Pietų Amerikos mokslininkai sumanė galų gale išsiaiškinti, kaip medžioja kormoranai. Sugavę vieną paukštį, jie pritvirtino jam ant nugaros filmavimo kamerą ir stebėjo, kaip šis panyra į 50 m gylį, pasigauna žuvį ir vėl išneria, rašo BBC.

Kormoranai – gabūs žvejai. Filmuotoje medžiagoje matoma, kaip paukštis panyra į 50 m gylį ir išnyra su grobiu. Tam jis užgaišta tik kiek daugiau nei minutę.

Argentinos mokslininkai šį tyrimą atliko ne smalsumo vedami, o norėdami išsiaiškinti, kokios vietos kormoranams tinkamiausios maitintis. Nustatytas vietas ketinama saugoti.

Tyrimų vadovas dr. Flavio Quintana tikina, kad kormorano žvejybos ypatumai buvo nufilmuoti pirmą kartą pasaulyje. Niekam iki to nebuvo pasisekę to padaryti.

Argentinoje, Patagonijoje gyvena per 3 500 kormoranų porų. Mokslininkai jau 10 metų tiria jų kolonijas pasinaudodami naujausiomis technologijomis: mažytėmis filmavimo kameromis, GPS ir mikrolustais, kurie įsiuvami paukščiams po oda.

Šie tyrimai padės ne tik nustatyti paukščių maitinimosi vietas, bet ir padės suprasti su kokiais aplinkos iššūkiais susidūria šie saugomi Pietų Amerikos paukščiai.

Siūlome prisiminti ir GRYNAS.lt interviu su gamtos fotografais Jurga ir Ričardu Anusauskais. Jų teigimu, kormoranai galėtų išgelbėti Lietuvos ekonomiką.

Faktai:

Didysis kormoranas (lot. Phalacrocorax carbo) – kormoraninių (Phalacrocoracidae) šeimos paukštis, kuris visas juodas, su melsvu atspalviu. Viršugalvis ir kaklo šonai su baltomis plunksnomis. Snapas ir kojos juodi.

Eurazijoje paplitęs nuo Ramiojo iki Atlanto vandenyno. Arealas šiaurėje siekia Kolos pusiasalį, Volgos žemupį, Kazachstaną, Baikalą, Amūro baseiną. Gyvena Šiaurės Amerikoje, Afrikoje, Australijoje ir Okeanijoje, taip pat ir Lietuvoje.

Lietuvoje negausus, tačiau didelė didžiųjų kormoranų kolonija yra Juodkrantėje. Stebėti kai kuriuose ežeruose, tvenkiniuose, Nemuno deltoje. Atskrenda kovą-balandį.

Gyvena mišku apaugusiuose gėlavandenių telkinių pakraščiuose ir salose. Diena žvejoja pakrantėse, o naktį nakvoja medžiuose. Sudaro kolonijas. Kormorano plunksnos vandenyje greitai sušlampa, todėl paukštis jas džiovina stovėdamas išskleidęs sparnus. Lizdus suka medžiuose. Deda 3-5 pilkšvai melsvus kiaušinius.

Minta žuvimis (plekšnėmis, builiais, unguriais). Suaugęs didysis kormoranas per dieną sulesa 0,75 kg žuvies