„Švenčių metu neretai ant stalo paliekame maisto nakčiai. Be to, maisto likučių užkrenta už spintelių, šaldytuvų, mikrobangų krosnelių. Tada į puotą sulekia ūsuotieji kenkėjai, kurie gyventojo būste apsistoja ilgesniam laikui. Pavieniai tarakonai – jau problema“, – įspėja UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas ir pateikia tris pagrindines priemones, kaip išprašyti nepageidaujamus svečius.

1. Tarakonus gąsdina švara

Jei nusprendėte kenkėjus naikinti patys, svarbiausia apsiginkluoti kantrybe, atkaklumu ir imtis švarinimosi darbų. Tarakonai itin nemėgsta švaros. Pirmiausia kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja atitraukti visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus virtuvėje. Nustebsite, kiek daug maisto likučių, riebalų, dulkių ir šiukšlių rasite. Privaloma viską labai kruopščiai išvalyti.

Rekomenduojama maistą laikyti sandariuose induose arba plastmasiniuose maišeliuose. Svarbu nakčiai nepalikti naminių gyvūnų maisto, vandens ir smėlio dėžučių ant grindų.

Kita, tarakonų mėgstama, patalpa – vonia. Jei vonioje yra karnizų, rekomenduojama nuimti, patikrinti, ar nesislepia ūsuotieji vabzdžiai. Būtinai reikia apžiūrėti ir gyvatuką – nustebsite, kad už įtvirtinimo irgi gali slėptis išsigandusių tarakonų. Svarbu atitraukti ir visus baldus kambariuose, išvalyti tiek grindis, tiek sienas, pašalinti negyvus tarakonus, jų išnaras, nes jie – vieni iš ligų šaltinių.

2. Efektyvios naikinimo priemonės – greiti rezultatai

Kai namuose švaru, baldai atitraukti, laikas naikinti tarakonus. Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė pataria ūsuotųjų vabzdžių naikinimui pasitelkti tinkamas ir veiksmingas priemones. Pašnekovė perspėja, kad naudojamos medžiagos neturėtų kelti toksinio poveikio. Tarakonų naikinimo proceso metu naudojamos specialios priemonės turi būti efektyvios, tačiau nepavojingos žmogaus sveikatai.

M. Kutkaitė atkreipia dėmesį, kad dažnai žmonių naudojami lipnūs kartoniniai nameliai skirti ne naikinimui, o pastebėti tarakonų atsiradimą. Be to, pašnekovė perspėja, jog priemonės, įsigyjamos nespecializuotose parduotuvėse, yra nesaugios – nepatariama medžiagų įsigyti turguose.

3. Būtina užsandarinti visus kelius

Kai kenkėjų lizdai sunaikinti, kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja užsandarinti visus įmanomus tarakonų kelius. Pirmiausiai patariama pradėti nuo plyšių, esančių sienose, prie grindų, aplink grindjuostes, elektros lizdus. Taip pat reikia nepamiršti plyšių po durimis, aplink vamzdžius. Svarbu užsandarinti ir ventiliacijos angas, kad kenkėjai neplistų iš vieno būsto į kitą.

Kenkėjų kontrolės ekspertai įspėja, kad svarbu laiku išnaikinti kenkėjus, kadangi ant paviršių jų paliekamos išmatos, išnaros ir kiaušinėliai gali sukelti žmogui alergiją, pernešti tuberkuliozės, salmoneliozės, dizenterijos, vidurių šiltinės ir kitų ligų sukelėjus.