Universalus blogybių naikintojas

Ozono generatorius, prekybininkų teigimu, yra įtaisas, kuris „rūpinasi oro, kuriuo kvėpuojame, kokybe“.

Jis „naikins bakterijas, pelėsius, grybelius, virusus, suskaidys sveikatai pavojingus toksinus ir chemines medžiagas, pašalins visus nemalonius kvapus! Ozono generatorius valo, o ne filtruoja orą, jūs kvėpuojate gaiviu, visiškai švariu, išgrynintu oru“, - rašoma prietaiso reklamose.
M. Danieliūtė
Tai yra produktas, nuo kurio prasideda sveikata. Juo panaikinami kambarių pelėsiai, įvairios bakterijos, kvapai. Maisto produktuose panaikinami naftos produktai, hormonai, antibiotikai (iš mėsos). Aš turiu tą aparatą pati ir ozonuoju net geriamą vandenį.

Tarp skelbimų ozono generatorių galima rasti ir už 280 litų, tačiau didesnių bendrovių puslapiuose, kaina viršija 500 litų ir netgi persirita į keturženkles sumas.

Be oro valymo, ozono generatorius dar gali ozonuoti vandenį. Ozonuotu vandeniu galima praustis, mirkyti kojas, netgi gerti, praėjus tam tikram laikui. Tokiu vandeniu plaunama oda esą dezinfekuojama, naikinami spuogai ir grybeliai.

Platintojai tikina, jog ozonuotame vandenyje galite įmerkti subadytus maisto produktus, iš kurių ištraukiamos visos blogosios medžiagos: iš mėsos – antibiotikai, hormonai, iš daržovių – cheminės medžiagos, kuriomis jos nupurkštos.

Valgome chemiją ir hormonus

Bendrovės „Tianshi“, prekiaujančios tokiais aparatais atstovė Marija Danieliūtė, teigė įrenginį naudojanti jau septynerius metus.

„Tai yra produktas, nuo kurio prasideda sveikata. Juo panaikinami kambarių pelėsiai, įvairios bakterijos, kvapai. Maisto produktuose panaikinami naftos produktai, hormonai, antibiotikai (iš mėsos). Aš turiu tą aparatą pati ir ozonuoju net geriamą vandenį. Lietuvoje juk reikia, kad žmonės sirgtų.

Mes išgeriame krūvas visokių vaistų, chemijos. Jau 17-a metų praktikuoju natūraliąją mediciną, pati esu medikė. Turėjau klinikinę mirtį po operacijos, po mums įprastos medicinos, bet dabar jau 17-ka metų nebenaudoju jokių cheminių vaistų. Gydausi Rytų, Tibeto medicina“, - pasakojo bendrovės atstovė.

Moteris tikino, jog kartą pabandė per naktį atitirpinti žuvį ir įėjus į virtuvę pastebėjo, jog ji švyti. M. Danieliūtė įsitikinusi, jog šiandien žuvyje yra gausybė sunkiųjų metalų, gyvsidabrio.

Gyvuliams taip pat leidžiami augimo hormonai, antibiotikai, moters teigimu, mes visas šias medžiagas gauname su mėsos gaminiais.

Todėl tiesiog būtina savo maisto produktus dezinfekuoti.
Chemikas
Na, vietoj ozono galima naudoti ir vandenilio peroksidą. Jis taip pat oksidatorius, tik gal kiek silpnesnis. Tiesa ozonas nebūtinai žudys „blogąsias“ bakterijas. Jis gali žudyti visa, kas gyva ir pasitaiko jo kelyje.

