Pranešimas apie pastebėtą elnią išplatintas penktadienį, tą pačią dieną, kai dalis gyventojų šventė Helouvyną. Galima tik spėlioti, kokia būtų eilinio gyventojo reakcija, jei jis žvėrį ilgomis iltimis būtų pastebėjęs tąnakt.

Tai yra Kašmyro muskuso elnias – viena iš septynių panašių elnių su iltimis rūšių, gyvenančių Azijoje ir sparčiai nykstančių dėl žmonių užgrobiamų jų gyvenamųjų buveinių ir brakonierių vykdomų medžioklių.
Šios organizacijos vykdantysis direktorius Azijos šalyse, pavadino muskuso elnią „vienu iš gyvų Afganistano lobių“.
Citata

Gyvūnas turi specialias aštrų kvapą išskiriančias liaukas, kurių kvapas yra labai vertinamas. Kalbama, kad juodojoje rinkoje kilogramas šių liaukų gali kainuoti iki 123 tūkst litų (45 tūkst. JAV dolerių), nes jų skleidžiamas kvapas laikomas afrodiziaku.

Greičiausiai dėl tokios vertės ir agresyvaus brakonieriavimo nuo pat 1948-ųjų, niekas nebuvo užfiksavęs šios rūšies žvėries.
Iltis, kaip ir vertingasias liaukas turi tik muskuso elnių patinai. Iltis jie naudoja kovodami dėl patelių poravimosi sezono metu.
Piniginės iš muskuso elnio odos ir butelis jo liaukų išskyrų - tokiomis prekėmis prekiavo brakonieriai

Šis elnias, portalo discovery.com duomenimis yra maždaug 60-ies centimetrų ūgio – gerokai mažesnis už Lietuvoje gyvenančius elnius.
Pasaulio laukinės gyvūnijos apsaugos organizacija, išplatinusi pranešimą apie pastebėtą gyvūną, pridūrė jog žvėris buvo labai atsargus ir sunkiai matomas, todėl mokslininkui nepavyko jo nufotografuoti.

Šios organizacijos vykdantysis direktorius Azijos šalyse, pavadino muskuso elnią „vienu iš gyvų Afganistano lobių“. Pranešime, kuris išplatintas penktadienį, viliamasi, jog situacija šiame regione (Afganistane nuolat vykdomi teroristiniai išpuoliai, - red. past.) pagaliau nurims ir bus sudarytos sąlygos Pasaulio laukinės gyvūnijos apsaugos organizacijos atstovams įvertinti, kokiais būdais šią rūšį reikėtų saugoti.

Norinčius Lietuvoje pamatyti elnių su iltimis turime nuvilti. Mūsų šalyje Kašmyro muskuso elnių nėra. Lietuvos miškuose galima susitikti su tauriaisiais elniais, tačiau ilčių neturi.

GRYNAS.lt primena, kad subfosilinės liekanos rodo, jog taurieji elniai Rytų Pabaltijyje gyveno jau ankstyvajame holocene ir čia buvo itin išplitę viduriniame holocene. Vėliau čia elniai išnyko. Taurieji elniai pradėti reaklimatizuoti Žagarės miškuose. Manoma, kad čia pirminė laisvėje gyvenančių elnių banda susiformavo iš grafo Naryškino aptvarų per Pirmąjį pasaulinį karą pabėgusių ar valstiečių išleistų žvėrių.

Pirmosios Lietuvoje žvėrių apskaitos metais (1934 m.) Žagarės miške priskaičiuota 18 tauriųjų elnių. Į pietų Lietuvos miškus elniai atkeliavo iš Lenkijos ir Kaliningrado srities, kurioje, remiantis V. Beliakovo ir kt. (1978 m.) duomenimis, 1946–1947 m. gyveno apie 1500 šių žvėrių.