Ketvirtadienio rytą netoli Baltosios Vokės miestelio, įmonės „Juodasis Gandras“ žuvininkystės tvenkiniuose gamtininkai žiedavo gulbes nebyles bei gulbes giesmininkes. Pagauti šiuos didžiulius paukščius galima tik šį mėnesį, nes išsišėrus plunksnoms gulbės nebegali skraidyti.

Pirmuoju kelių baidarių bei motorinės valties „reisu“ parvežtos trys gulbės giesmininkės bei pulkas nebylių. Jos žieduotos ir geležiniais ir naujo tipo kakliniais žiedais.

Šie žiedai suteikia daugiau informacijos, kadangi ant jų užrašytas unikalus numeris – tarsi paukščio asmeninis kodas. Jis atpažįstamas daugelyje šalių.

Gražiai motorinėje valtyje sutupdytos nebylės buvo ramios ir per daug nepyko ant ornitologo, bei jam talkinusių gamtos mokslų studentų. Savotiška gamtininkų „pasala“ truko apie valandą. Paukščiai buvo suvyti į specialius tinklus, tuomet joms surištos kojos gulbės pargabentos į krantą motorine valtimi.

Iki pusės vandenyje permirkę studentai svarstė, kiek kartų dar teks plaukti į tvenkinį, bei dalijosi įspūdžiais apie trečiadienį pagautą „viešnią“ iš Latvijos.