Dažnai tenka girdėti: „naminis maistas - skaniausias“, „namie megztos kojinės - šilčiausios“, „sava dekupuota dėžutė - mieliausia“. Ne paslaptis, kad namuose gaminami net patys paprasčiausi patiekalai, rūbai, daiktai savo sudėtimi ar skoniu neretai pranoksta kavinių ar parduotuvių gaminius.

Žinomas italų visuomenės ir kultūros veikėjas, rašytojas, judėjimo „Laimingas nuosmukis“ vadovas Mauricijus Palante teigia, kad didžiausia problema ta, jog mes nebeskiriame prekių nuo gėrybių. Anot jo, esama prekių, kurios nėra gėrybės, ir gėrybių, kurios nėra prekės. Svarbiausia žinia yra ta, kad mums reikalingų gėrybių neprivalome pirkti. Juk yra dalykų, kuriuos galime pasigaminti patys  

Artėjant šaltajam metų sezonui portalas GRYNAS.LT kviečia gaminti namuose ir pirmiausia siūlo išbandyti keletą sūrio receptų.

Rekomenduojama sūrių gamybai vartoti naminius, ne parduotuvėje pirktus produktus, nes pastarieji yra termiškai apdoroti.

Varškės sūris

Turimą naminio pieno kiekį reikia surauginti. Tuomet iš rūgpienio pagaminti varškę: surūgusį pieną pilkite į kiaurasamtį, išklotą marle. Kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite, bet stipriai nespauskite. Gautą varškę dėkite į dubenėlį, pasūdykite pagal skonį, pagardinkite kmynais, įberkite arbatinį šaukštelį cukraus ir gerai išminkykite.

Pagamintą masę krėskite į sūrio maišą (jį galite pasisiūti iš senų audinių ar įsigyti paprastą skysčiui laidžią marlę), užriškite ir prispauskite, kad išbėgtų visas skystis. Gaminį ištraukite iš maišo ir dėkite į šaldytuvą 4 – 5 valandoms.

Olandiškas sūris

Reikės: 1 kg varškės, 1l pieno, 2 kiaušinių, 100 gr. sviesto, druskos pagal skonį, pusės arbatinio šaukštelio sodos

Pieną supilkite į puodą, sudėkite varškę ir virkite ant mažos ugnies, kol pasirodys išrūgos. Masę supilti į kiaurasamtį su marle ir nukošti. Nukoštą masę dėti atgal į puodą, įmaišyti suplaktus kiaušinius, sviestą, druską ir sodą. Viską gerai išmaišyti ir kaitinti ant mažos ugnies, kol masė pasidarys vientisa. Paruoštą masę supilti į indelius ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Ožkos pieno sūris

Reikės: 2 l pieno (ne ką tik numelžto, o pastovėjusio apie 24 val. ir atšaldyto), 2 kiaušinių, 2 valg. šaukštų druskos, 400 gr. grietinės

Pieną kaitinkite iki užvirimo. Tuo metu išplakite kiaušinius, druską ir grietinę. Gautą masę supilkite į verdantį pieną, nuolat maišykite, kol pradės virti. Paskui išjunkite ugnį ir masę puode palaikykite 2 – 3 minutes. Atvėsus masę reikia perkošti per marlę, pagardinti mėgstamais prieskoniais ir sudėti į sūrmaišį ar indelius. Rekomenduojama valgyti po paros.

Maskarponės sūris

Šaltibarščių kefyrą dėkite parai į šaldymo kamerą. Praėjus laikui, sušalusį kefyrą dėkite į marlę ir pakabinkite, kad nuvarvėtų. Palikite nakčiai, o ryte jau galėsite ragauti sūrio gaminį.

Skaitytojos Ingos receptas:

Naminis lydytas varškės sūrelis

Kefyras (geriausia naminis) 1 l

Soda 0.5 a.š.

Grietinė 3 š.

Kiaušinis 1

Sviestas 1 a.š.

Česnakas

Švieži krapai

Varškę naudoti pirktinę - parduotuvinę ir riebiausią kokią rasite. Arba pasigaminkite patys. 

Į varškę beriame pusę nubraukto šaukštelio sodos (jei jos bus mažai varškė nesilydis, jei bus per daug bus netinkama valgyti). Geriau įberti mažiau, o jei nesilydo dar įberkite. Taigi išmaišome varškę su soda ir paliekame pastovėti 30 min.

Į puodą dedame varškę, kiaušinio trynį, išlydytą sviestą, grietinę ir ant labai silpnos ugnies nuolat maišant lydome. Pradeda lydytis labai greitai. Taip lydome kol nebelieka varškės gumuliukų.

Proceso metu padruskiname, beriame krapų, įspaudžiame česnaką. Čia jau kokio skonio sūrelio norite, tokius prieskonius ir naudokite. Sviestas ir kiaušinis duos sūreliui gelsvą spalvą. Jei norite kieto pjaustomo, grietinės dėkite labai mažai arba visai nedėkite jei jūsų varškė riebi, jei norite skystesnio dėkite daugiau grietinės.

Dėkojame skaitytojai Ingai Diškevičienei už receptą!

Žinote receptų, ką ir kaip pasigaminti namuose? Rubrikai „Pagaminta namuose“ laiškų laukiame el. paštu: grynas@grynas.lt.