„Teikiame informaciją, kuri reikalinga skrydžiams iš Vilniaus oro uosto į kitus Europos oro uostus. Turime jiems pateikti prognozes, taip pat esamus orus, informuoti, ar yra išleisti kokie nors pavojingi perspėjimai. Prisegame pavojingų reiškinių žemėlapį ir žemėlapius su vėjo kryptimi bei temperatūra skirtingose aukščiuose“, – apie darbo specifiką pasakojo LHMT Prognozių ir perspėjimų skyriaus Aviacinių prognozių poskyrio sinoptikė Rasa Garbenčiūtė.

Jau penkis dešimtmečius šiame poskyryje dirbanti vyresnioji sinoptikė Janė Ramutė Sudintienė GRYNAS.lt pasakojo, kad, jeigu palygintume praėjusius laikus ir šiuos, sinoptikų darbas skiriasi kardinaliai.

„Nei kompiuterių turėjom, nei jokios įrangos. Neturėjome netgi meteorologinio lokatoriaus. Daugiausia buvo žemėlapiai, žinoma, jie buvo kito formato. Dirbdavome pagal tokius žemėlapius, kuriuos, kaip ir dabar, gaudavome kas 3 valandas“, – pasakojo vyresnioji sinoptikė J. R. Sudintienė.

Daugiau apie šio skyriaus darbą, pagrindinį aviacijos meteorologijos darbo tikslą bei apie ką sinoptikai nuolat privalo įspėti aerodrominę tarnybą, kviečiame žiūrėti vaizdo reportaže.