Matysis tik ryškiausios žvaigždės

Trumpomis birželio naktimis Saulė po horizontu leisis visai negiliai, tad vos tik užgęsus vakaro žaroms, netrukus ims švisti ryto aušra. Šviesiame dangaus skliaute išbluks Paukščių Takas, pradings dauguma žvaigždžių, liks tik pačios šviesiausios: šiek tiek į vakarus nuo zenito pasislinkusiame Jaučiaganio žvaigždyne žvilgsnį trauks ryškusis Arktūras, į rytus nuo zenito Lyros žvaigždyne išsiskirs Vega, palei šiaurinį horizontą slinks ryškiausia Vežėjo žvaigždė – Kapela, o virš rytų horizonto kylančiame Erelio žvaigždyne spindės Altairas.

Virš vakarų horizonto svirs leistis pasiruošęs Liūto žvaigždynas. Altairas, Vega ir ryškiausia Gulbės žvaigždyno žvaigždė Denebas šviesiame birželio danguje sudarys gerai matomą žvaigždžių trikampį, kuris taip ir vadinamas Didžiuoju Vasaros Trikampiu.

Planetas atstovaus tik Saturnas

Trumpiausiomis birželio naktimis iš planetų geriausiai bus matomas Saturnas. Saulei nusileidus suspindės virš pietų horizonto iškilusiame Mergelės žvaigždyne į kairę nuo ryškiausios šio žvaigždyno žvaigždės Spikos. Nepaisant šviesių birželio naktų jis bus puikiu taikiniu teleskopiniams stebėjimams. Ir nors Saturnas jau tols nuo Žemės ir jos regimasis skersmuo diena iš dienos palaipsniui mažės, tačiau pasinaudojus teleskopu bus galima grožėtis planetos žiedais ir susirasti jos didžiausią palydovą Titaną. Birželio 18-19 d. vakarais Saturno ir ryškiausios Mergėlės žvaigždyno „draugiją“ papildys priešpilnis Mėnulis. Birželio 18 d. jis atsidurs tiesiai po pat Spika, birželio 19 d.prasilenks su aukščiau jo spindinčiu Saturnu.

Ryškioji Venera-Vakarinė vakarais trumpai bus matoma vakaro žarose prigludusi prie vakarų horizonto.

Merkurijų slenkantį netoli nuo Veneros-Vakarinės šviesiame vakaro danguje bus galima bandyti susirasti tiktai su žiūronais, tačiau mėnesiui baigiantis jis visiškai pradings Saulės spinduliuose.

Jupiteris slėpsis Saulės spinduliuose iki pat liepos pabaigos.

Marsas prieš tekant Saulei bandys vaduotis iš jos spindulių, tačiau šį mėnesį dar bus per žemai virš rytų horizonto, kad jį būtų įmanoma šviesiame birželio danguje įžiūrėti.

Birželio dangų puoš sidabriškieji debesys

Sidabriškieji debesys

Trumpos vasaros naktys nemiegančius džiugins sidabriškaisiais debesimis. Šie debesys susidaro mezosferoje, maždaug 80 km aukštyje ir yra panašūs į plunksninius debesis, tik švyti melsvai balta sidabriško atspalvio šviesa, todėl ir vadinami sidabriškaisiais debesimis.

Jie pasirodo vasarą šiaurinėje dangaus pusėje, kai Saulė iš po horizonto apšviečia aukštai atmosferoje tvyrančias smulkias daleles, nušvintančias sidabriška melsvai balta šviesa. Vyrauja nuomonė, kad jie sudaryti iš smulkių ledo kristalėlių, nors kiti mano, kad tai švyti kosminės arba vulkanininės kilmės dulkelės.

Prasidės astronominė vasara

Birželio 21 d. 8 val. 04 min. įvyks vasaros Saulėgrįža. Šiauriniame mūsų planetos pusrutulyje prasidės astronominė vasara. Šviesiausias ir trumpiausias vasaros naktis šiemet dar labiau šviesinis birželio 23 d. pilnatimi tapęs Mėnulis. Atšventę Rasos šventę netruksime pajusti, kaip Saulė pradės riedėti žemyn ir dienos vėl ims trumpėti.