Gyvūnų teisių gynėjų pastabų nesureikšmina

Tiesa, tiek prezidentė, tiek ir Seimo pirmininkė gyvūnų teisių sergėtojų, kovojančių prieš kailių pramonę, pastabų nesureikšmino. Į GRYNAS.lt klausimą apie kailinių nešiojimą Prezidentūros  atstovai atrašė: „Kiekvieno žmogaus apsisprendimas – valgyti mėsą ar būti vegetaru, nešioti dirbtinės ar natūralios odos batus, rengtis dirbtinio ar natūralaus pluošto drabužius.“ 
Aušrinė Skirmantė
D. Grybauskaitė dėvi karakulinius kailinius, kurie pagaminti vienu žiauriausių būdų, nužudant ką tik gimusį ėriuką arba dar jam net negimus padarant patelei abortą. Kaip tik todėl toks kailis yra labai brangus ir švelnus.

O Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės vyresnioji patarėja ryšiams su visuomene Dalia Valentienė teigė, kad oficialaus komentaro šiuo klausimu nebus.

Aktyvistė: tai – gėdinga

Kalbesni buvo gyvūnų teisių gynėjai, pasisakantys prieš gyvūnų išnaudojimą. Asociacijos „Už gyvūnų teises“ pirmininkė Aušrinė Skirmantė GRYNAS.lt teigė, kad prezidentės ir Seimo pirmininkės pasirinkimą dėvėti kailinius laiko gėdingu. Be to, anot jos, toks pavyzdys skatina ir visuomenę nepaisyti gyvūnų teisių.

„Tai vertiname neigiamai. Man atrodo, kad kailis tampa elitinio statuso ženklu. Taip tikrai neturėtų būti. Iš esmės turėtų būti gėdinga dėvėti kailinius. Valstybės vadovės turėtų rodyti pavyzdį žmonėms, kad nėra etiška dėvėti kailinius. Bet šiuo atveju situacija yra priešinga. Jos kailinius tikrai dėvi ir netgi skatina tokią madą. Liūdna“, - apgailestavo pašnekovė.

Jos teigimu, šiuo metu kailiniai – tik mada, kadangi yra labai daug kitų medžiagų, kuriomis būtų galima juos pakeisti. Ir čia pat jauna moteris prisiminė alpinistus, kurie į kalnus su kailiniais nekopia.

„Pakaitalų yra daug. Alpinistai neina į kalnus su kailiniais. Yra įvairiausių sintetinių audinių. Juk važiuojantys į ekspedicijas Antarktidoje taip pat nedėvi kailinių. Čia tik žmogaus požiūrio klausimas. Be to, galima rinktis dirbtinius kailius, kuriems pagaminti reikia 15 kartų mažiau resursų. Tai daug ekologiškiau“, - sakė pašnekovė.
Skaitytoja Eglė
Kailinius turiu ir juos nešioju, kai būna labai šalta. Bet aš neįperku labai gražių iš audinės kailio ir pan. Atlyginimas neleidžia... Jeigu įpirkčiau, būtinai nešiočiau.

D. Grybauskaitės kailiniai pagaminti ypač žiauriu būdu

Ji taip pat pridūrė, kad kailinius gaminantys kailių ūkiai teršia orą ir vandenį, o šalia gyvenantys žmonės dažnai jaučia didelę smarvę. O nenorint, kad jie suirtų, apdirbimui reikia naudoti toksiškus chemikalus.

Taip pat A. Skirmantė paminėjo, kad D. Grybauskaitės karakuliniai kailiniai pagaminti ėriukus nužudant labai žiauriu būdu: „D. Grybauskaitė dėvi karakulinius kailinius, kurie pagaminti vienu žiauriausių būdų, nužudant ką tik gimusį ėriuką arba dar jam net negimus padarant patelei abortą. Kaip tik todėl toks kailis yra labai brangus ir švelnus,“ - atskleidė mergina.
Prezidentūra
Kiekvieno žmogaus apsisprendimas – valgyti mėsą ar būti vegetaru, nešioti dirbtinės ar natūralios odos batus, rengtis dirbtinio ar natūralaus pluošto drabužius.

Galiausiai ji tikino pastebinti, kad vis daugiau jaunų žmonių atsisako kailių, suprasdami, kad taip prisideda prie gyvūnų gerovės.

„Manau, kad situacija gerėja. Žmonės supranta, kad gėdinga dėvėti kailinius“, - pripažino pašnekovė.

Lietuvoje siekia uždrausti kailinių žvėrelių fermas

Tos pačios asociacijos atstovė Milda Bandzaitė, neseniai išgarsėjusi dėl didžiulį ažiotažą sukėlusio performanso, kurio metu jai buvo nuskusti plaukai, taip pat nepagailėjo kritikos pirmosioms valstybės ponioms. Pasak jos, valstybės vadovai, kalbėdami šalies vardu, neturėtų sau leisti vilkėti kailinių, kadangi tai užgožia jų pranešimo turinį.

„Šiuo metu gyvenu Anglijoje, kur kailių fermos yra uždraustos. Čia tikrai nemačiau politikų, dėvinčių kailių tuomet, kai jie reprezentuoja šalį. Karališkoji šeima kartais užsideda kailines kepures ar pan., bet viešuose renginiuose to tikrai nesu mačiusi. Tuo labiau, kad visoje Europos Sąjungoje vyksta diskusijos dėl kailių fermų uždraudimo. Kai dėl to nerimauja visa ES, mūsų valstybės vadovės juos viešai dėvi. Man tai atrodo kaip nepagarba. Žmonės, kurie lygiuojasi į prezidentę, kai pamato, kad ji dėvi kailinius, gali pagalvoti, kad tai nėra nieko blogo“, - kalbėjo pašnekovė.

