Morka Lietuvoje yra ta daržovė, kuria sunku nustebinti ne tik kitus, bet ir save. Tačiau tai nemažina jos patrauklumo gaminant maistą, ypač vegetarinį. Prie tos pačios morkos pridėję vieną kitą naują akcentą, galime pagaminti labai maistingą naujo skonio patiekalą.

Morkų-pupelių troškinys su sezamu

3 vidutinės morkos,
2 saujos šparaginių pupelių,
2 šaukštai sezamo sėklų,
2 šaukštai saulėgrąžų,
1 šaukštas žemės riešutų arba kokoso aliejaus,
Himalajų druskos,
Prieskonių: imbiero, ciberžolės, indiškojo kmyno, (lietuviškojo) kmyno, juodojo pipiro - pagal skonį,
Gero Sojos padažo, pvz., Shoyu.

Šparagines pupeles apvirti. Morkas nuskusti, supjaustyti lazdelėmis. Į keptuvėje pakaitintą žemės riešutų aliejų sudėti prieskonius: pradžioje stambesnius, po to maltus. Tada sudėti morkas ir apkepti pamaišant (vartant). Sudėti šparagines pupeles, užbarstyti druską, uždengti dangtį ir palikti pasitroškinti, kol morkos šiek tiek suminkštės.

Geriausia, kad ir morkos, ir pupelės tebebūtų traškios, bet ne kietos. Kadangi šviežios morkos pagaminamos labai greitai, o senas reikia troškinti ilgiau, geriausia mėginti šakute arba ragauti, o ne gaminti pagal laiką.

Prieš pat baigiant troškinti užbarstyti sėklas ir sojos padažą. Prieš valgant palaikyti bent 5 min., kad skonis pasiskirstytų.

Valgyti skanu su ryžiais ir šviežiom salotom (pvz., pamidorų).

 “Sezamai atsiverk”

Sezamų sėklos mūsų virtuvėje dažniausiai atlieka tik puošmenos vaidmenį – jais barstome duoną, bandeles, dar vieną kitą patiekalą. Tačiau sezamų sėklos yra labai maistingas produktas, galintis praturtinti mūsų mitybą ne tik sodriu skoniu, bet ir baltymais, skaidulomis, manganu, geležimi, fosforu, kalciu, magniu , vitaminu B1 ir kitomis medžiagomis.

Iš pasakų žinoma frazė “Sezamai atsiverk” kalba apie tą patį sezamą – mitybos turtais pasižymintį augalą, kurio "kapsulė" atsiveria tik sėkloms pilnai sunokus. Jas surinkti yra itin sunkus procesas, reikalaujantis daug rankų darbo, gal dėl to ši kultūra plačiai auginama tik Azijoje ir Centrinėje Amerikoje.

Pasidalinkite savo mėgstamiausiais sveiko maisto receptais! Receptus siųskite adresu grynas@grynas.lt