios į sieną. Prie sienos glauskitės vos vos, kad lietumėtės mentėmis, taip galėsite kontroliuoti nugaros tiesumą ir pajusite, kada tūpdamasi susikūprinate.

Atsispaudimai.
Atliekant šį pratimą turite susikoncentruoti į rankų ir pečių raumenis. Atsispaudimai skirti būtent šių vietų stiprinimui. Neteisingai atliekant pratimą, galite smarkiai pakenkti savo stuburui ir juosmens sričiai. Padėkite delnus ant žemės. Delnai turi būti pečių plotyje, veidas - žiūrėti žemyn. Kojas ir nugarą laikykite tiesioje linijoje. Kūną kelkite aukštyn, sustokite akimirkai, tada leiskitės žemyn, kol krūtinė beveik sieks grindis. Svarbiausia išlaikyti tiesią nugarą, todėl geriau atlikite mažiau atsispaudimų, bet kokybiškų.