Reikia tvarto ir aptvaro

Pasak Utenos gyvūnų mylėtojų draugijos vadovės Jolantos Tarnauskienės, gandrus jau daugelį metų priglausdavo viena draugijos savanorė. Tačiau dėl asmeninių priežasčių ji ilgiau paukščiais rūpintis nebegali, todėl draugija skubiai gandrams ieško naujų namų. J. Tarnauskienė GRYNAS.lt sakė, jog globojamų gandrų skaičius kasmet kinta, pasipildo ir virš 20 gandrų. 

„Auginame, pavyzdžiui, ir iš lizdų išmestus jauniklius arba kai būna iškritę su visais lizdais per vėtrą. Tuomet mes paimame visą vadą, nes lizdo jau niekas nebeužkels taip staigiai kažkur, kad gandrai imtų rūpintis. Taigi gandriukai lieka mums, o kai išauga, mes juos sužieduojame ir paleidžiame, - pasakojo moteris. – Tačiau tie, kur kas nors ne taip su sparnais, ar visas amputuotas, ar dalis nupjauta, jie lieka visam laikui. Šie luoši gandrai skraidyti jau nebegali, tik vaikščioti.“ 

Šiuo metu likę 8 tokie neskraidantys gandrai, kuriems ir ieškoma naujos vietos. Pasak J. Tarnauskienės, gandrams daug nereikia. „Turi būti tvartukas nakčiai kur sueiti, o dieną, kad išeitų į aptvarą ant saulutės. Tos aptvertos teritorijos taip pat 8 gandrams daug nereikia. Ir, aišku, reikia kad būtų žmogus, kuris juos pamaitintų, susmulkintą maistą paduotų kiekvieną dieną, - sakė gyvūnų mylėtojų draugijos vadovė. - Gandrai kaip vištos: dieną praleidžia lauke, vakare eina į tvartą, rytą vėl išeina ir taip gyvena.“


Išlaidas prisiims

Paklausus, kur norėtų įkurdinti gandrus, moteris sakė, jog geriausia būtų kur nors netoliese, Utenos raj., tačiau atiduotų gyvūnus ir toliau gyvenantiems – svarbiausia, kad mylėtų paukščius. „Būtų idealiausia, jeigu būtų arti, kad mes galėtume pagelbėti prižiūrėti. Bet jeigu atsirastų ir kur toliau priima, žinoma, mes sudėtume ir nuvežtume juos pas tokius žmones, kurie žinome tikrai, kad prižiūrės, kasdieną lankys, rūpinsis gandrais. Mes norime, kad jiems gyvenimas būtų kiek galima patogesnis, nors ir nevisai pilnavertis, nes jie negali skraidyti. Bet jie gali vaikščioti, maitinasi, neserga, yra nupurkšti nuo parazitų“, - sakė J. Tarnauskienė.
J. Tarnauskienė
Gandrai kaip vištos: dieną praleidžia lauke, vakare eina į tvartą, rytą vėl išeina ir taip gyvena.

Pasak gyvūnų globėjos, draugija norėtų visus 8 gandrus atiduoti į vienus namus. „Jie pripratę vienas prie kito, sutaria, nėra jokių pykčių. Šiaip gandrai dar ne su kiekvienu draugauja, būna, kad pykstasi, reikia tuomet atskirti, nes gali ir mirtinai vienas kitą užkapoti. Norėtume, kad šiuos 8 visus kartu paimtų, su jais tikrai jokių problemų nėra. Jokių žaizdų neturi, parazitų neturi, reikia tik maistą paduoti ir vakare tvarto duris uždaryti, kad neįlįstų lapė“, - kalbėjo J. Tarnauskienė. 

Moteris taip pat patvirtino, jog draugija naujiems globėjams padės įrengti gandrams tinkamą aptvarą, taip pat tieks maistą ir apmokės už jį sąskaitas bei konsultuos gandrų priežiūros ir maitinimo klausimais. „Mes išlaidas apsiimame, tik svarbu, kad žmonės prižiūrėtų. Jiems reikia mylinčio žmogaus. Gandrų laikymas, priežiūra - visa tai neapmokama, nes pinigais to neįvertinsi. Paukščius prižiūrintis žmogus gauna kur kas daugiau - moralinis pasitenkinimas, širdies džiaugsmas, kad gali jiems padėti pratęsti gyvenimą“, - kalbėjo J. Tarnauskienė. 

Jeigu galite priimti gandrus arba turite kitų pasiūlymų, kreipkitės į Utenos gyvūnų mylėtojų draugiją el. paštu info@gyvunugloba.com arba tel. 8 612 329 62.