Pasaulinės aplinkos apsaugos dienos proga Kauno miesto savivaldybėje vyko konferencija „Kaunas - žaliausias ir ekologiškiausias miestas". Konferencijoje dalyvavo mokslo ir švietimo institucijų, vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų, verslo struktūrų, seniūnijų atstovai.

Konferencijos organizatorius ir dalyvius pasveikino miesto meras Andrius Kupčinskas, kuris pasidžiaugė Kauno miestu vykdomais projektais ekologijos tematika. „Dabar Kaune įgyvendinami projektai pagal Europos Sąjungos direktyvas leidžia miestui pretenduoti į ekologiškiausio miesto statusą.“ – pabrėžė A.Kupčinskas. Pasak Kauno miesto Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės kiekvienas miesto gyventojas turi tausoti aplinką ir „iki 2016 m. Kaunas gali tapti Europos žaliąja sostine“.

Konferencijos sveikinimo žodį taip pat tarė Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pavaduotojas Tomas Eitutis bei VšĮ „Išeivijos idėjų centro“ direktorius Rimantas Dailidonis. Svečiai pasidžiaugė visuomenės iniciatyvomis, tokiomis kaip kad ir šis projektas.

Pirmoje konferencijos dalyje buvo pristatytos organizacijų, mokslo institucijų, verslo ir nevyriausybinių organizacijų naujos ir jau įgyvendintos idėjos. Akcijos „Darom“ atstovas Karolis Sargūnas savo pranešime pabrėžė, kad kauniečiai yra vieni iš aktyviausių akcijos dalyvių.

Po pertraukos lektorius Algirdas Karalius konferencijos dalyvius motyvavo tolimesniems darbams ekologijos srityje bei paskatino imtis strategijų, kurios padės pasiekti efektyviausią rezultatą. Lektorius akcentavo tai, kad projekto esmę išreiškia koncentracija į žmogaus elgesį.

Organizatoriai konferencijos pabaigoje patikino, kad šis renginys - tai tik „Kaunas - žaliausias ir ekologiškiausias miestas" - projekto pradžios paskelbimas. Projekto tolimesniuose etapuose bus organizuojami ekologijos tematikai skirti švietėjiški seminarai, mokymai, akcijos.

Projekto koordinatorė Simona Zdanavičiūtė pakvietė stebėti, dalyvauti ir dalintis savo idėjomis, kad ši žalioji ir ekologiška idėja įtrauktų Kauno miesto gyventojus bei organizacijas aktyviam bendradarbiavimui.

Faktai

Projektas “Kaunas – žaliausias ir ekologiškiausias miestas (renginių ciklas)”

PROJEKTO TIKSLAS: Projektas „Kaunas – žaliausias ir ekologiškiausias miestas“ yra vykdomas su tikslu paskatinti organizacijas ir iniciatyvius asmenis skirti daugiau dėmesio ekologijos problemų sprendimui bei efektyviam naujų idėjų įtvirtinimui.

PROJEKTO UŽDAVINIAI:

- Skatinti Kauno miesto organizacijas bei visuomenę daugiau dėmesio skirti ekologijai.

- Reguliariai informuoti visuomenę apie perspektyvių idėjų taikymą praktikoje.

- Organizuoti projekto dalyviams pasitarimus ekologine tema: paskaitas, seminarus, konferencijas, esant reikalui, vykti į projekto vykdymo vietas konsultuoti.

- Projekto vykdymo pabaigoje, oficialiame renginyje pristatyti "Kaunas- žaliausias ir ekologiškiausias miestas" temines idėjas ir informuoti visuomenę apie jų įgyvendinimą praktikoje.

PROJEKTO ETAPAI:

(1) Diskusinė konferencija. Šio etapo metu bus pristatomos organizacijų iniciatyvinės idėjos ekologijos klausimais. Konferencijos bus diskutuojama tema: „Strategija: Kaunas - ekologiškiausias miestas, - mūsų indėlis“. Šios diskusijos metu bus aptariami būdai ir strategijos kaip giliau pažvelgti į šiandieninę ekologinę situaciją Kauno mieste bei įtraukti visuomenę bei įvairias organizacijas. Konferencijoje dalyvaus mokslo ir švietimo institucijos, verslo struktūros atstovai, vyriausybinės ir nevyriausybinės organizacijos.

(2) Kauno ekologiškiausių idėjų generavimo dirbtuvės. Šiame projekto etape numatyta stebėti idėjų įgyvendinimo proceso eigą ir apie tai informuoti visuomenę spaudoje ir internetinėje erdvėje. Siekti, kad projekto vykdymas būtų viešas, patikimas ir visiems priimtinas, ekologinių idėjų įgyvendinimas. Projektas "Kaunas - žaliausias ir ekologiškiausias miestas" yra bendras mūsų visų rūpestis. Tuo tikslu bus sukurtas "Facebook" eterio paskyrą, kurioje bus galima diskutuoti ir dalintis savo idėjomis. O "Žinių radijo" pagalba žadame informuoti auditoriją, kuri neturi prieigos internetinėje erdvėje. Taip pat, organizuoti švietėjišką veiklą visuomenėje ekologine tema, kalbant apie užterštą gamtą, kaip ekologinį bumerangą žmogaus sveikatai, įvairioms ligoms plisti, žmonių santykiams griauti dvasinėje plotmėje, gera terpė įvairioms krizėms atsirasti, psichinėms ligoms plisti iki saviagresijos ir savižudybių lygio.

(3) Ekologiškiausių idėjų pristatomasis viešas renginys. Šis projekto etapas bus skirtas pristatyti projekto metu įgyvendintas idėjas, kuris bus pateiktas Kauno miesto gyventojams, viešo renginio formatu. Taigi, galėsime pasidžiaugti nuveiktais darbais, kurie Kauno miestui leis tapti ekologiškesniu.