Tvarios lyderystės laboratorijos vadovas Stuartas Pledgeris GRYNAS.lt papasakojo apie pagrindines cirkuliacinės arba kitaip dar vadinamos žaliosios ekonomikos idėjas.

- Kuo skiriasi tradicinė ir cirkuliacinė ekonomika?

- Linijinėje ekonomikoje yra naudojamas toks modelis: daiktą pagaminti, jį vartoti ir galiausiai jį išmesti - išvežti į sąvartynus ir pirkti naują. Kadaise tai buvo labai logiška, tiesiog įvairių medžiagų buvo tiek daug, jų gauti buvo labai lengva ir jos buvo labai pigios. Vis dėlto net ir dabar didžioji mūsų ekonomikos dalis yra paremta šiuo linijiniu požiūriu. Cirkuliacinėje ekonomikoje viskas sukasi ratu.

 Stuartas Pledgeris

- Koks pagrindinis cirkuliacinės ekonomikos tikslas?

- Pagrindinis tikslas yra tas, kad medžiagos būtų perdirbamos vėl ir vėl. Idėja paprasta: kad ir ką tu gamintum, tai niekada neturėtų atsidurti sąvartyne. Linijinėje ekonomikoje nesvarbu, ką begamintum - kavos puodelį ar kompiuterį. Tik laiko klausimas, kada jis atsidurs sąvartyne. Dažnai mąstoma, kad net kuo greičiau tai atsitiks, tuo geriau, nes tuomet žmonės vėl pirks naujus daiktus.

- Ką reikia daryti, norint pakeisti savo verslą, kad jis būtų cirkuliacinis?

- Šiuo metu greičiausiai dauguma įmonių cirkuliacinės ekonomikos idėjas panaudoja tik iš dalies. Tai natūralu, nes mes labai ilgai buvome prie linijinio mąstymo, tačiau tikslas yra tas, kad aplinkai nebūtų jokio neigiamo poveikio, kad jis būtų kompensuojamas kitais būdais. Tai pastaruoju metu daro švedų kompanija „Ikea“, kuri paskelbė planus iki 2020 m. pagaminti tiek elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių, kiek ji suvartoja. Taip pat jie perdirba nemažą dalį medienos. Taigi verslas stengiasi būti 100 proc. nekenksmingas.

- Ar kiekvienas verslas gali imtis tokios mąstysenos?

- Yra garsi pasaulyje buriuotoja Ellen MacArthur, kuri pradėjo kalbėti apie cirkuliacinę ekonomiką. Ji yra pateikusi daugkartinio naudojimo produktų pavyzdžių – nuo kilimų, skalbimo mašinų, mobiliųjų telefonų iki automobilių padangų ir variklių. Ji parodė, kaip naujas produktų gamybos, prekybos ir naudojimo būdas galėtų sumažinti išteklių poreikį, padėtų įmonėms gauti pelno. Aš eidamas pas verslininkus visuomet bandau įrodyti, kad atliekos gali nešti pelną ir uždirbti pinigus, tuomet verslininkai pradeda galvoti kitaip.