Jungtinių Amerikos Valstijų pilkųjų voverių populiacija šylant klimatui auga kaip ant mielių. GRYNAS.lt rašė, jog šios rūšies voverės kaip invazinė rūšis pradėjo kelti problemų netgi Jungtinėje karalystėje – šiapus Atlanto. Tačiau amerikiečiai negali pakelti rankos prieš mielą pūstauodegę. Todėl tramdydami populiaciją mokslininkai imasi šypseną keliančių priemonių. Jas aprašo portalas nationalgeographic.com

Voverių populiacija pasiekė neįtikėtiną lygį JAV rytinėje pakrantėje ir šiaurės rytuose. Šie iš pirmo žvilgsnio mieli padarėliai tiesiog suryja ūkininkų auginamas kultūras, nugraužia įvairius laidus, „nuskuta“ medžių žievę tokiu būdu pasmerkdami juos žūti.

Skiepai voverėms - po 50 dolerių

Geriausias sprendimas populiacijos augimui sustabdyti – reguliuoti voverių gimstamumą. Tačiau kaip tai padaryti?

Bandymai su baltauodegiais elniais parodė, jog galima žinduolius vakcinuoti, suleidžiant jiems medikamento, stabdančio lytinių hormonų gamybą organizme.Tuomet gimstamumas sumažinamas net keleriems metams.

Bet gaudyti ir skiepyti voveres – ne pati geriausia idėja. Juolab kad vakcina vienai voverei kainuotų apie 50 dolerių (~130 litų).

Laimei, amerikiečių gamtininkams liko dar viena išeitis – jie nusprendė vilioti pilkąsias saulėgrąžų sėklomis su lytinių hormonų gamybą stabdančiais vaistais - kontracepcija. Tokią taktiką pasirinko Pietų Karolinos Klemsono universiteto tyrėjai.

Kontracepcija - prieš ilgametį universiteto miestelio kenkėją

Voverių kontracepcijos idėją „National Geographic“ portalo žurnalistai juokaudami pavadino „saulėgrąžų sėklos – spyris į riešutus“.

Minėto universiteto mokslininkai metus praleido gaudydami voveres ir tikrindami, kada lytinio hormono kiekis jų kraujyje pasiekia piką.

Natūralių resursų padalinio vadovas Gregas Yarrowas pripažįsta, kad universitetas turi net tik mokslinių tikslų siekdamas mažinti pilkųjų voverių populiaciją: universiteto miestelyje jau dešimtmetį kovojama su šiais graužikais, prarasta apie 100 medžių bei išleista maždaug milijonas dolerių (pustrečio milijono litų) atsodinant naujus sodinukus, kurių dauguma – taip pat nugraužiami.

Šįmet kontracepcija papildytos saulėgrąžų sėklos buvo pabertos į 16 šėryklų, kurias pasiekia tik pilkosios voverės. Iki tol vaistai buvo bandomi su laboratorijose auginamomis voverėmis.

Pilkos voverės virs rožinėmis?

Vis dėlto specialiu vaistu padengtos saulėgrąžų sėklos yra... rožinės. Tačiau Gero Yarrowo studentai tikina, kad voverės jas godžiai ėda visai nekreipdamos dėmesio į spalvą ar kiek saldesnį skonį.

Universiteto studentų komanda tęs tyrimą ir kitais metais stebėdami, kaip kontraceptikai pakeičia voverių elgesį ir ar kinta jų populiacijos dydis.
Taip pat bus įvertinta, ar kontraceptikai turėjo kokios nors įtakos voverėmis mintantiems plėšrūnams.

Įdomu, jog nekenkiančiu dažu nudažytos sėklos vėliau lemia rožines dėmes ant voverių pilvų – taip mokslininkams lengviau atskirti, kurios voverės buvo paveiktos kontraceptikų.