Nuo aparato reikia laikytis atokiau

„Šis aparatas gamina ozoną. Ta medžiaga taip pat gaminasi po perkūnijos, arba kur pušyne, pušys išskiria ozoną. Tik ten koncentracijos labai mažos, čia – didelės. Aparato gaminamo ozono negalima įkvėpti – sutrūktų plaučių alveolės. Ozonavus kambarius į kambarį galima įeiti tik po 30 minučių. Ozonas juk yra O3 . Jis skyla į vandenį ir deguonį. Ir skildamas jis viską ardo. Toks ir yra to aparato principas, - dėstė M. Danieliūtė. - Vanduo ozonuojamas pakabinus ozono generatorių ir nuleidus prie jo prijungtą žarnelę į indą (geriausia – stiklinį) su vandeniu. Į šį vandenį taip pat dedami maisto produktai.“

Po ilgalaikio ozono generatoriaus naudojimo moteris teigė įsitikinusi, jog valgome chemikalų pripumpuotus produktus, kai kuriuos jų reikia ozonuoti netgi du kartus.

„Juk viskas yra nupurkšta įvairiais chemikalais, kad negestų, nepūtų, kad kirminai neėstų. Ypač pavojinga tokius produktus valgyti mažiems vaikams ir ligoniams, seniems žmonėms“, - pasakojo M. Danieliūtė. Ji išvardijo prekybos tinklus, kuriuose pardavinėjama itin užteršta mėsa.

Moteris teigė, kad ozono generatorius ardo tik blogąsias medžiagas, gerosios išlieka. Šis prietaisas taip sukurtas, tokia jo technologija.

Gamintojai šiam aparatui duoda metų garantija, tačiau M. Danieliūtė tikina, kad nemėtant, nemerkiant į vandenį aparatas puikiai veikia ir po septynerių metų.

Ozono generatorių lygina su maisto papildais

GRYNAS.lt, norėdami įsitikinti, ar iš tiesų tai toks naudingas prietaisas, teiravosi kelių organizacijų chemikų apie jo veikimo principą.

Chemikas dr. Audrius (pavardė redakcijai žinoma) išsakė savo asmeninę nuomonę apie tokį prietaisą.

„Ozono generatorius orą išvalo greičiausiai tik nuo gyvų mikroorganizmų. Nuo kitokių teršalų, dulkių ar chemikalų – vargu... Nes bendras principas tas, kad ozonas pasižymi stipriomis oksidacinėmis savybėmis ir tas jo gebėjimas stipriai oksiduoti būtent ir žudo mikroorganizmus bei bakterijas, - dėstė chemikas. - Bet ne virusus, nemanau, kad juos galėtų įveikti. Jis neišvalytų tokios taršos, kaip kietosios dalelės. Įvairius organinius junginius stipriai oksiduotų, tačiau visiškai nesunaikintų.
Simas Sakerzanovas
Jeigu jau pradėti gerti tą vandenį, nuolat maitintis (ozonuotų maistu, -
red. past.
) - tai jau per daug. Galima jį naudoti išoriškai, bet irgi – su saiku. Apskritai, niekas neužsiėmė tokio generatoriaus tyrimais.

Klausiate apie vandens ozonavimą? Na, vietoj ozono galima naudoti ir vandenilio peroksidą. Jis taip pat oksidatorius, tik gal kiek silpnesnis. Tiesa ozonas nebūtinai žudys „blogąsias“ bakterijas. Jis gali žudyti visa, kas gyva pasitaiko jo kelyje. Ozonas nėra stabilus. Reikėtų klinikinių tyrimų, kurie trunka keletą metų, kad išsiaiškintume jo naudą žmogui. Jei kam kas nors suveikė, galbūt tai buvo visai ne to aparato poveikis? Aš ozono generatorių prilyginčiau visokiems maisto papildams – reklamuojama: vartokit visokius vitaminų kompleksus, išgysit.

Jei organizmas stabilus, sveikas – geriau neeksperimentuoti su ozono generatoriais. Labai skeptiškai žiūriu į tokį dalyką,“ - teigė chemikas.

Orui gaivinti - tinka, dezinfekcijai - geriau rinktis vandenilio peroksidą

Vilniaus universiteto Chemijos fakulteto mokslo darbuotojas Simas Sakerzanovas apie ozono generatorių buvo kiek geresnės nuomonės. Tačiau mokslininkas pripažino, jog su maisto produktų dezinfekavimu bei vandens ozonavimu platintojai kiek persistengia.