Kaip ir A. Skirmantė, M. Bandzaitė aršiai kritikavo prezidentę dėl jos karakulinių kailinių. Anot jos, tokio tipo kailinių dėl jų gaminimo žiaurumo atsisako net ir tie žmonės, kurie nešioja įprastinius kailinius ar odos gaminius.

Dėl tokio tipo kailinių, merginos teigimu, pasaulyje kasmet nužudoma daugiau nei 4 milijonai naujagimių arba net dar negimusių ėriukų, daugiausia jų tiekiama iš Afganistano, kitų artimųjų Rytų šalių.

Galiausiai pašnekovė pridūrė, kad šiuo metu pagrindinis gyvūnų teisių aktyvistų siekis – kailinių žvėrelių fermų uždraudimas Lietuvoje.

Kailinius dėvinti moteris: gyvūnų tokia dalia

Vis dėlto D. Grybauskaitę ir L. Graužinienę dėl jų pomėgio dėvėti kailinius kritikuoja ne visi. Pavyzdžiui, GRYNAS.lt skaitytoja Eglė, nešiojanti kailinius, sakė visai nesistebinti tuo jog, pirmosios šalies ponios iškilmingų minėjimų metu pasipuošia prabangiais kailiniais.

„Man gyvūnėlių negaila, esu medžiotojo dukra. Gyvūnų tokia yra prigimtis. Vištos yra skirtos kepsniui, lapės – kailiui ir pan. Tikras kailis man yra labai gražu. Tai yra grožis ir prabanga. To niekas nepakeis. Dirbtiniai kailiniai tik iš tolo panašūs į tikrus. Bet kai prieini ir pažiūri iš arti, skirtumas visada matosi. Kailinius turiu ir juos nešioju, kai būna labai šalta. Bet aš neįperku labai gražių iš audinės kailio ir pan. Atlyginimas neleidžia... Jeigu įpirkčiau, būtinai nešiočiau. Nešioju kailines kepures. Man jos patinka“, - pasakojo Eglė.

Jos žodžiais tariant, tikrai negalima niekam priekaištauti dėl apsisprendimo dėvėti kailinius. Tačiau čia pat moteris pripažino, kad kailiai vis dėlto tinka ne visiems:

„Jeigu žmogui drabužis tinka, gražiai pasiūtas, tai valio! Bet aš nepasakyčiau, kad Graužinienės kailiniai gražiai atrodė. Jos kailiniai ilgi ir griozdiški. Čia reikėjo tokių krentančių, tinkančių prie aukštakulnių. O Grybauskaitės tie mėlyni visai nieko – gražiai atrodė. Jai ir šiaip patinka mėlyna spalva“, - pirmųjų ponių aprangą įvertino moteris.

„Lietuvoje laksto tiek daug vilkų, o iš jų kailinių pagaminti negalima“

Kaip bebūtų, ji teigė suprantanti gyvūnų teisių aktyvistus. Tačiau netrukus pridūrė, kad kartais jie tikrai perlenkia lazdą. Eglei atrodo, kad gyvūnų dėl kailių išnaikinti negalima, tačiau visiškas atsisakymas šios pelningos pramonės šakos jai taip pat atrodo nelogiškas. Be to, moteris teigė mananti, kad apskritai nėra teisinga gyvūnų gerovės klausimą iškelti aukščiau visko.
Milda Bandzaitė
Visoje Europos Sąjungoje vyksta diskusijos dėl kailių fermų uždraudimo. Kai dėl to nerimauja visa ES, mūsų valstybės vadovės juos viešai dėvi. Man tai atrodo kaip nepagarba.

„Man atrodo, kad gyvūnų teisių aktyvistai neturi ką veikti. Aš suprantu, kad reikia saugoti retus gyvūnus, pavyzdžiui, dramblius. Tačiau negali būti taip, kad aplink laksto tiek daug vilkų, o iš jų pagaminti kailinių negalima. Reikia kryptingai veikti. Geriau siūlyčiau rūpintis smurto artimoje aplinkoje mažinimu ir prevencija, alkoholio vartojimo prevencija. Pasaulyje vyksta tiek šiurpių dalykų... Aš nepateisinu netinkamo elgesio su gyvūnais, kai, pavyzdžiui, nevisiškai nušaunamas šernas ir vėliau iš jo tyčiojamasi spardant. Bet nereikia visko taip sureikšminti, kad šuo Pipiras tampa svarbesniu už mušamą moterį“, - svarstė Eglė.

Kailinių šalininkė: kas nenori, tegu nenešioja

Kita GRYNAS.lt pakalbinta kailinių šalininkė Evelina taip pat aiškino valstybės prezidentės ir Seimo pirmininkės elgesyje nematanti nieko blogo. Jos manymu, pats žmogus turi nuspręsti, ar jam verta dėvėti kailinius.

O gyvūnų teisių aktyvistus ji įvertino dar griežčiau nei Eglė: „Nu jie gal bepročiai? Ko čia kimba prie tos Grybauskaitės ir Graužinienės, nors jos aš ir nemėgstu labai. Jie ten gal dar ir kokį protestą surengė? Jeigu man padarytų tokią gėdą prie visų, pradėtų aiškinti, kad blogai rengiuosi, tikrai nedovanočiau. Jeigu jie nenori, tai tegu ir nesirengia tų kailių. Kas verčia?“- retoriškai klausė studentė.

GRYNAS.lt primena, kad per metus kailių pramonė pražudo daugiau nei 45 mln. gyvūnų. O vieniems konkrečios rūšies gyvūno kailiniams pasiūti reikia 11 lūšių, 12 vilkų ar kojotų, 17 lapių, 50 audinių, 28 meškėnų, 100 šinšilų ar voverių.