„Deguonies molekulė yra O2, ozono molekulė yra O3. Jis yra labai stiprus oksidatorius, todėl žudo bakterijas, sugaudo visokius radikalus, nes yra labai aktyvus junginys. Oksiduoja įvairias dulkes. Koks jo poveikis žmogaus sveikatai? Labai priklauso nuo koncentracijos. Jeigu, pavyzdžiui, koncentracija maža, sakykim, po perkūnijos, ozonuotas oras būna gaivus. Jeigu jo koncentracija didėja, atsiranda poveikis sveikatai. Yra žmonių, kurie dirba prie kopijavimo aparatų ir jiems tai tampa žalinga. Nes kopijavimo aparatai taip pat ozonuoja orą ir netgi atsiranda toks specifinis kvapas. Jis atsiranda dėl ozono“, - dėstė S. Sakerzanovas.

Mokslininkas pabrėžė: „kas per daug – nesveika“. Pradėjus visur naudoti ozonuotą vandenį, ozonuoti orą, tai gali neigiamai atsiliepti sveikatai.

Tačiau chemikas pritarė, kad mažomis dozėmis ozonuotas oras, ozonuotas vanduo gali būti naudingi sveikatai. Taip apdorotas vanduo iš tiesų pasižymi dezinfekcinėmis savybėmis.

„Viskas atsiremia į koncentracijas. Jeigu jau pradedama gerti tą vandenį, nuolat maitintis (ozonuotų maistu, - red. past.) - tai jau per daug. Galima jį naudoti išoriškai, bet irgi – su saiku. Apskritai, niekas neužsiėmė tokio generatoriaus tyrimais. Bent jau aš apie juos negirdėjau, - kalbėjo Chemijos fakulteto atstovas. - Tiesa, manau, kad buityje tam efektui pasiekti gal būtų ir pigesnių priemonių. Na, nebent orui išvalyti, gaivinti tai būtų viena geriausių priemonių, nes kitais būdais tokio gryno oro nepasieksi. Bet vandens valymui, produktų valymui (jo naudoti, - red. past.) nematyčiau prasmės. O jei reikia odą dezinfekuoti, tai tuo pačiu vandenilio peroksidu tą galima padaryti“, - svarstė chemikas.

Naudojamas viešai tiekiamo vandens dezinfekavimui

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drūlytė patvirtino, jog ozonas pasižymi stipriomis oksidacinėmis savybėmis, todėl kitose šalyse yra plačiai naudojamas viešai tiekiamos geriamojo vandens paruošimui: dezinfekavimui, geležies šalinimui ir pan.

„Ozono dujos (O3) susidaro sausą orą ar deguonį veikiant aukštos įtampos elektros lauku. Susidaręs ozonu praturtintas oras gali būti dozuojamas tiesiai į vandenį. Ozonavimo efektyvumą lemia vandens savybės, ozonavimo trukmė ir pan. Ozonu prisodrintas oras taip pat naudojamas šalinant geležies, mangano, sieros ir arseno junginius iš natūralaus mineralinio vandens ar šaltinio vandens, - dėstė apie teigiamas ozono savybes NMVRVI specialistė.

Pasak I. Drūlytės, tokiu būdu ruošiamo vandens paruošimo sąlygos yra griežtai reglamentuotos, kontroliuojamos tam tikrų medžiagų ribinės vertės (ištirpusio ozono, bromato ir bromoformo). 

Žinoma, kontrolė vykdoma kai vanduo tokiu būdu ruošiamas dideliais kiekiais, kokių medžiagos ir kokiomis koncentracijomis yra buitinio aparato ozonuotame vandenyje - lieka neaišku.

Specialistė neišreiškė savo nuomonės, ar saugu ozonuotą vandenį „gaminti“ ir naudoti namuose.

Apibendrinus trijų specialistų nuomonę, pabaigai geriausiai tiktų vieno iš jų citata - „kas per daug – nesveika“. Gali būti, jog gyvename užterštame ore ir valgome cheminių medžiagų turinčius produktus. Tačiau jei pulsime viską dezinfekuoti, netrukus tapsime neatsparūs paprasčiausiam mikrobui.